Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P Global: Εταιρικές χρεοκοπίες-ρεκόρ το α’ τρίμηνο και αυξημένοι κίνδυνοι για το 2023 στις ΗΠΑ

S&P Global:  Εταιρικές χρεοκοπίες-ρεκόρ το α’ τρίμηνο και αυξημένοι κίνδυνοι για το 2023 στις ΗΠΑ
Οι αιτήσεις πτώχευσης έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010...
Με αριθμό-ρεκόρ στις χρεοκοπίες εταιρειών έκλεισε το α’ τρίμηνο του 2023 στις ΗΠΑ, ενώ και το υπόλοιπο έτος παρουσιάζει αρνητικές προοπτικές, καθώς οι κίνδυνοι για defaults είναι αυξημένοι, προειδοποιεί η S&P Global.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις πτώχευσης των αμερικανικών εταιρειών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Όπως ανέφερε η S&P Global, κατέγραψε 71 εταιρικές χρεοκοπίες τον Μάρτιο, σημειώνοντας τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα αυξήσεων και τον υψηλότερο μηνιαίο απολογισμό από τον Ιούλιο του 2020.
Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, 183 μεγάλες εταιρείες ανακοίνωσαν πτώχευση, δήλωσε η S&P Global, που είναι το μεγαλύτερο σύνολο για την περίοδο τα τελευταία δώδεκα χρόνια.
Οι αναλυτές συμπεριέλαβαν τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές εταιρείες με δημόσιο χρέος, που είχαν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία ή υποχρεώσεις κατά τη στιγμή της κατάθεσης, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες που ανέφεραν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία ή υποχρεώσεις.
chart showing corporate bankruptcy filings
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο μέχρι στιγμής φέτος ήταν οι υπηρεσίες με 23 αιτήσεις, ακολουθούμενοι από τον χρηματοοικονομικό τομέα και την υγειονομική περίθαλψη - και οι δύο με 14 πτωχεύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία.
chart showing monthly bankruptcy filings

«Είναι σαφές ότι η αύξηση των χρεοκοπιών είναι προϊόν ασθενέστερων καταναλωτικών δαπανών λόγω του πληθωρισμού καθώς και της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε στο ο Adam Kobeissi, ιδρυτής της έκδοσης The Kobeissi Letter στις παγκόσμιες αγορές.
Άλλες 13 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση στον κλάδο της βιομηχανίας και οκτώ στον τομέα της ενέργειας και της πληροφορικής.
Αρκετές εταιρείες πέρασαν ή αναζήτησαν προστασία για να αναδιοργανωθούν τον Μάρτιο, με πιο αξιοσημείωτη τη Silicon Valley Bank. η οποία κατέθεσε αίτηση για το Κεφάλαιο 11 μία εβδομάδα αφότου έκλεισε από τις αρχές εν μέσω της σύγκρουσης της τράπεζας στις 10 Μαρτίου.
Η SVB είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη χρεοκοπία του 2023, ακολουθούμενη από την περιφερειακή αθλητική επιχείρηση του Sinclair Broadcasting Group, την Diamond Sports Group, την Avaya Inc., τη Serta Simmons Bedding και την Party City – όλες απαριθμούσαν υποχρεώσεις δισεκ. δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης