Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Δεν εξηγείται το ράλι ανόδου της Wall Street - Είναι ηρεμία πριν την καταιγίδα του νέου sell off

JPMorgan: Δεν εξηγείται το ράλι ανόδου της Wall Street - Είναι ηρεμία πριν την καταιγίδα του νέου sell off
Αναμένουμε μια αντιστροφή του κλίματος κινδύνου και η αγορά να δοκιμάσει εκ νέου το χαμηλό του περασμένου έτους κατά τους επόμενους μήνες, ανέφερε ο αναλυτής της JPMorgan, Marko Kolanovic
Η διάθεση αύξησης του κινδύνου που τροφοδοτεί το φετινό ράλι των μετοχών είναι πιθανό να εξασθενήσει, με τις αναταράξεις στις τράπεζες, το πετρελαϊκό σοκ και την επιβράδυνση της ανάπτυξης να είναι η "τριάδα" των καταλυτών που μπορεί να στείλει τις αγορές πίσω στα χαμηλά επίπεδα του 2022, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της JPMorgan, Marko Kolanovic.
"Η Fed δεν έδειξε καμία πρόθεση να μειώσει τα επιτόκια φέτος, ωστόσο τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου παρουσιάζουν ένα άνευ προηγουμένου ράλι, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά υψηλά και τις αμερικανικές μετοχές να ανακτούν τις πρόσφατες απώλειες", έγραψε ο Kolanovic.
"Αναμένουμε μια αντιστροφή του κλίματος κινδύνου και η αγορά να δοκιμάσει εκ νέου το χαμηλό του περασμένου έτους κατά τους επόμενους μήνες".

Το ράλι του 2023

Οι αγορές δείχνουν ανθεκτικότητα φέτος παρά την αύξηση των επιτοκίων που έχει πλήξει τα εταιρικά κέρδη, έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη και έχει προκαλέσει μια σειρά από καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 7% το πρώτο τρίμηνο μετά από πτώση σχεδόν 20% το 2022, ενώ τα κέρδη σε όλες τις μετοχές τεχνολογίας έχουν ωθήσει τον Nasdaq 100 σε άνοδο 20% από τις αρχές Ιανουαρίου.
Η υπεραπόδοση της τεχνολογίας έχει μεγεθυνθεί ακόμη περισσότερο πρόσφατα, καθώς οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματα ότι οι πιέσεις του τραπεζικού συστήματος θα ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να πατήσει φρένο στην εκστρατεία σύσφιξης των επιτοκίων.
Όμως, κατά την άποψη του Kolanovic, οι εισροές σε μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες "δεν έχουν νόημα" και καθοδηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από συστημικούς επενδυτές, μια συμπίεση short και μια πτώση του δείκτη μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, ή VIX.
Η πτώση του VIX κάτω από το 20, ένα επίπεδο που συνδέεται με λιγότερο στρεσογόνες περιόδους, υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η τραπεζική κρίση έχει περιοριστεί βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, ο Kolanovic χαρακτηρίζει το σημερινό σκηνικό της αγοράς ως "την ηρεμία πριν από την καταιγίδα".
"Παρόλο που οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να επικοινωνούν ότι υπάρχει έδαφος που πρέπει να καλυφθεί για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η αγορά αντιστέκεται στο να το αφομοιώσει.
Αλλά η αρχική πηγή του στρες, τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να επανέλθει", ανέφερε ο Kolanovic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης