Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Grantham (GMO): Έρχεται κραχ στα χρηματιστήρια της παγκόσμιας φούσκας – Πτώση -50% στον S&P 500 ως το 2024, στις 2.000 μον.

Grantham (GMO): Έρχεται κραχ στα χρηματιστήρια της παγκόσμιας φούσκας – Πτώση -50% στον S&P 500 ως το 2024, στις 2.000 μον.
Για τον S&P 500, στην καλύτερη περίπτωση ας αναμείνουμε πτώση στις 3.000 μον. και στη χειρότερη στις 2.000 μον., ανέφερε ο ιδρυτής της GMO και θρυλικός επενδυτής Jeremy Grantham
Σχετικά Άρθρα
Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου-φούσκα θα βρίσκεται μόλις στα μισά της πτώσης όταν η Federal Reserve αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, αναφέρει ο ιδρυτής της GMO και θρυλικός επενδυτής Jeremy Grantham – κάτι το οποίο, όπως επισημαίνει, θα συμβεί στα τέλη του 2024.
Ο θρυλικός επενδυτής, που έγινε διάσημος για τις καταστροφολογικές όσο και ακριβείς εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την αγοράς, προβλέπει ακόμα πιο μαύρο μέλλον το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Νωρίτερα ο Grantham είχε αναφέρει ότι οι μετοχές μετρούν αντίστροφα για την κατάρρευση, καθώς μάλιστα οι τιμές των αξιογράφων που εκτοξεύτηκαν τα τελευταία χρόνια σύντομα θα σκάσουν, δεδομένου ότι η οικονομία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια απότομη ύφεση.
Παρότι λοιπόν πολλοί επενδυτές αναζητούν σημάδια για την επόμενη bull market, ο Grantham διαφωνεί, λέγοντας πως πρόκειται για έναν λάθος τρόπο σκέψης...
Οι «μεγάλες φούσκες» στο χρηματιστήριο διαφέρουν από τις τυπικές bull και bear market, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρχει άλλος ένας γύρος πόνου μπροστά.
«Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης σε αυτές τις μεγάλες bear markets λαμβάνει χώρα μόνο μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων.
Έτσι, πείτε μου πότε είναι η πρώτη μείωση των επιτοκίων, και θα σας πω πότε θα ξεκινήσει το δεύτερο μισό του πόνου» πρόσθεσε ο Grantham κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο The Investor's Podcast.
Σημειώνεται πως οι επενδυτές έχουν ήδη υποστεί τεράστιες απώλειες τον περασμένο χρόνο εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία αφαίρεσαν τη ρευστότητα.
Υπενθυμίζεται πως οι κεντρικοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ αύξησαν τα επιτόκια κατά 475 μονάδες βάσης για να μετριάσουν τον πληθωρισμό - μια κίνηση που προκάλεσε πτώση -20% στον S&P 500 το 2022, με τον δείκτη να υποχωρεί κατά 14% από το ιστορικό υψηλό του το 2021.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει την απόδοση των μετοχών.
Ωστόσο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, οι αγορές προεξοφλούν, με πιθανότητα 33%, μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, εν μέρει επειδή τα επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα θα μπορούσαν εύκολα να «σπρώξουν» την οικονομία σε ύφεση.
Και όπως προβλέπει ο Grantham, αν η οικονομία εισέλθει σε σοβαρή ύφεση, οι μετοχές και δη ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 θα υποχωρήσουν κατά 50% - περίπου στις 2.000 μονάδες.

Ζοφερή πρόβλεψη…

Ο ιδρυτής του GMO και στρατηγικός μακροπρόθεσμος επενδυτικός στρατηγικός δήλωσε στο Citywire ότι η ανάκαμψη του α’ τριμήνου ήταν κυκλική -αποτέλεσμα του «κανόνα του Ιανουαρίου» και του «προεδρικού κύκλου»-, αλλά πιστεύει ότι οι πωλητές στις μετοχές των ΗΠΑ θα επιστρέψουν δυναμικά, με τον S&P πιθανό να υποχωρεί κατά 25% στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη κατά 50%.
«Για τον S&P 500, στην καλύτερη περίπτωση ας αναμείνουμε πτώση στις 3.000 μον. και στη χειρότερη στις 2.000 μον.
Με τον S&P 500 να κυμαίνεται επί του παρόντος γύρω στις 4.000 μον., είναι ασφαλές να πούμε ότι ο Jeremy Grantham πιστεύει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερο πόνο για τους επενδυτές.
Ο Grantham είχε προβλέψει το τρέχον διάλειμμα και την επακόλουθη επανάληψη της διολίσθησης σε πρόσφατο δοκίμιό του με τίτλο «Μετά από ένα τάιμ άουτ, πίσω στην κρεατομηχανή!».
Εκεί, εξήγησε τη θεωρία του «προεδρικού κύκλου» και ότι η επιθυμία της εν ενεργεία κυβέρνησης για επανεκλογή σημαίνει ότι πιέζει για καλές συνθήκες εργασίας έξι μήνες πριν από τις εκλογές.
Για να επιτευχθεί αυτό σε μια οικονομία, ο κύκλος ξεκινά περίπου 18 μήνες πριν από τις εκλογές, δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο.
Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια κρίσιμη περίοδος του κύκλου εμφανίζεται στη μέση μιας φούσκας που σκάει, σύμφωνα με τον Grantham.
Παρ’ όλα αυτά, όταν τελειώσει το διάλειμμα, ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί, είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία του Grantham, GMO, που διαχειρίζεται assets δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποφεύγει τις αμερικανικές μετοχές στην πιο ελεύθερης εμβέλειας στρατηγική της – αν και βλέπει κάποιες ευκαιρίες.
Το fund επίσης επωφελείται και από μια στρατηγική που μειώνει τις μετοχές ανάπτυξης και εστιάζει σε μετοχές αξίας.
Η GMO πέρυσι σημείωσε απώλιες περίπου 2%, αποφεύγοντας όμως μεγάλο μέρος της σφαγής που συνέβη στην αγορά...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης