Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING για Ελλάδα: Ανάπτυξη +1,3% το 2023 και +1,4% το 2024 - Κινδύνος για τράπεζες και οικονομία λόγω πληθωρισμού

ING για Ελλάδα: Ανάπτυξη +1,3% το 2023 και +1,4% το 2024 - Κινδύνος για τράπεζες και οικονομία λόγω πληθωρισμού
Ωστόσο, ο πληθωρισμός και η νομισματική σύσφιξη αποτελούν διαρκή κίνδυνο για οικονομία και αγορές...
Aνάπτυξη +1,3% το 2023 και +1,4% για το 2023 εκτιμά για την Ελλάδα η ING, τονίζοντας πως ο πληθωρισμός και η νομισματική σύσφιξη αποτελούν διαρκή κίνδυνο για οικονομία και αγορές.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι αναλυτές προβλέπουν αποκλιμάκωση στο 4,2% φέτος, με πτώση στο 2,2% το 2024 και 2,1% το 2025. 
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ING, οι εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα παραμείνουν υψηλές, προτού υπάρξει αποκλιμάκωση.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία θα διαρκέσει περισσότερο.
Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι ο πιο σοβαρός –αν και υποτιμημένος–κίνδυνος τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την οικονομία της ευρωζώνης.
Άλλωστε, όπως λέει η ολλανδική τράπεζα, «κάθε προπτυχιακός φοιτητής οικονομικών επιστημών γνωρίζει ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική κάποια στιγμή θα συμπαρασύρει σε συρρίκνωση και την οικονομία.
Ως εκ τούτου, γενικότερα, είμαστε πιο πεπεισμένοι από ποτέ πως έρχεται… ύφεση».
Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed ενδέχεται να κλείσουν τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων το ερχόμενο καλοκαίρι…
Καταγραφή_105.JPG
Κατά τ’ άλλα, η αποκλιμάκωση στις τιμές της Ενέργειας μπορεί να λειτουργήσουν ως ούριος άνεμος, με το οικονομικό κλίμα να βελτιώνεται περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο.
Ωστόσο, η πιστωτική δυναμική έχει ήδη αμβλυνθεί και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική είναι πιθανό να επιβραδύνει την ανάπτυξη του ΑΕΠ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά, με αποτέλεσμα επιβράδυνση τόσο το 2023 όσο και 2024.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός έχει «δει» τα υψηλά του, με ορισμένες αντιπληθωριστικές δυνάμεις να οδηγούν σε σταδιακή πτώση.
Όμως, το ήδη πολύ υψηλό επίπεδο του βασικού πληθωρισμού θα ωθήσει την ΕΚΤ σε δύο επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης πριν από το καλοκαίρι.

Τραπεζική κρίση…

Από την οικονομική κρίση και την κρίση του ευρώ, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες υπόκεινται σε πολύ αυστηρότερους κανονισμούς…
Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας, μαζί με τις εθνικές χρηματοπιστωτικές εποπτικές αρχές, βελτίωσαν σαφώς τη διαφάνεια, τα stress tests και την εποπτεία.
Γενικότερα, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα υποστηρίζεται από ισχυρά αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και απορρόφησης ζημιών.
Αυτά προσφέρουν στις τράπεζες περιθώριο να απορροφήσουν τον αντίκτυπο της αποδυνάμωσης της πιστωτικής ποιότητας

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε καλυμμένα ομόλογα σε μη εξασφαλισμένο χρέος από τις κεφαλαιαγορές, δηλαδή πριν αρχίσει να εκτυλίσσεται η τελευταία αλυσίδα αρνητικών γεγονότων.
Αυτό προς το παρόν καθιστά τις τράπεζες σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν το κλείσιμο των πρωτογενών αγορών χρέους.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που έχει προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις τράπεζες μέσω του προγράμματος TLTRO-III λήγει σε μόλις τρεις μήνες τον Ιούνιο.
Επίσης, τα μέτρα ελάφρυνσης των εξασφαλίσεων που δόθηκαν στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 πρόκειται να ενισχυθούν.
Εάν υπάρξουν διαταραχές στις αγορές τραπεζικής χρηματοδότησης, η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει να προσφέρει πρόσβαση σε πρόσθετη ρευστότητα, ενδεχομένως επανεκκινώντας τα (T)LTROs ή/και μειώνοντας ξανά τις απαιτήσεις για εξασφαλίσεις.

Στην ευρωζώνη, το οικονομικό άγχος έχει αυξηθεί μόνο μέτρια μέχρι στιγμής.
Ο δείκτης συστημικού στρες της ίδιας της ΕΚΤ αυξήθηκε τις πρώτες ημέρες μετά την αναταραχή της αγοράς, αλλά μόνο στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία στην αλλαγή του έτους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έναρξη του επιτοκιακού κύκλου προκάλεσαν σημαντική αύξηση του άγχους.
Ως αποτέλεσμα, οι πιστωτικοί όροι είχαν ήδη γίνει αυστηρότεροι λόγω της ανησυχίας για πιθανή ύφεση.
Αρνητικά συμβάλλουν και τα υψηλότερα επιτόκια.
Τέλος, λόγω της αύξησης στα spreads των τραπεζικών CDS, το κόστος χρηματοδότησης θα αυξηθεί, γεγονός το οποίο θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ακόμη πιο αυστηρούς όρους δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης