Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η χαμηλή μόχλευση έφερε την αναβάθμιση «BB+» της Μυτιληναίος από τη Fitch Ratings

Η χαμηλή μόχλευση έφερε την αναβάθμιση «BB+» της Μυτιληναίος από τη Fitch Ratings
H Fitch υπολόγισε τον δείκτη ebitda προς καθαρό χρέος, που μειώθηκε σε 1,1 στα τέλη του 2022, από 2,9 στα τέλη του 2021»…
Σχετικά Άρθρα
Ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα φέρνει τη Μυτιληναίος ο οίκος Fitch Ratings, καθώς αναβάθμισε την Πέμπτη 6 Απριλίου την πιστοληπτική ικανότητα σε «BB+»
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Fitch, «ενώ για το 2022 το περιθώριο λειτουργικών κερδών (Εbidta ) γενικά ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, τα υψηλότερα έσοδα οδηγούν σε σημαντικά καλύτερους δείκτες έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεών μας.
H Fitch υπολόγισε τον δείκτη ebitda προς καθαρό χρέος, που μειώθηκε σε 1,1 στα τέλη του 2022, από 2,9 στα τέλη του 2021».
Επιπρόσθετα, στα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης η Fitch υπογραμμίζει ότι το περιθώριο Ebidta το 2023 κινείται στο 12% και αυξάνεται μέχρι 15% το 2026, η παραγωγή αλουμινίου θα αυξηθεί σε 241 χιλ. τόνους το 2023 (με μια τιμή 2.500 δολάρια ανά τόνο), η συμβολή από τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 826 Mw, θα ενισχύσει τα λειτουργικά κέρδη, ενώ τα μερίσματα αναμένονται σε 170 εκατ. ευρώ το 2023.
Παράλληλα, το payout ratio θα αυξηθεί κατά 15% μέχρι το 2026.
Η Μυτιληναίος, όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση, τα τελευταία έτη έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση της τόσο στον παγκόσμιο χάρτη των ΑΠΕ, λόγω επιτάχυνσης της Ενεργειακής Μετάβασης, όσο και στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ διατηρεί σε υψηλές αποδόσεις τον Τομέα Μεταλλουργίας.
Ο οίκος αναμένει σταθερά ισχυρές επιδόσεις για το 2023 χάρη στην αυξημένη συνεισφορά του Τομέα της Ενέργειας, και ιδιαίτερα την επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, οδηγώντας σε υπεραπόδοση τον Τομέα M Renewables της MYTILINEOS.
Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει επίσης την ισχυρή και αυξανόμενη θέση του στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παρέχει βιώσιμες ταμειακές ροές και υποστηρίζει την αναβάθμιση, καθώς ο κλάδος ενέργειας εισέρχεται σε μια λιγότερο ρευστή αλλά ανθεκτική περίοδο.
Ειδική αναφορά, όπως προαναφέρθηκε, γίνεται και στη νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο (CCGT 826 MW), που με την έναρξη λειτουργίας θα αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς της εταιρείας.
Θετικό σημείο, σύμφωνα με τη Fitch, είναι το καλά διαφοροποιημένο μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας, αλλά και οι σημαντικές συνέργειες μεταξύ των τομέων. Ταυτόχρονα, το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής στη Μεταλλουργία προσφέρει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τοποθετώντας τη MYTILINEOS μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως.
Τέλος, τονίζεται η υγιής ρευστότητα της MYTILINEOS, καθώς στο τέλος του 2022 η εταιρεία είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που κατά τη Fitch είναι υπερεπαρκή για να καλύψουν τις μεσοβραχυπρόθεσμες αποπληρωμές χρέους.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης