Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τόσο που οι ΗΠΑ θα «πονέσουν»

Bank of America: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τόσο που οι ΗΠΑ θα «πονέσουν»
Σε πλάνη όσοι βλέπουν μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες - Ίσως... το 2024
Όσοι ελπίζουν ότι τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών θα μειωθούν νωρίτερα, είναι πιθανό να απογοητευτούν, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bank of America, ο οποίος προβλέπει ότι το επιτόκιο δεν θα αρχίσει να μειώνεται για τουλάχιστον 12 μήνες ακόμη.
Τα επιτόκια της Federal Reserve βρίσκονται σήμερα στο 4,75% - δεν έχουν βρεθεί τόσο ψηλά από το 2007 - και παρόλα αυτά οι περισσότεροι σχολιαστές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον άλλη μία φορά φέτος.
Ο Brian Moynihan, επικεφαλής της BofA, αναμένει ότι τα επίπεδα θα πέσουν μόνο το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Μιλώντας στην επιχειρηματική σύνοδο κορυφής του Financial Review στην Αυστραλία, ο Moynihan εξήγησε: "Θα πρέπει να το κρατήσουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι ειλικρινά, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή, παρά τα όσα ακούγονται για απολύσεις, και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι ισχυρές, οπότε οι εταιρείες έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, αν και με υψηλότερο κόστος".
Αυτό έρχεται μετά την προειδοποίηση των αναλυτών της BofA ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι "σημείου πόνου" αν πρόκειται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της ετήσιας αύξησης 2%.

Ισχυρή η καταναλωτική πίστη

Ο Moynihan αποκάλυψε ότι οι καταναλωτές δεν έχουν μέχρι στιγμής πτοηθεί από τις αυξήσεις των επιτοκίων και ότι οι δαπάνες αυξήθηκαν στην πραγματικότητα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές "εξακολουθούν να έχουν χρήματα στους λογαριασμούς τους", γεγονός που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει τη Fed να αναλάβει δράση.
"Η βασική μας πρόβλεψη είναι ότι η ύφεση θα εμφανιστεί στην αμερικανική οικονομία από το τρίτο τρίμηνο του 2023, θα εμφανιστεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024", είπε.
Η οικονομία θα συρρικνώνεται μεταξύ 0,5% και 1% κάθε τρίμηνο, πρόσθεσε, με αποτέλεσμα να έχουμε μια "πολύ μικρή ύφεση στο σύνολο των πραγμάτων".
Η επιβράδυνση θα είναι τόσο ήπια που "πολλοί άνθρωποι δεν πρόκειται να τη βιώσουν", εξήγησε, διαμορφώνοντας το ζήτημα ως "τεχνική" ύφεση σε αντίθεση με μια "βαθιά πτώση".

Η μηχανική μιας σκληρής προσγείωσης

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ο Moynihan ελπίζει σε μια λεγόμενη ήπια προσγείωση της οικονομίας.
Ωστόσο, άλλοι κορυφαίοι οικονομολόγοι έχουν πει ότι η σκληρή προσγείωση είναι αναπόφευκτη και ίσως χρειαστεί να σχεδιαστεί.
"Νομίζω ότι η Fed δεν έχει άλλη επιλογή από το να σχεδιάσει μια σκληρή προσγείωση", δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της TD Securities, Priya Misra, σε συνέντευξή του στο CNN.
"Νομίζω ότι το μεγάλο ερώτημα είναι: "Είναι τα δεδομένα ισχυρά επειδή η Fed δεν έχει περιορίσει αρκετά ή οι υστερήσεις απλώς δεν έχουν λειτουργήσει;".
Είμαστε στην άποψη των υστερήσεων.
Νομίζω ότι, αν κοιτάξετε τα επιτόκια, έγιναν περιοριστικά, θα έλεγα, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Είμαστε δύο μήνες μακριά.
"Χρειάζεται λίγος χρόνος -12 με 18 μήνες- για να λειτουργήσουν οι υστερήσεις.
Θα έλεγα ότι η πολιτική της Fed είναι ήδη περιοριστική και οι Ομοσπονδιακοί θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.
"Μπορεί να σταματήσει κάπου μεταξύ 5,25% και 5,75% - ίσως χρειαστεί να πάνε λίγο ψηλότερα.
Νομίζω ότι αυτό που έκανε η αγορά είναι να κοιτάξει τα ισχυρά στοιχεία και να υποθέσει ότι δεν θα έχουμε προσγειώσεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης