Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ακραία ακριβά οι μετοχές στις αγορές - Πτώση -26% στον S&P ως την άνοιξη του 2023 ή 3.000 μον.

Morgan Stanley: Ακραία ακριβά οι μετοχές στις αγορές - Πτώση -26% στον S&P ως την άνοιξη του 2023 ή 3.000 μον.
Το οξυγόνο τελειώνει και όσοι αγνοούν τους κινδύνους παθαίνουν κακό...
Σχετικά Άρθρα
Το αντιπληθωριστικό πρόγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων ενόψει και περικοπές στον ισολογισμό (QT), θα «λήξει με δάκρυα» για πάρα πολλούς επενδυτές… προειδοποιεί η Morgan Stanley, που πρoβλέπει πτώση -26% στον δείκτη S&P 500 στη Wall Street ή στις 3.000 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα, μέχρι τα μέσα Απριλίου 2023. – δεδομένου ότι ειδικά οι αμερικανικές μετοχές είναι πανάκριβες. 
Παρότι τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγει την ύφεση, έχουν επίσης αφαιρέσει την πιθανότητα μιας περιστροφής της Federal Reserve από το τραπέζι, σύμφωνα με τον Michael Wilson.
Αυτό δεν προμηνύει τίποτε καλό για τις μετοχές, καθώς το απότομο ράλι φέτος τις πήγε σε επίπεδα πιο υψηλά από το 2007, βάσει του equity risk premium, το οποίο έχει εισέλθει σε ένα επίπεδο γνωστό ως «ζώνη θανάτου», είπε ο στρατηγικός αναλυτής.
Η ανταμοιβή κινδύνου για τις μετοχές είναι πλέον «πολύ φτωχή», καθώς η Fed απέχει πολύ από το να τερματίσει τη νομισματική σύσφιξή της, τα επιτόκια παραμένουν υψηλότερα σε όλη την καμπύλη και οι προσδοκίες για κέρδη εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές: 10% έως 20%, έγραψε ο Wilson, βασιζόμενος στο βιβλίο του Jon Krakauer "Into Thin Air", το οποίο εξιστορεί το θάνατο 12 ορειβατών που προσπαθούσαν να ανέβουν στο Έβερεστ.
Το βιβλίο εμβαθύνει στη ζώνη θανάτου (death zone), η οποία ξεκινά 3.000 πόδια από την κορυφή του βουνού, ένα υψόμετρο όπου η πίεση του οξυγόνου δεν επαρκεί για να διατηρηθεί η ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
"Είτε από επιλογή είτε από ανάγκη οι επενδυτές ακολούθησαν τις τιμές των μετοχών σε ιλιγγιώδη ύψη για άλλη μια φορά, καθώς η ρευστότητα (εμφιαλωμένο οξυγόνο) τους επιτρέπει να αναρριχηθούν σε μια περιοχή όπου ξέρουν ότι δεν πρέπει να πάνε και δεν μπορούν να ζήσουν για πολύ καιρό", λέει ο Wilson.
"Ανεβαίνουν επιδιώκοντας την απόλυτη κορύφωση από απληστία, θεωρώντας ότι θα μπορέσουν να κατέβουν χωρίς καταστροφικές συνέπειες.
Αλλά το οξυγόνο τελικά τελειώνει και όσοι αγνοούν τους κινδύνους παθαίνουν κακό".

"Χάσαμε πολλούς αναρριχητές"

Ο Wilson λέει ότι όταν οι μετοχές άρχισαν να αυξάνονται τον Οκτώβριο, είχαν πολύ χαμηλότερη αποτίμηση, με λόγο τιμής προς μετοχή 15 και ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών 270 μονάδων βάσης.
Το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών είναι η διαφορά μεταξύ της αναμενόμενης απόδοσης των κερδών και της απόδοσης των ασφαλών κρατικών ομολόγων, με έναν υψηλότερο αριθμό να σημαίνει ότι οι επενδυτές αποζημιώνονται περισσότερο για τις επενδύσεις τους σε μετοχές.
Μέχρι τον Δεκέμβριο, ωστόσο, "ο αέρας άρχισε να αραιώνει" με το P/Es να μειώνεται στο 18 και το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών να μειώνεται στις 225 μονάδες βάσης.
"Τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, χάσαμε πολλούς αναρριχητές που προωθήθηκαν περισσότερο στη ζώνη θανάτου", δήλωσε.
Αλλά τότε ξεκίνησε το 2023, και "οι επιζώντες ορειβάτες αποφάσισαν να κάνουν άλλη μια απόπειρα κορυφής, αυτή τη φορά ακολουθώντας μια ακόμη πιο επικίνδυνη διαδρομή με τις πιο κερδοσκοπικές μετοχές να οδηγούν", με βάση την εσφαλμένη προϋπόθεση μιας παύσης της αύξησης των επιτοκίων της Fed, που θα ακολουθηθεί από περικοπές αργότερα μέσα στο έτος.
Οι επενδυτές άρχισαν να κινούνται ταχύτερα και πιο δυναμικά, μιλώντας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας.
Καθώς έφτασαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, γίνεται πλέον λόγος για σενάριο "μη προσγείωσης" - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Τέτοια είναι τα κόλπα που παίζει η ζώνη θανάτου στο μυαλό - κάποιος αρχίζει να βλέπει και να πιστεύει σε πράγματα που δεν υπάρχουν", λέει ο Wilson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης