Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζεται σε «BB+» η Mytilineos - Κοντά στο 1 δισ. τα EBITDA το 2023, 170 εκατ. μερίσματα

tags :
Fitch: Αναβαθμίζεται σε «BB+» η Mytilineos - Κοντά στο 1 δισ. τα EBITDA το 2023, 170 εκατ. μερίσματα
Η Fitch Ratings αναβαθμίζει την Mytilineos
Σε «ΒΒ+» -από «ΒΒ»- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Mytilineos η Fitch Ratings, ορίζοντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Όπως υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση οφείλεται στις προσδοκίες για σταθερή λειτουργική απόδοση του Ομίλου το 2023 και έπειτα, που χαρακτηρίζεται από διευρυμένες δραστηριότητες λόγω της αυξανόμενης έκθεσης στον πιο σταθερό και ανθεκτικό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και αναμενόμενα αυξημένα κέρδη. Επιπλέον, η Fitch αναμένει σημαντική και διαρκή βελτίωση της καθαρής μόχλευσης/EBITDA στο 1,5x έως το 2024, από 2,0x-3,0x το 2019-2021.
Η αξιολόγησης του Ομίλου συνεχίζει να αντικατοπτρίζει το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ και το επιχειρηματικό μοντέλο της, την ισχυρή και αυξανόμενη θέση της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εγχώριας ενέργειας, η οποία παρέχει βιώσιμες ταμειακές ροές και υποστηρίζει την αναβάθμιση.

Καλύτερη του αναμενομένου απόδοση: Η Mytilineos επωφελήθηκε κατά την ενεργειακή κρίση της ΕΕ το 2022 από την ισχυρή της θέση τόσο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και ως ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Η επιτυχής εκτέλεση έργων στους τομείς βιώσιμων λύσεων μηχανικής (SES) και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανάπτυξης αποθήκευσης (RSD), υποστήριξε την αύξηση των EBITDA πέρα από τα ισχυρά κέρδη σε ενέργεια και φυσικό αέριο.
Ενώ το περιθώριο EBITDA του 2022 ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις προσδοκίες, τα σημαντικά υψηλότερα έσοδα οδήγησαν σε σημαντικά καλύτερες μετρήσεις μόχλευσης σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch. Η καθαρή μόχλευση/EBITDA που μειώθηκε στο 1,1x στο τέλος του 2022 από 2,9x στο τέλος του 2021.

Αυξανόμενη έκθεση στην ενέργεια: Η έναρξη της εμπορικής χρήσης του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) ισχύος 826 MW της το β’ τρίμηνο του 2023, θα αυξήσει σημαντικά την τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύ στο τμήμα ενέργειας και φυσικού αερίου. Μαζί με την ανάπτυξη ηλιακών έργων, αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιο της στην εγχώρια αγορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπου 20% μεσοπρόθεσμα από 10,7% που είναι σήμερα. Η αυξανόμενη διείσδυση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζει την αναβάθμιση, καθώς θα είναι η κύρια πηγή παραγωγής αρκετά σταθερών ταμειακών ροών της Mytilineos.

«Προβλέπουμε τη συνεισφορά του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως και 50% το 2023-2026, έναντι 40% κατά μέσο όρο το 2019-2022. Επιπλέον, η Mytilineos αναπτύσσει ενεργά το χαρτοφυλάκιό της για τις ΑΠΕ, ιδίως τα ηλιακά πάρκα που απέκτησε στην Ελλάδα το 2021, τα οποία αναμένεται επίσης να συμβάλουν στα αναμενόμενα αυξημένα κέρδη του ομίλου σε ενέργεια και φυσικό αέριο.

Χαμηλή μόχλευση: Προβλέπουμε παραγωγή EBITDA άνω των 900 εκατ. ευρώ από το 2023, υποστηριζόμενη από την επέκταση της δραστηριότητας στην ενέργεια και το φυσικό αέριο καθώς και από υψηλότερα EBITDA, με μειωμένη μεταβλητότητα από τον κατασκευαστικό κλάδο. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η Mytilineos θα είναι σε θέση να διατηρήσει την καθαρή μόχλευση/EBITDA σε περίπου 1,5x το διάστημα 2023-2026, υποστηρίζοντας την αναβάθμιση.

Αστάθεια κεφαλαίου κίνησης: Προβλέπουμε ότι η συνεχής εκτέλεση των έργων BOT θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκροή κεφαλαίου κίνησης (WC) το 2023 άνω των 400 εκατ. ευρώ. Μαζί με το υψηλό κεφάλαιο και τη συνεχιζόμενη πληρωμή μερίσματος, αυτό θα μειώσει το περιθώριο FCF σε περίπου -7%. Παρόλα αυτά, αναμένουμε την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών στο πλαίσιο των έργων BOT και την περαιτέρω επιτυχημένη πώλησή τους για να αντιστραφούν οι εκροές WC το 2024, ακολουθούμενη από την ομαλοποίηση των WC από το 2025.

Τα κατασκευαστικά περιθώρια συνεχίζουν να αυξάνονται: Η κερδοφορία και στα δύο τμήματα SES και RSD για το 2022 ξεπέρασε σημαντικά τις προηγούμενες προσδοκίες μας. Έχουμε αναθεωρήσει την πρόβλεψή μας για το περιθώριο EBITDA κατά μέσο όρο σε περίπου 16% για RSD και 14% για SES για την περίοδο 2023-2026. Τα περιθώρια σε RSD θα υποστηριχθούν από την επιτυχή εκτέλεση έργων BOT, τα οποία έχουν συνήθως διψήφια περιθώρια, έναντι μονοψήφιων περιθωρίων για ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν αναπτυχθεί για τρίτους. Η κερδοφορία του SES θα υποστηριχθεί από την εκτέλεση πιο σύνθετων βιώσιμων έργων (διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, υποδομές, έργα ενεργειακής απόδοσης).

Παρά την πτώση της τιμής αλουμινίου από το α’ τρίμηνο του 2022, η Mytilineos μπόρεσε να αναφέρει υγιείς επιδόσεις για το 2022 στο τμήμα μεταλλουργίας της. Το 2023 αναμένουμε ότι το EBITDA του τμήματος θα είναι γενικά σταθερό, με βάση τα ασφάλιστρα αλουμινίου που λαμβάνει η εταιρεία, έχοντας αντισταθμίσει τους όγκους της το 2023 σε ευνοϊκή τιμή. 

Μονάδα αλουμινίου μικρής κλίμακας, χαμηλού κόστους: Η Mytilineos είναι μια μικρής κλίμακας, παραγωγός αλουμινίου, η οποία δραστηριοποιείται σε όλη την αλυσίδα αξίας. Η δική της παραγωγή αλουμίνας καλύπτει περισσότερο από το 100% των αναγκών της στο μεταλλουργείο αλουμινίου και η αυτάρκειά της σε βωξίτη είναι περίπου το 30% των συνολικών αναγκών διύλισης αλουμίνας. Η CRU εκτιμά ότι το διυλιστήριο αλουμίνας και το χυτήριο αλουμινίου της Mytilineos βρίσκονται στο πρώτο τεταρτημόριο της καμπύλης παγκόσμιου κόστους. Η Fitch αναμένει ότι η Mytilineos θα παραμείνει ανταγωνιστική ως προς το κόστος, υποστηριζόμενη από τη νέα της πρωτοβουλία να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια από δικές της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από άλλα μέρη έως το 2025», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, συνεχίζοντας:
«Η μεταλλουργική επιχείρηση της Mytilineos επωφελείται από μια ανταγωνιστική βάση κόστους που τοποθετείται στο πρώτο τεταρτημόριο της παγκόσμιας καμπύλης κόστους αλουμινίου, τη μερική αυτάρκεια σε βωξίτη. Ωστόσο, η μικρή του κλίμακα σε σύγκριση με την Alcoa Corporation (BBB-/Stable) και την China Hongqiao Group Limited (BB+/Stable), η βάση μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων και η χαμηλή έκθεση σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, περιορίζουν την αξιολόγηση του επιχειρηματικού προφίλ του ομίλου.

Power & Gas: Η Mytilineos είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας μετά την κρατική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (PPC; BB-/Stable). Διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας. Η Mytilineos επωφελείται από μονάδες υψηλής απόδοσης που λειτουργούν με φυσικό αέριο στην Ελλάδα καθώς και από διαθέσιμη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την οποία σχεδιάζει να επεκτείνει. Το αναμενόμενο ανώτατο όριο υλικών για την περίοδο 2023-2026 και η απαιτητική ρύθμιση της αγοράς στην Ελλάδα, είναι βασικοί περιοριστικοί παράγοντες. Η MYTIL είναι συγκρίσιμη με άλλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΜΕΑ, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΗ, Drax Group Holding Limited (BB+/Stable) και Bulgarian Energy Holding EAD (BB+/Stable).

RSD / SES: Η Mytilineos κατέχει μια αρκετά ισχυρή θέση στο εξειδικευμένο τμήμα της κατασκευής ενεργειακών έργων με μακροχρόνιο ρεκόρ και ιστορικά σταθερές ανεκτέλεστες παραγγελίες, γεγονός που παρέχει ορατότητα εσόδων μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, η αξιολόγηση του επιχειρηματικού προφίλ παραμένει περιορισμένη από τη μικρή της κλίμακα σε σύγκριση με τη Ferrovial S.A. (BBB/Stable), την Petrofac Limited (B+/Negative) και την Webuild S.p.A. (BB/Stable) και από ένα κάπως συγκεντρωμένο χαρτοφυλάκιο έργων και βάση πελατών . Θεωρούμε θετικά μειωμένη έκθεση στις αναπτυσσόμενες αγορές. Η συνεχής επέκταση της MYTIL στην ηλιακή ενέργεια και η αυξανόμενη παρουσία της σε έργα υποδομής θα βελτιώσει τη διαφοροποίηση ανά επιχειρηματικό τομέα και θα προσφέρει στον όμιλο ισχυρή παραγωγή μετρητών μόλις παραδοθούν με επιτυχία τα έργα».

Κλείνοντας, η Fitch «βλέπει»:

- Το περιθώριο EBITDA σε περίπου 12% το 2023 και αύξηση στο 15% έως το 2026

- Υψηλή κεφαλαιοποίηση το 2023-2026, που αντικατοπτρίζει πρωτίστως την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Συνολική κεφαλαιοποίηση σε περίπου 3,2 δισεκ. ευρώ κατά την περίοδο 2023-2026

- Καταβολή μερισμάτων περίπου 170 εκατ. ευρώ το 2023, ακολουθούμενη από αναλογία πληρωμής 35% έως το 2026

- Καθαρό χρέος/EBITDA κάτω του 1,0x σε σταθερή βάση

- Δέσμευση σε μια συντηρητική οικονομική πολιτική

- Ενίσχυση της διαφοροποίησης του ομίλου με την έγκαιρη παράδοση των έργων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και των κατασκευών και βελτίωση της σταθερότητας ταμειακών ροών μέσω ΟΛΠ σε νέα έργα ΑΠΕ.

- Ουδέτερο έως θετικό FCF

Ρευστότητα και δομή χρέους

«Στα τέλη του 2022, η εταιρεία διέθετε 1 δισεκ. ευρώ διαθέσιμα μετρητά, τα οποία ήταν υπεραρκετά για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες αποπληρωμές του χρέους της και αναμενόταν αρνητικό FCF περίπου 560 εκατ. ευρώ το 2023. Τα 500 εκατ. ευρώ ομολόγων λήγουν τον Νοέμβριο του 2024, τα οποία πιστεύουμε ότι θα αναχρηματοδοτήσει η εταιρεία με επιτυχία. Οι διαθέσιμες μη αναληφθείσες πιστωτικές διευκολύνσεις στο τέλος του 2022 ύψους περίπου 0,7 δισεκ. ευρώ με διάρκεια άνω του ενός έτους παρέχουν ένα πρόσθετο απόθεμα μετρητών.
Προβλέπουμε ότι το FCF θα βελτιωθεί από το 2024, αν και παραμένει αρνητικό μέχρι το 2026.
Το χρέος στο τέλος του 2022 αντιπροσωπευόταν κυρίως από ομόλογα 1 δισεκ. ευρώ ή το 53% του συνολικού χρέους. Περίπου το 18% του χρέους ή 353 εκατ. ευρώ ήταν προς τις ελληνικές τράπεζες. Η εταιρεία έχει περιορισμένη έκθεση στην Credit Suisse με το μερίδιό της στο συνολικό χρέος περίπου 4% στο τέλος του 2022».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης