Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H EKT έκανε την πιο ριψοκίνδυνη επιλογή - Capital Economics: Δείγμα διχασμού η απουσία forward guidance

H EKT έκανε την πιο ριψοκίνδυνη επιλογή - Capital Economics: Δείγμα διχασμού η απουσία forward guidance
Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σήμερα ήταν η πιο ριψοκίνδυνη από τις διαθέσιμες επιλογές
Σχετικά Άρθρα
Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σήμερα ήταν η πιο ριψοκίνδυνη από τις διαθέσιμες επιλογές, αναφέρει η Capital Economics σε μία άμεση ανάλυση μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, στην οποία εξηγεί τι σημαίνει η απουσία forward guidance (μελλοντικής καθοδήγησης) από τις σημερινές ανακοινώσεις.

Προτεραιότητα ο πληθωρισμός

«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα έδειχναν κατανόηση αν η ΕΚΤ αποφάσιζε να κάνει μία παύση.
Ωστόσο, η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προσφέρει νέες δανειοδοτικές πράξεις στις τράπεζες, αν χρειαζόταν, γεγονός που θα μπορούσε να μετριάσει τις ανησυχίες ορισμένων τραπεζών και επενδυτών.
Ενώ η ΕΚΤ έχει εγκαταλείψει τo forward guidance, το δελτίο Τύπου καθιστά σαφές ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν προτεραιότητα στον πληθωρισμό έναντι άλλων ανησυχιών», τονίζουν οι αναλυτές.

Διχασμένη η ΕΚΤ - Απουσία forward guidance

Όπως σημειώνει η Capital Economics, ακόμη και πριν από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή, ορισμένοι αξιωματούχοι είχαν ζητήσει πιο σταδιακή σύσφιξη.
Και ενώ η αγορά αντέδρασε θετικά στην απόφαση της SNB κατά τη διάρκεια της νύχτας να παράσχει στην Credit Suisse μια σανίδα σωτηρίας ύψους 50 δισ. ελβετικών φράγκων, υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το αν και άλλες τράπεζες θα παρασυρθούν από την καταιγίδα. Αμφιβάλλουμε ότι μια απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει τον κύκλο σύσφιξης θα εκλαμβανόταν ως ένδειξη πανικού από τους φορείς χάραξης πολιτικής.
Ομολογουμένως, η απόφαση να μην δοθεί νέα μελλοντική καθοδήγηση για τα επιτόκια θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ήπια, δεδομένου ότι πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο και μετά.
Η ΕΚΤ αναθεώρησε επίσης καθοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, με την πρόβλεψη για τον δομικό πληθωρισμό το 2025 να διαμορφώνεται στο 2,2%, από 2,4% τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, η απουσία μελλοντικής καθοδήγησης πιθανώς αντανακλά τις αυξανόμενες διαιρέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Η εναρκτήρια αναφορά του δελτίου Τύπου - "ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα" - καθιστά σαφείς τις προτεραιότητες της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.
Και η πρόβλεψη ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από 2% το 2025 βασίζεται στις προσδοκίες των επενδυτών για το επιτόκιο πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η νομισματική πολιτική αναμενόταν να είναι πολύ πιο αυστηρή.
Aν προχωρούσαν εκ νέου σε προβλέψεις σήμερα, η πρόβλεψη για τον δομικό πληθωρισμό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι υψηλότερη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Δεν βιάζεται η Lagarde...

«Οι τράπεζες και οι επενδυτές ενδέχεται να απογοητευθούν από το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε κάτι ρητό για να αποτρέψει τις ανησυχίες για πιο εκτεταμένα προβλήματα ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα, ιδίως καθώς τον Ιούνιο λήγουν περίπου 550 δισ. ευρώ από τα υφιστάμενα TLTROs», σημειώνουν οι αναλυτές.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να έχει εισαγάγει ένα νέο πρόγραμμα μη στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.
Αντ' αυτού, θα πρέπει να αρκεστούν στη διαβεβαίωση ότι "η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή στήριξης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, αν χρειαστεί" - μια φράση που εμφανίζεται δύο φορές στο δελτίο Τύπου, καταλήγει στην ανάλυσή της η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης