Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι Bond Kings, Gross και Gundlach, προειδοποιούν: Έρχεται πιστωτική κρίση - Η Fed θα την επισπεύσει

Οι Bond Kings, Gross και Gundlach, προειδοποιούν: Έρχεται πιστωτική κρίση - Η Fed θα την επισπεύσει
"Σήματα κόκκινου συναγερμού" στην αγορά ομολόγων
Ο Bill Gross και ο Jeffrey Gundlach φαίνεται να προετοιμάζονται για μια πιστωτική κρίση, καθώς η άνοδος των επιτοκίων και οι τραπεζικοί φόβοι απειλούν να στραγγαλίσουν τον δανεισμό.
Σε απάντηση στον πληθωρισμό που έφτασε σε υψηλά 40 ετών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά σε πάνω από 4,75% από τον περασμένο Μάρτιο.
Ο Gross, συνιδρυτής της Pimco και πρώην επικεφαλής του εμβληματικού αμοιβαίου κεφαλαίου Total Return, προειδοποίησε σε tweet ότι η αύξηση με αυτή την ταχύτητα και την κλίμακα αναπόφευκτα πλήττει τα οικονομικά των τραπεζών και αυξάνει τους κινδύνους δανεισμού.
"Ο Williams της Fed απορρίπτει τη σχέση μεταξύ αυξήσεων επιτοκίων και τραπεζικού στρες !!!!" έγραψε ο Gross, αφού ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η αύξηση των επιτοκίων ευθύνεται για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο.
"Μάλλον απίστευτο", συνέχισε ο Gross.
"450 μονάδες βάσης και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων σε 12 μήνες είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τους ισολογισμούς που χρησιμοποιούν σωστή λογιστική - τη διάρκεια και την πίστωση επίσης".

Οι Bond Kings

Ο Gross - ο οποίος μοιράζεται το προσωνύμιο "Bond King" με τον Gundlach - πιθανότατα εννοούσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν διαβρώσει την αξία των ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και έχουν εκθέσει τους δανειστές σε μεγαλύτερο κίνδυνο αθέτησης των δανείων.
Εν τω μεταξύ, ο Gundlach σημείωσε σε ένα tweet ότι οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκουν σήμερα εξίσου δαπανηρή και δύσκολη την πρόσβαση σε πιστώσεις όπως και στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
"Ο δείκτης NFIB Small Business Credit Conditions Index πέφτει κατακόρυφα (δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της πρόσφατης χρεοκοπίας των τραπεζών) και βρίσκεται τώρα στο ίδιο σημείο που βρισκόταν στα τέλη του 2007/αρχές του 2008", ανέφερε ο CEO της DoubleLine Capital.
Οι δύο δισεκατομμυριούχοι επενδυτές φαίνονται να ανησυχούν ότι οι τράπεζες - τρομαγμένες από το παλιρροϊκό κύμα αναλήψεων που έπληξε την SVB και το πλήγμα στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους κατά το περασμένο έτος - μπορεί να αυστηροποιήσουν τα πρότυπα δανεισμού τους και να χρεώσουν περισσότερα επιτόκια εν αναμονή περαιτέρω αναταραχής.
Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια ευρύτερη πιστωτική στενότητα που θα συμπιέσει τους καταναλωτές, θα στερήσει μετρητά από τις επιχειρήσεις και θα πλήξει την αμερικανική οικονομία.
Οι Gross και Gundlach έκρουσαν πρόσφατα τον κώδωνα του κινδύνου για μια επικείμενη ύφεση.
Ο Gross προέτρεψε τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί καθώς αναμένει σύντομα ύφεση, ενώ ο Gundlach επισήμανε "σήματα κόκκινου συναγερμού" στην αγορά ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης