Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το ράλι στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχιστεί - «Έκρηξη» της κερδοφορίας

Το ράλι στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχιστεί - «Έκρηξη» της κερδοφορίας
Οι χρηματοπιστωτικοί κλάδοι του STOXX 600 αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των κερδών από οποιονδήποτε άλλο κλάδο το τελευταίο τρίμηνο του 2022
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες κατέγραψαν ένα εξαιρετικό τέταρτο τρίμηνο που οδήγησε σε αύξηση των κερδών σε υψηλά 15 ετών, εξακολουθούν να φαίνονται φθηνές και θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο χώρο για ράλι, εκτιμούν οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Τα οικονομικά στοιχεία δεν ήταν τόσο άσχημα όσο πολλοί φοβόντουσαν.
Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να παραμείνει στάσιμη παρά να συρρικνωθεί, ενώ το κόστος δανεισμού εξακολουθεί να αυξάνεται.
Οι χρηματοπιστωτικοί κλάδοι του STOXX 600 αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των κερδών από οποιονδήποτε άλλο κλάδο το τελευταίο τρίμηνο του 2022, και οι χρηματιστές και οι επενδυτές το έχουν λάβει υπόψη τους, ανταποκρινόμενοι με πληθώρα αναβαθμίσεων στον κλάδο καθώς και με εισροές.
Ο δείκτης STOXX banks έχει ενισχυθεί σχεδόν 20% μέχρι στιγμής το 2023 σε υψηλά πενταετίας και μαζί με τις μετοχές αυτοκινήτων, ταξιδιών και αναψυχής είναι υποψήφιος για τον κλάδο με τις καλύτερες επιδόσεις.
Οι μετοχές της UniCredit σημειώνουν άνοδο της τάξης του 35% φέτος, με τον ιταλικό δανειστή να κινητοποιεί τους επενδυτές με την υπόσχεση να επιστρέψει 5,25 δισ. ευρώ (5,58 δισ. δολάρια) από τα κέρδη του 2022, μετά από κέρδη ρεκόρ τριμήνου.
Η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων, καθώς αγωνίζεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, υπήρξε ευλογία για τους δανειστές της ευρωζώνης.
Ορισμένες από τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν ήδη μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές των μετοχών, αλλά οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται φθηνές σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο τους.
"Πολλά από τα καλά νέα για το πώς οι αποδόσεις έχουν ανέβει και η ανακούφιση από τη μη επικείμενη ύφεση αντικατοπτρίζονται πλήρως στις τιμές τους", δήλωσε ο Hani Redha, παγκόσμιος διαχειριστής χαρτοφυλακίου πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην PineBridge, η οποία έχει υπό διαχείριση 143,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά "πρόκειται για έναν τομέα που έχει μείνει πίσω για πολύ, πολύ καιρό, ιδίως στην Ευρώπη... δεν είναι απαραίτητα τόσο ακριβές (οι τράπεζες) σε κοσμική βάση", πρόσθεσε.
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται μόλις 0,73 φορές την τιμή προς λογιστική αξία τους, σύμφωνα με την Refinitiv Datastream.
Αυτό είναι κάτω από τον μέσο όρο 20ετίας που πλησιάζει το 1,0 και πολύ φθηνότερο από τις αντίστοιχες αμερικανικές, οι οποίες διαπραγματεύονται περίπου 1,1 φορές.
Με την ΕΚΤ να βρίσκεται λίγο πίσω από τις κεντρικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, οι οποίες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια μήνες νωρίτερα, οι στρατηγικοί αναλυτές μετοχών δήλωσαν ότι υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω αναβαθμίσεις των τραπεζικών κερδών στην περιοχή.
bank1.JPG


Σε υψηλά από το 2008 τα κέρδη ανά μετοχή

Εν τω μεταξύ, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των δανειστών της ευρωζώνης έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η μεγαλύτερη τράπεζα του μπλοκ, η BNP Paribas αναβάθμισε τους στόχους της για το 2025 και ανακοίνωσε επαναγορές, ακόμη και αν δεν πέτυχε τις προσδοκίες στο τέταρτο τρίμηνο.
Η Credit Agricole, η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας, κατέγραψε κέρδη υψηλότερα των αναμενόμενων, λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και τις ισχυρές επιδόσεις του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της.
Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς του STOXX 600 προβλέπεται να έχουν αυξηθεί κατά 44,7% σε ετήσια βάση στα 32,7 δισ. ευρώ, έναντι πτώσης 10% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv I/B/E/S.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση για οποιονδήποτε τομέα, ενώ στο σύνολο του STOXX 600 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,3%.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι σχεδόν οι μισοί από τους χρηματοοικονομικούς κλάδους της Ευρώπης θα ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή αυτή την περίοδο κερδών.
"Στην Ευρώπη, οι αναβαθμίσεις των κερδών συνεχίζονται και πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη κάποια δυνατότητα για περαιτέρω αναβαθμίσεις, ιδίως εάν οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια αναθεωρηθούν προς τα κάτω καθώς προχωρά το έτος", λέει η Claudia Von Turk, αναλυτής μετοχών της Lombard Odier.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο κύκλος των επιτοκίων είναι πιο προχωρημένος, υπάρχουν λιγότερες δυνατότητες για αναβαθμίσεις των κερδών σε αυτό το σημείο, δήλωσε η ίδια.
Αλλά τα υψηλότερα επιτόκια θα σταματήσουν τελικά να αποδυναμώνουν τα έσοδα των τραπεζών.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, η HSBC, ανακοίνωσε αύξηση των τριμηνιαίων κερδών της κατά 92%, αλλά έδωσε επιφυλακτικές προοπτικές.
Ομοίως, η Societe Generale, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας και η ισπανική Santander, ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός στην ευρωζώνη, ξεπέρασαν αμφότερες κατά πολύ τις προσδοκίες, αλλά ενίσχυσαν τα μαξιλάρια τους έναντι των πιο αβέβαιων οικονομικών συνθηκών.
Όμως προς το παρόν, με τον κίνδυνο μιας βαθιάς ύφεσης στην ευρωζώνη να υποχωρεί και την επιχειρηματική δραστηριότητα να βελτιώνεται καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν και η Κίνα ανοίγει ξανά, υπάρχει "ακόμα περιθώριο για τις τράπεζες να τρέξουν", δήλωσε ο Emmanuel Cau, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Barclays.

bank2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης