Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock, BofA, Goldman Sachs, JPMorgan προς επενδυτές: Πουλήστε τα πάντα, κρατήστε μετρητά, παίξτε άμυνα

BlackRock, BofA, Goldman Sachs, JPMorgan προς επενδυτές: Πουλήστε τα πάντα, κρατήστε μετρητά, παίξτε άμυνα
Η επίλυση του προβλήματος της Credit Suisse και τα μέτρα στήριξης για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ λειαίνουν μόνον μέρος της αναταραχής…
Σχετικά Άρθρα
Πλήρως απασχολημένοι είναι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι τραπεζίτες, καθώς πολεμούν να σβήσουν τις φωτιές που άναψαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα…
Ωστόσο, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν άλλη μία σημαντική ανησυχία των επενδυτών, που έχει να κάνει με το πόσο θα μπορούσαν να αυξηθούν τα επιτόκια σε μια περίοδο που εμπιστοσύνη στην αγορά είναι τόσο… εύθραυστη.
Πιο συγκεκριμένα, η επίλυση του προβλήματος της Credit Suisse και τα μέτρα στήριξης για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ λειαίνουν μέρος της αναταραχής που κατατρύχει τον τραπεζικό τομέα, πυροδοτώντας τις προηγούμενες ημέρες το καλύτερο διήμερο ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές από τις αρχές Ιανουαρίου.
Από την άλλη, τα πρόσφατα προβλήματα δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τις κεντρικές τράπεζες, με τη Federal Reserve να μιμείται την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να αυξάνει τα επιτόκια την Τετάρτη κατά 0,25%.
Αυτό αναγκάζει τους επενδυτές να αρχίσουν να προετοιμάζονται για περαιτέρω σύσφιξη των πιστωτικών όρων.
Για τους αναλυτές στρατηγικής του BlackRock Investment Institute, Jean Boivin και Wei Li, αυτός είναι ένας λόγος για να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα οι μετοχές στις ανεπτυγμένες αγορές.
«Ολοένα και περισσότερες χρηματοοικονομικές ρωγμές εμφανίζονται, λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στα επιτόκια», προειδοποιούν οι Boivin και Li.
«Δεν βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να προσέρχονται προς διάσωση με μειώσεις επιτοκίων.
Αντίθετα, χρησιμοποιούν άλλα εργαλεία για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα διαχείρισης κεφαλαίων της BofA που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 21/3, η πιθανότητα ενός πιστωτικού γεγονότος έχει γίνει ο μεγαλύτερος φόβος των επενδυτών.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η διακράτηση μετρητών κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και η σκιά της ύφεσης αρχίζει να αναδύεται ξανά, καθώς το επενδυτικό τοπίο γίνεται ολοένα και πιο ζοφερό (50% πιθανότητα).
Εύλογα, η έρευνα της BofA διαπιστώνει ότι το 57% των επενδυτών αναμένει πτώση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων - το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2020.
Αλλά μέχρι να υλοποιηθεί, πολλοί αναλυτές συμβουλεύουν τους πελάτες τους να παραμείνουν… εκτός.
Ο Mislav Matejka της JPMorgan, για παράδειγμα, επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμυνα, μειώνοντας παράλληλα την έκθεση σε μετοχές αξίας (value).
Συνιστά επίσης την πώληση σε οποιοδήποτε ράλι ανακούφισης.
«Είναι απίθανο να έχουμε ένα θεμελιώδες χαμηλό, δηλαδή να υπάρξει πάτος, μέχρι η Fed να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων», λέει.

Μεταβλητότητα

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές επεσήμαναν ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό που εμφανίζεται στην καμπύλη των options μεταβλητότητας του S&P 500 - η καμπύλη συνήθως δείχνει ότι ο όγκος αυξάνεται πριν από μια συνεδρίαση της Fed και στη συνέχεια διολισθαίνει μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Jerome Powell.
Αυτήν τη φορά η καμπύλη δεν έδειξε ανάλογα σημάδια, υποδηλώνοντας ότι οι «παίκτες» εργάζονται για μια παρατεταμένη περίοδο ταλάντευσης.
Ενδεχομένως, η πολιτική είναι ήδη πολύ αυστηρή και η Fed συνεχίζει να αυξάνει μόνο και μόνο επειδή «δεν θέλει να υποδηλώσει ότι δεν έχει τον έλεγχο».

Υπάρχει ένα άμεσο φωτεινό σημείο - τεχνικά.
Ο Stoxx 600 διέσπασε την αντίσταση του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών, ενώ ο Euro Stoxx 50 ανέκαμψε ερειδόμενος σε σημαντικά επίπεδα υποστήριξης, περίπου στις 4.000 μονάδες.
Οι αγορές θα μπορούσαν να σημειώσουν κάποια κέρδη ακόμη, αλλά σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από τη Federal Reserve.

Σύμφωνα με τον Mark Grant, επικεφαλής στρατηγικής της Colliers Securities, οι κεντρικές τράπεζες ήδη «πιέζουν πολύ δυνατά το πεντάλ του γκαζιού», με το κόστος δανεισμού να πλήττει κάθε τομέα της οικονομίας.
«Νομίζω ότι η ΕΚΤ και η Fed πρέπει να σταματήσουν.
Θα πρέπει να σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και να αφήσουν την οικονομία να προσαρμοστεί», λέει ο Grant.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης