Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA και JPMorgan συμφωνούν: Μην πανηγυρίζουν οι Ευρωπαίοι επενδυτές... θα έρθει μεγάλο sell off

BofA και JPMorgan συμφωνούν: Μην πανηγυρίζουν οι Ευρωπαίοι επενδυτές... θα έρθει μεγάλο sell off
Η πεποίθηση των στρατηγικών αναλυτών είναι ότι το φετινό ισχυρό ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών πρόκειται να εξασθενήσει
Μετά από κέρδη άνω του 9%, ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα κλείσει το 2023 στις 455 μονάδες, σύμφωνα με το μέσο στόχο σε έρευνα του Bloomberg, που σημαίνει πτώση 2% από τα τρέχονται επίπεδα.
Παρά την απότομη ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι μετοχικές αγορές, οι στρατηγικοί αναλυτές δεν πείστηκαν να κάνουν μεγάλες αλλαγές στο σημείο όπου πιστεύουν ότι ο δείκτης αναφοράς θα κλείσει το έτος.
"Παραμένουμε τοποθετημένοι για μια απότομη απώλεια της αναπτυξιακής δυναμικής τους επόμενους μήνες", δήλωσε η στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Milla Savova.
Μια προσωρινή ώθηση στην οικονομία θα εξασθενίσει κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς θα υλοποιηθεί ο πλήρης αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης, ενώ οι προβλέψεις για τα κέρδη θα υποβαθμιστούν, είπε.

Πτώση 20% τουλάχιστον

Η ικανότητα της Ευρώπης να αποφύγει μέχρι στιγμής την ύφεση, η αισιοδοξία γύρω από την επαναλειτουργία της Κίνας και τα απροσδόκητα ισχυρά εταιρικά κέρδη βοήθησαν στην ώθηση των μετοχών της περιοχής.
Ωστόσο, η Savova προβλέπει περίπου 20% πτώση για τον Stoxx 600 στις 365 μονάδες μέχρι το τρίτο τρίμηνο, ακολουθούμενη από μια κοιλιά στον μακροοικονομικό κύκλο που θα οδηγήσει σε νέα ανάκαμψη του δείκτη αναφοράς μέχρι το τέλος του έτους στις 430 μονάδες.
Η επιφυλακτική άποψη απηχείται και στην JPMorgan, όπου ο στρατηγικός αναλυτής Mislav Matejka αναφέρει ότι οι βασικοί νομισματικοί δείκτες "στέλνουν προειδοποιητικά σημάδια", όπως η σύσφιξη της προσφοράς χρήματος και η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων που υποδεικνύει ότι επίκειται ύφεση.
Αυτές είναι κόκκινες σημαίες που "δεν πρέπει να απορρίπτονται ελαφρά τη καρδία", λέει, προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει άνοδος για τον Stoxx 600 από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ο Matejka λέει ότι ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής τείνει να γίνεται αισθητός με καθυστέρηση στην πραγματική οικονομία, καθώς χρειάζεται ένα έως δύο χρόνια για να αποδώσει, και βλέπει το ράλι να εξασθενεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αφού σηματοδοτεί το υψηλότερο σημείο του έτους για τις μετοχές.
"Η ζημιά έχει γίνει και οι επιπτώσεις είναι πιθανότατα ακόμη μπροστά μας".

Ισχυρό το ράλι από την αρχή του έτους

Οι ισχυρές επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών φέτος έχουν επεκτείνει ένα ισχυρό ράλι για τον δείκτη αναφοράς που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου και ξεπέρασε το 21%.
Ο Stoxx 600 έχει υπεραποδώσει έναντι του αντίστοιχου αμερικανικού δείκτη - του S&P 500 - κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες στα αντίστοιχα τοπικά νομίσματα και κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε όρους δολαρίου κατά την ίδια περίοδο.
Ο βρετανικός FTSE 100 ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 8.000 μονάδες την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο γαλλικός CAC 40 φλερτάρει με το επίπεδο ρεκόρ.
Τα ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία, η αναζωογόνηση της κινεζικής ζήτησης, καθώς και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παρείχαν σημαντική ώθηση στις αγορές.
Οι κυκλικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών, του λιανικού εμπορίου, των ταξιδιών και των τραπεζών, ηγήθηκαν του ράλι από την αρχή του έτους, βοηθούμενες από τον ήπιο χειμώνα που επέτρεψε στις ευρωπαϊκές οικονομίες να αποφύγουν μια βαθύτερη ενεργειακή κρίση.
Εν τω μεταξύ, η περίοδος των κερδών του τέταρτου τριμήνου είναι καθησυχαστική μέχρι στιγμής, ωθώντας τους αναλυτές να αυξήσουν εκ νέου τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή.

Μεγάλες οι αποκλίσεις των εκτιμήσεων

Το εύρος των προβλέψεων για τον δείκτη αναφοράς παραμένει ευρύ, με την ZKB να έχει τον πιο αισιόδοξο στόχο των 510 μονάδων, υποδηλώνοντας άνοδο σχεδόν 10% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η TFS Derivatives έχει την πιο απαισιόδοξη άποψη στις 380 μονάδες, που αντιπροσωπεύει 18% πτώση.
"Οι κίνδυνοι ύφεσης δεν έχουν μειωθεί - το αντίθετο μάλιστα", δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της TFS Derivatives, Stephane Ekolo, ο οποίος θεωρεί ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι πολύ εφησυχασμένοι και αναμένει ότι οι αναλυτές θα επιταχύνουν τον ρυθμό των μειώσεων των εκτιμήσεων για τα κέρδη.
"Δεδομένης της σπείρας των τιμών των μισθών, του αυξημένου κόστους υλικών και του υψηλότερου κόστους ενέργειας, τα περιθώρια κέρδους είναι πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά".
Για τους Ευρωπαίους επενδυτές, πολλά από τα καλά νέα βρίσκονται ήδη στις τιμές, σύμφωνα με την έρευνα της BofA για τους Ευρωπαίους διαχειριστές κεφαλαίων του Φεβρουαρίου.
Στην πραγματικότητα, το 53% των ερωτηθέντων βλέπει πτώση των μετοχών τους επόμενους μήνες, με την περαιτέρω σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας και τις υποβαθμίσεις των κερδών να αποτελούν τις πιο πιθανές αιτίες πτώσης.
Είναι επίσης πολύ λιγότερο αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με μόλις το 55% να βλέπει άνοδο τους επόμενους 12 μήνες, από 70% που ήταν στην έρευνα του Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης