Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs και JPMorgan προειδοποιούν για ύφεση στις ΗΠΑ, λόγω Silicon Valley Bank

Goldman Sachs και JPMorgan προειδοποιούν για ύφεση στις ΗΠΑ, λόγω Silicon Valley Bank
Πλήγμα στην αμερικανική οικονομία βλέπουν οι αναλυτές
Η πίεση που ασκείται στις μικρές και μεσαίες αμερικανικές τράπεζες μετά την κατάρρευση της SVB Financial Group θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομία και πιθανότατα θα αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης φέτος, προειδοποιούν αναλυτές της Wall Street.
Η J.P.Morgan δήλωσε ότι ο ρυθμιστικός έλεγχος στις μικρότερες τράπεζες και η απόσυρση των καταθέσεων θα παρεμποδίσει την αύξηση των δανείων.
Χωρίς αντιστάθμιση από τις μεγαλύτερες τράπεζες, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα μειωθεί κατά 0,5% έως 1,0%, κατά το επόμενο έτος ή δύο.
"Η συνεχιζόμενη πίεση θα μπορούσε να κάνει τις μικρότερες τράπεζες να γίνουν πιο συντηρητικές όσον αφορά τη χορήγηση δανείων, προκειμένου να διατηρήσουν τη ρευστότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να ανταποκριθούν στις αναλήψεις καταθετών, και η αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού θα μπορούσε να επιβαρύνει τη συνολική ζήτηση", ανέφεραν οικονομολόγοι της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Jan Hatzius.
Όπως τονίζει το Reuters, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο κατέρρευσαν μετά το κλείσιμο της SVB και της Signature Bank, με τις ανησυχίες για τις πιέσεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να επιδεινώνονται από τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας,
Οι αμερικανικές τράπεζες άρχισαν να βρίσκουν και πάλι τα πατήματά τους την Τετάρτη χάρη στο κυνήγι ευκαιριών (bargain hunting).
Η JPM σημειώνει ότι οι μικρές τράπεζες, σύμφωνα με τον ορισμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν το 30% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος και το 38% του δανειακού χαρτοφυλακίου του συστήματος στις ΗΠΑ.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κατάρρευση της SVB και της Signature Bank αναδεικνύει την καθυστερημένη επίδραση της επιθετικής εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Η Goldman Sachs αύξησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 35% την πιθανότητα να εισέλθει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες, επικαλούμενη την πίεση που δέχονται οι μικρές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης