Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται σε BBB+ η Πορτογαλία, σταθερό το outlook

S&P: Επιβεβαιώνεται σε BBB+ η Πορτογαλία, σταθερό το outlook
Δε μεταβάλλει τις αξιολογήσεις της Πορτογαλίας η S&P Global Ratings
Σχετικά Άρθρα
Σε ΒΒΒ+ επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η Standard & Poor’s Global Ratings, διατηρώντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους της Πορτογαλίας θα συνεχίσουν να μειώνονται, εξισορροπώντας τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική τροχιά που απορρέουν από τον πιθανό στασιμοπληθωρισμό στην Ευρώπη και ένα γεωπολιτικά ρευστό σκηνικό.
Η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2023 μετά από μια ισχυρή απόδοση πέρυσι, αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν σταθερές, υποστηριζόμενες από την προγραμματισμένη πληρωμή σημαντικών κονδυλίων της ΕΕ. Η ιδιωτική κατανάλωση και η ανάκαμψη στον τουρισμό οδήγησαν σε οικονομική ανάπτυξη-ρεκόρ 6,7% το 2022, αλλά η δραστηριότητα άρχισε να επιβραδύνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η πλήρης επίδραση του υψηλότερου πληθωρισμού και των αυστηρότερων πιστωτικών όρων θα υλοποιηθεί πλήρως το 2023, με την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 1,2%. Τα σημαντικά κονδύλια της ΕΕ, που ανέρχονται συνολικά στο 26% του ΑΕΠ και πρόκειται να εκταμιευθούν την περίοδο 2021-2027, θα τονώσουν τις επενδύσεις και θα στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.
Οι σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις θα πρέπει να συνεχιστούν παρά τους αντίθετους ανέμους, αλλά οι υψηλότερες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα θα επιβαρύνουν τις δαπάνες για τόκους. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ το 2022 από 2,9% το 2021, ενώ το ισχυρό ιστορικό δημοσιονομικής σύνεσης και οι ισχυρές αυξήσεις του ονομαστικού ΑΕΠ, θα φέρουν το καθαρό δημόσιο χρέος λίγο κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2024 και στο 93% έως το 2026.
Παρά την οικονομική, δημοσιονομική και εξωτερική ανθεκτικότητα της Πορτογαλίας τα τελευταία χρόνια, οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Οι τιμές της ενέργειας έχουν πέσει στα προπολεμικά επίπεδα, αλλά το γεωπολιτικά ρευστό σκηνικό θα μπορούσε να χαλαρώσει αυτή την τάση και να επιβαρύνει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Πορτογαλία. 
Αναλυτικά, οι οικονομικές προβλέψεις της S&P για την Πορτογαλία:
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης