Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Χαριστική βολή για τις φτωχές χώρες, η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων

ΔΝΤ: Χαριστική βολή για τις φτωχές χώρες, η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων
Οι φτωχές χώρες θα γίνουν φτωχότερες από τη μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων
Η έντονη γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, απειλώντας τες με περαιτέρω φτωχοποίηση, προειδοποιεί σε άρθρο του (υπογράφουν: JaeBin Ahn, Ashique Habib, Davide Malacrino , Andrea F. Presbitero) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως σημειώνεται, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, οι εταιρείες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν όλο και περισσότερο στρατηγικές για να καταστήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές μεταφέροντας την παραγωγή στην πατρίδα ή σε αξιόπιστες χώρες.
«Τα παραδείγματα υπογραμμίζουν την ανοδική τάση του γεωοικονομικού κατακερματισμού. Η ροή στρατηγικών ΑΞΕ προς τις ασιατικές χώρες άρχισε να μειώνεται το 2019 και έχει ανακάμψει μόνο ήπια τα τελευταία τρίμηνα, εκτός από τις ροές προς την Κίνα που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει.
Την τελευταία δεκαετία, το μερίδιο των ροών ΑΞΕ μεταξύ των γεωπολιτικά ευθυγραμμισμένων οικονομιών συνέχισε να αυξάνεται, περισσότερο από το μερίδιο των χωρών που βρίσκονται πιο κοντά γεωγραφικά, υποδηλώνοντας ότι οι γεωπολιτικές προτιμήσεις καθορίζουν όλο και περισσότερο το γεωγραφικό αποτύπωμα των ΑΞΕ.
Αυτές οι τάσεις υποδεικνύουν επίσης ότι εάν οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίσουν να εντείνονται και οι χώρες αποκλίνουν περαιτέρω κατά μήκος γεωπολιτικών ρήξεων, οι ΑΞΕ μπορεί να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερο σε μπλοκ φιλικών χωρών. (…)

Η είσοδος πολυεθνικών εταιρειών σε ξένες χώρες συχνά ωφελεί άμεσα τις εγχώριες επιχειρήσεις. Στις προηγμένες οικονομίες, ο αυξημένος ανταγωνισμός από ξένες εταιρείες ωθεί τις εγχώριες επιχειρήσεις να είναι πιο παραγωγικές. Στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι εγχώριοι προμηθευτές επωφελούνται από τις μεταφορές τεχνολογίας και την αυξημένη τοπική ζήτηση για εξαρτήματα», σχολιάζεται.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι ένας κατακερματισμένος κόσμος, θα είναι φτωχότερος. Εκτιμάγται ότι οι μακροπρόθεσμες απώλειες παγκόσμιας παραγωγής είναι κοντά στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτές οι απώλειες είναι πιθανό να κατανεμηθούν άνισα. Οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη μειωμένη πρόσβαση σε επενδύσεις από προηγμένες οικονομίες.

Ενώ μπορεί να υπάρχουν κερδισμένοι από την εκτροπή της ροής των επενδύσεων, τέτοια κέρδη υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα. Ορισμένες οικονομίες, όπως αυτές που παραμένουν ανοιχτές σε διαφορετικά γεωπολιτικά μπλοκ, θα μπορούσαν να απολαύσουν κέρδη από τις ανακατευθυνόμενες επενδύσεις. Τέτοια οφέλη, ωστόσο, είναι πιθανό να αντισταθμιστούν τουλάχιστον εν μέρει από επιδράσεις από την ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση.
Το ευρέως διαδεδομένο οικονομικό κόστος από τον κατακερματισμό των ΑΞΕ υποδηλώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εξισορροπούν προσεκτικά τα στρατηγικά κίνητρα πίσω από τη φιλική υποστήριξη έναντι του οικονομικού κόστους για τις δικές τους οικονομίες και των επιπτώσεων σε άλλες, καταλήγει το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης