Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια πληθωρισμού - Δεν θα μειωθεί στο 2% χωρίς «μεγάλη ύφεση»

BlackRock: Έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια πληθωρισμού - Δεν θα μειωθεί στο 2% χωρίς «μεγάλη ύφεση»
H μείωση του πληθωρισμού στο 2% θα απαιτήσει μια «μεγάλη ύφεση», εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock
Σχετικά Άρθρα
Η BlackRock αναμένει ότι η Fed θα υποχρεωθεί να σταματήσει τη σύσφιξη των νομισματικής πολιτικής προτού επιτύχει τον στόχο υποχώρησης του πληθωρισμού στο 2% και οι κοινωνίες θα πρέπει να ζήσουν με υψηλές τιμές για αρκετά χρόνια.
Στρατηγικοί αναλυτές του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός έχει πυροδοτήσει μια κρίση του κόστους ζωής και η Fed έχει υιοθετήσει μια συνολική προσέγγιση για να μειώσει τις τιμές.
Ωστόσο, έχει γίνει ελάχιστη συζήτηση σχετικά με το πώς οι πολιτικές της Fed θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
«Πιστεύουμε ότι το αφήγημα των πολιτικών του πληθωρισμού βρίσκεται στο κατώφλι της αλλαγής», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock σε σημείωμά τους.
«Ο κύκλος των ραγδαίων αυξήσεων επιτοκίων θα σταματήσει χωρίς ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο του 2%, κατά την άποψή μας. Πιστεύουμε ότι θα ζήσουμε με τον πληθωρισμό. Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός σταδιακά θα υποχωρήσει καθώς θα εξομαλύνονται τα πρότυπα δαπανών και θα υποχωρούν οι τιμές της ενέργειας  – αλλά τον βλέπουμε να παραμένει πάνω από το στόχο του 2% για τα επόμενα χρόνια».
Σίγουρα, η οικονομία και η αγορά εργασίας παρέμειναν ανθεκτικές μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, παρά τις εννέα διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed τον περασμένο χρόνο.
Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας δείχνουν ότι η ανάπτυξη, παρότι συγκρατημένη, εξακολουθεί να είναι ισχυρή.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Φεβρουάριο σημειώνοντας άνοδο 6,0% σε ετήσια βάση έναντι 6,4% του Ιανουαρίου.
Οι οικονομολόγοι του Bloomberg αναμένουν ότι η μέτρηση του Μαρτίου την ερχόμενη εβδομάδα θα δείξει περαιτέρω πτωτική τάση.
Αλλά η BlackRock δεν έχει πειστεί ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί για επαρκές χρονικό διάστημα πριν κυριαρχήσουν άλλες τάσεις και προτεραιότητες και ξεχωρίζει π.χ. τη γήρανση του πληθυσμού, τον γεωπολιτικό κατακερματισμό και τη μετάβαση σε έναν κόσμο χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα ως παράγοντες που θα διατηρήσουν την ανοδική πίεση στον πληθωρισμό.
Τελικά, η μείωση του πληθωρισμού στο 2% θα απαιτήσει μια «μεγάλη ύφεση», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock.
Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές δεν πιστεύουν στην προοπτική μιας σοβαρής ύφεσης.
Η DataTrek Research, για παράδειγμα, εστιάζοντας στην αύξηση των θέσεων εργασίας, υποστηρίζει ότι η ύφεση είναι πολύ πιο μακριά από ό,τι εκτιμάται από ορισμένους.
Και ο Νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman δήλωσε από την πλευρά του ότι η αγορά εργασίας είναι η καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών και ότι δεν θα χρειαστεί η Fed να αυξήσει την ανεργία για να μειώσει τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης