Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Νωρίτερα η «στροφή» της Fed λόγω του σοκ της SVB - Αύξηση επιτοκίων μόνο 0,25% στις 22/3

Nomura: Νωρίτερα η «στροφή» της Fed λόγω του σοκ της SVB - Αύξηση επιτοκίων μόνο 0,25% στις 22/3
Οι αναλυτές της Morgan Stanley εξακολουθούν να θεωρούν πιθανή μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα
Η κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών μπορεί να επιφέρει την πολυαναμενόμενη "στροφή (pivot)" από τη Federal Reserve, ήδη από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura.
Η ιαπωνική τράπεζα ανέφερε σε σημείωμά της προς τους πελάτες της ότι, ενώ προηγουμένως ανέμενε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, η Fed θα μειώσει το εύρος-στόχο για τα fed funds κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%-4,50% σε διήμερη συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.
Αναμένει επίσης ότι η Fed θα διακόψει τη μείωση του ισολογισμού της, πουλώντας ξανά ομόλογα στην αγορά.
Οι αναλυτές υποστήριξαν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για να αποτραπούν οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αφού οι ανακοινώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις έντονες πωλήσεις τραπεζικών μετοχών δεύτερης κατηγορίας τη Δευτέρα.
Η μετοχή της First Republic Bank υποχώρησε πάνω από 60%, παρά τις αρκετές διακοπές των συναλλαγών, ενώ μια σειρά άλλων τραπεζών -ιδίως εκείνων που είναι συγκεντρωμένες στη Δυτική Ακτή, με μεγαλύτερη έκθεση στον τομέα της τεχνολογίας- υποχώρησαν μεταξύ 20% και 47%.
Η Nomura εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να ανακοινώσει μια νέα δανειακή διευκόλυνση επιπλέον του προγράμματος τραπεζικής χρηματοδότησης (Bank Term Funding Program) που παρουσίασε το Σαββατοκύριακο.

Διχασμένοι οι αναλυτές

Η στροφή της Nomura είναι η πιο δραματική που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs είχαν δηλώσει το Σαββατοκύριακο ότι δεν αναμένουν πλέον αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αλλά είχαν προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη ισχύς του πληθωρισμού δεν θα της επέτρεπε να αρχίσει ακόμη να μειώνει τα επιτόκια.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley εξακολουθούν να θεωρούν πιθανή μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια υποδηλώνουν επί του παρόντος μια αμφίρροπη επιλογή μεταξύ είτε μηδενικής μεταβολής, είτε αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιεύσουν στοιχεία για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή για τον Φεβρουάριο.
Ο ΔΤΚ αναμένεται να έχει μειωθεί στο 6,0% από 6,4% τον Ιανουάριο, αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση είναι πιθανό να τύχει κακής υποδοχής, δεδομένου ότι ο αριθμός του Ιανουαρίου ήταν από μόνος του πολύ υψηλότερος από τις προβλέψεις και δεδομένου ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας για τον Φεβρουάριο την περασμένη Παρασκευή εξακολουθούσε να δείχνει την αγορά εργασίας σε άριστη κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης