Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics - Fitch Ratings για Ελλάδα: Πόσο πιθανή είναι μια νέα κρίση χρέους – Πώς επιδρά ο πληθωρισμός

Oxford Economics - Fitch Ratings για Ελλάδα: Πόσο πιθανή είναι μια νέα κρίση χρέους – Πώς επιδρά ο πληθωρισμός
Οι δείκτες χρέους μειώνονται ραγδαία εδώ και δύο χρόνια, και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί το 2023.
Σχετικά Άρθρα
Δεν έχει περάσει πολύ καιρό από τότε που οι οικονομολόγοι προφήτευαν… επιστροφή κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Τα βουνά του χρέους αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ειδικά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης: στην Ελλάδα ο λόγος χρέους ήταν πάνω από 200% του ΑΕΠ και στην Ιταλία πάνω από το 150%.
Όμως η κατάσταση εκτονώθηκε σημαντικά.
Οι δείκτες χρέους μειώνονται ραγδαία εδώ και δύο χρόνια, και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί το 2023.
Σύμφωνα με την Oxford Economics, το επιπλέον βουνό χρέους από την περίοδο του κορωνοϊού έχει ήδη εξαλειφθεί πλήρως σε ορισμένες χώρες.
Ο μέσος όρος χρέους στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε από το ανώτατο όριο του 100% στις αρχές του 2021 στο 93% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022.
Αυτό εξακολουθεί να είναι πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο πριν από την πανδημία (84%), αλλά ειδικότερα ορισμένες υπερχρεωμένες χώρες ξεχωρίζουν θετικά: τα ελληνικά δημόσια οικονομικά, για παράδειγμα, είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από τον κορωνοϊό.
Η Ιταλία και η Ισπανία κάνουν επίσης μεγάλα βήματα απομόχλευσης.
Ο οικονομολόγος Daniel Kral από την Oxford Economics αναφέρει την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό ως λόγους για τη θετική τάση που διαπιστώνεται στη νότια Ευρώπη.
Και οι δύο αυτοί παράγοντες παρείχαν στις κυβερνήσεις περισσότερα από τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα πέρυσι.
Η οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από 5% στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, επειδή ο τουρισμός ανέκαμψε γρήγορα μετά την πανδημία.
Η γερμανική οικονομία, από την άλλη, υπέφερε πολύ περισσότερο από την ενεργειακή κρίση και αναπτύχθηκε μόνο κατά 1,8%.
Η ενεργειακή στήριξη εκ μέρους της κυβέρνησης επιβαρύνει επιπλέον τον προϋπολογισμό.

Αναμένεται πτώση του χρέους

Η απότομη άνοδος του πληθωρισμού μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βοήθησε επίσης να μειωθεί ο δείκτης χρέους, λέει ο Kral.
Πρώτον, προκύπτει το εξής αριθμητικό αποτέλεσμα: εάν το ονομαστικού ΑΕΠ αυξάνεται ανάλογα με τον πληθωρισμό, το χρέος αντιπροσωπεύει αυτόματα ένα μικρότερο ποσοστό αυτού.
Επιπλέον, όταν αυξάνονται οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, το κράτος εισπράττει περισσότερους φόρους.
Ο Michele Napolitano από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αναμένει ότι τα επίπεδα χρέους στη νότια Ευρώπη θα συνεχίσουν να πέφτουν φέτος και το επόμενο έτος.
Αλλά ο ρυθμός θα μειωθεί, λέει.
Από εδώ και στο εξής, ο πληθωρισμός θα έχει μικρότερο αντίκτυπο, επειδή το ποσό πολλών κοινωνικών παροχών συνδέεται με τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.
Αυτό το μέρος των κρατικών δαπανών θα αυξηθεί επομένως.
Εάν εξισορροπήσετε τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του πληθωρισμού στο χρέος, η ουσία είναι ότι είναι ελαφρώς θετικές, λέει ο Napolitano.
Η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα φέτος
Ως εκ τούτου, η Fitch αναβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητά της.
Στην Ιταλία και την Ισπανία, από την άλλη πλευρά, η μείωση του χρέους προχωρά πιο αργά – αν και δεν χρειάζονται πολλά για να αντιστραφεί η τάση, λέει ο Napolitano.
Καθοριστική θα είναι η βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία ωφελούν πρωτίστως τη Νότια Ευρώπη, αποτελούν οικονομική ώθηση εκτός του εθνικού προϋπολογισμού.
«Εάν αυτά χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη χωρίς να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς», λέει ο Napolitano, προσθέτοντας:
«Θα μπορούσαμε να δούμε σημαντική ώθηση από το 2024.»
Επιπλέον, το ταμείο ανάκαμψης είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τις κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης να συνεχίσουν να παρουσιάζουν δημοσιονομική πειθαρχία.
«Εάν μια κυβέρνηση δεν ακολουθήσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα κεφάλαια».
Οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως κίνδυνο.
Λόγω της μεγάλης διάρκειας των ευρωπαϊκών ομολόγων, τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς μόνο σε δύο ή τρία χρόνια, λέει ο Napolitano.
Μέχρι τότε η κατάσταση είναι σταθερή.
Ο οικονομολόγος Kral αναμένει ότι το επιτοκιακό αποτέλεσμα θα περιοριστεί σε δύο χρόνια.
Οι αγορές ήδη τιμολογούν στο τέλος των αυξήσεων επιτοκίων.
Επομένως, δεν αναμένεται νέα κρίση χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης