Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι ιταλικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν μία κρίση – Αύξηση των NPLs το 2023

Fitch: Οι ιταλικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν μία κρίση – Αύξηση των NPLs το 2023
Σχόλιο της Fitch Ratings για τις ιταλικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Οι πέντε μεγάλες ιταλικές τράπεζες είναι καλά τοποθετημένες για να ανταπεξέλθουν σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Σημειώνεται πως ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας θα επιβραδύνει στο 0,5% το 2023 από 3,7% το 2022.
Οι μεγάλες τράπεζες, σχολιάζεται, παρουσιάζουν πλέον τους χαμηλότερους δείκτες απομειωμένων δανείων σε πάνω από μια δεκαετία, δείκτες κεφαλαίου υψηλότερους ή σύμφωνους με τους μεσοπρόθεσμους στόχους τους, ισχυρότερη και πιο διαφοροποιημένη λειτουργική κερδοφορία σε σύγκριση με τα προ-πανδημίας επίπεδα και σταθερές καταθέσεις πελατών που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής χρηματοδότησης.
Αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία παρέχουν περιθώρια για απορρόφηση της αναμενόμενης αποδυνάμωσης της οικονομικής ανάπτυξης, του ιστορικά υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων. Οι τέσσερις τράπεζες παρουσιάζουν σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) και η μία, θετικές.
«Το 2023, αναμένουμε η κερδοφορία να επωφεληθεί από τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά αυτή η άνοδος θα διαβρωθεί εν μέρει από τον τερματισμό των TLTROs, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τις αυξανόμενες χρεώσεις απομείωσης δανείων, με περισσότερο αρνητικό αντίκτυπο για τις τράπεζες που είναι πιο εκτεθειμένες σε μικρές επιχειρήσεις.
Αναμένουμε οι δείκτες NPLs να αυξηθούν μέτρια.
Οι δείκτες κεφαλαίου θα διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά αναμένουμε σταδιακή πτώση για τις περισσότερες τράπεζες, καθώς στοχεύουν να αυξήσουν τα μερίσματα στους μετόχους και να συνεχίσουν να επενδύουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων», σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης