Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch για ΔΕΗ: Το mega deal με την ENEL έχει ουδέτερη επίδραση - Θα επιταχύνει τη δυναμικότητα των ΑΠΕ

Fitch για ΔΕΗ: Το mega deal με την ENEL έχει ουδέτερη επίδραση - Θα επιταχύνει τη δυναμικότητα των ΑΠΕ
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως θα συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την Enel S.p.A.
Επιτάχυνση της δυναμικής του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΔΕΗ αναμένει ο οίκος Fitch Ratings μετά τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την Enel S.p.A., για την απόκτηση του 100% της Enel Romania, αντί 1,26 δισεκ. ευρώ (συνολική αξία επιχείρησης 1,9 δισ. ευρώ).
Όπως επισημαίνεται, η συναλλαγή δεν έχει αντίκτυπο στις αξιολογήσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, καθώς οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν συνάδουν με τις υποθέσεις που οδήγησαν στην επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της ΔΕΗ στις 8 Μαρτίου 2023.
«Πιστεύουμε ότι η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίδραση στην αξιολόγηση του προφίλ επιχειρηματικού κινδύνου της ΔΕΗ, καθώς θα επιταχύνει τη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα αυξήσει τη γεωγραφική διαφοροποίηση.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο στη Ρουμανία είναι σχετικά λιγότερο διαφανές και προβλέψιμο, δεδομένων πολλών πρόσφατων ρυθμιστικών τροποποιήσεων.
Ως αποτέλεσμα, δεν αναμένουμε αλλαγή στο αξιόχρεο της ΔΕΗ.
Τα διορθωτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στη Ρουμανία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια πιο καλοήθη αξιολόγηση, εφόσον διαπιστωθεί θετικό ιστορικό εφαρμογής».
Η οικονομική υπόθεση της Fitch για τη ΔΕΗ περιελάμβανε την εξαγορά της Enel Romania σε pro-forma βάση για κέρδη από τον Ιανουάριο του 2023.
«Αναμένουμε σωρευτική συνεισφορά στα EBITDA από την Enel Romania, για την περίοδο 2023-2025, ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ.
Τα EBITDA θα λάβουν ώθηση, σε μεγάλο βαθμό, από την επιπλέον δυναμικότητα σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (από 0,5 GW σε 1 GW) και την ανάκαμψη της διανομής και της προσφοράς μετά τη χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και τη σταδιακή ανάκαμψη των προηγούμενων ζημιών.
Τα ρυθμιστικά μέτρα που στοχεύουν στην ανάκτηση των ζημιών περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός κεντρικού μηχανισμού αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε εγγυημένη τιμή, ένα εγγυημένο περιθώριο προσφοράς για την περίοδο 2023-2025 και τη μικρή επίδραση ενός φόρου αλληλεγγύης στα έσοδα από ανανεώσιμες πηγές.
Αναμένουμε από την Enel Romania να συνεισφέρει στο 27% περίπου του ενοποιημένου EBITDA της ΔΕΗ έως το 2025.

Χρηματοδότηση…

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τη συμφωνία από μια πενταετή διευκόλυνση bullet loan με τις ελληνικές τράπεζες (0,5 δισεκατομμύριο ευρώ) και μετακύλιση χρέους σε επίπεδο Enel Romania (0,6 δισεκατομμύρια ευρώ).
Έχει επίσης χρησιμοποιήσει μετρητά ύψους 0,5 δισεκ. ευρώ.
Ο μέτριος κίνδυνος αναχρηματοδότησης για δάνειο γέφυρα (0,3 δισ. ευρώ) που έχει συμφωνηθεί με διεθνείς τράπεζες μετριάζεται από τις προσδοκίες για ανθεκτική επιχειρηματική απόδοση της ΔΕΗ και τη δημιουργία υγιών ταμειακών ροών.
Το διαρθρωτικά υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας χρέος έχει αυξηθεί λόγω του rollover opco χρέους, αλλά η νέα χρηματοδότηση 0,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που συγκεντρώθηκε σε επίπεδο holdco σημαίνει ότι η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίδραση στις αξιολογήσεις των εκκρεμών ομολόγων.
H αξιολόγηση της ΔΕΗ 'b+' Standalone Credit Profile (SCP), με την εξαγορά της Enel Romania αντανακλά την ανθεκτικότητα στις επιδόσεις των ταμειακών ροών, που προκύπτουν και το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2022-2025.
Το καθετοποιημένο παραγωγικό μοντέλο και η αυξανόμενη συνεισφορά από ΑΠΕ θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση των κινδύνων από την μεταβλητότητα στη χονδρική αγορά και στις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και Ρουμανία
«Θεωρούμε ότι υπάρχει επαρκής χώρος για να αντιμετωπιστούν επιχειρηματικές προκλήσεις και θα μπορούσαμε να δούμε δυνητικά θετική αναβάθμιση του "Standalone Credit Profile” σε περίπτωση επίτευξης του επιχειρηματικού σχεδίου της Διοίκησης» αναφέρει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης