Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Axia: Στα 146 εκατ. ευρώ τα «χαμένα» επιτοκιακά έσοδα των ελληνικών τραπεζών εάν τεθεί όριο επιτοκίου στα δάνεια – Αμελητέα η επίπτωση

Axia: Στα 146 εκατ. ευρώ τα «χαμένα» επιτοκιακά έσοδα των ελληνικών τραπεζών εάν τεθεί όριο επιτοκίου στα δάνεια – Αμελητέα η επίπτωση
Θετικό το κοινωνικό πρόσημο του μέτρου
Αμελητέα κρίνει η Axia την επίπτωση του ορίου στις αυξήσεις των επιτοκίων για όλα τα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών, ενώ θεωρεί ότι είναι ένα κοινωνικά θετικό μέτρο, καθώς θα βοηθήσει όλα τα νοικοκυριά να αντέξουν την αυξανόμενη μηνιαία πίεση λόγω των υψηλότερων πληρωμών τόκων.
Όπως σχολιάζει η Axia, αν και οι λεπτομέρειες είναι ακόμη άγνωστες, η πιθανή πρόταση θα επιδιώξει την επιβολή ανώτατου ορίου στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, με βάση το Euribor 1M & 3M ή το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας την 31η Μαρτίου 2023 ως επιτόκιο αναφοράς για μια αρχική περίοδο 12 μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι η μερίδα του λέοντος των ενυπόθηκων δανείων των ελληνικών είναι κυμαινόμενα (ορισμένες πρόσφατες εκδόσεις είναι σταθερές), πράγμα που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα των ενυπόθηκων δανείων που θα συμπεριληφθούν θα είναι περίπου 24 δισ. ευρώ (εξαιρουμένων των σχετικών NPE).
Υπάρχουν δύο βασικές παραδοχές που θα καθορίσουν το θεωρητικό περιθώριο ανόδου του NII που θα μπορούσε να "χαθεί" για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες:
(α) το μέσο επίπεδο κάλυψης, το οποίο θέτει η Axia στο 2,9%, χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς το Euribor 1M της 31ης Μαρτίου 2023 και
(β) το τελικό επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (DFR) της ΕΚΤ, το οποίο υποθέτει η Axia στο 3,5% (δηλαδή άλλη μια αύξηση 50 μ.β. σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα).
Image

Με βάση αυτές τις παραδοχές, τα θεωρητικά "χαμένα" έσοδα από τα ΝΙΙ για το σύστημα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 146 εκατ. ευρώ (που κυμαίνονται από 31-41 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα), ή περίπου 2,2% των επιδιωκόμενων ΝΙΙ για το οικονομικό έτος 23 για το σύστημα.
Κατά την άποψη της Axia, η επίπτωση αυτή είναι αµελητέα, αλλά τονίζει ότι αυτό το επιπλέον NII δεν είχε προϋπολογιστεί στους στόχους των τραπεζών για το 2023, καθώς και οι τέσσερις τράπεζες υπέθεταν DFR 2,5% (δηλαδή κάτω από το ανώτατο όριο).
Ως εκ τούτου, οι στόχοι NII των τραπεζών εξακολουθούν να ισχύουν (και οι τράπεζες πιθανότατα θα τους ξεπεράσουν, καθώς τα άλλα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, δεν θα έχουν ανώτατο όριο).

Κοινωνικά οφέλη

Αντίθετα, η πρωτοβουλία έχει άλλα οφέλη, καθώς:
(α) καταδεικνύει την αυξανόμενη κοινωνική ευαισθητοποίηση των τραπεζών και
(β) αμβλύνει επίσης τυχόν ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού των ενυπόθηκων δανείων, μειώνοντας τη μηνιαία επιβάρυνση από τα επιτόκια σε μια περίοδο μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Τέλος, δεδομένου ότι πρόκειται για πρωτοβουλία των τραπεζών (και όχι για κυβερνητική οδηγία), δεν θα οδηγήσει σε καμία ρυθμιστική επίπτωση, δηλαδή δεν θα υπάρξει υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού ή μετάβαση στο Στάδιο 2 κ.λπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης