Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Ζοφερό το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας - Μη πιθανή καθαρή νίκη της ΝΔ, η νέα κυβέρνηση θα είναι συνεργασίας

Oxford Economics: Ζοφερό το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας - Μη πιθανή καθαρή νίκη της ΝΔ, η νέα κυβέρνηση θα είναι συνεργασίας
Ενώ οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νίκη της ΝΔ έχει γίνει λιγότερο πιθανή, λέει η Oxford Economics
Σχετικά Άρθρα
Για εξαιρετικά κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές κάνει λόγο η Oxford Economics, που προβλέπει ότι μακροπρόθεσμα το οικονομικό μέλλον της χώρας μας θα είναι ζοφερό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον συμβουλευτικό οίκο, «οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.
Το σημερινό κυβερνών κόμμα, η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Αλέξη Μητσοτάκη, προηγούνταν άνετα.
Πρόσφατα, ωστόσο, έχασε μέρος του κοινού της, που έχει κινηθεί προς τα αριστερά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται πως το δυστύχημα του τρένου στα Τέμπη τον Φεβρουάριο οδήγησε σε πανεθνικές διαμαρτυρίες και θεωρήθηκε πολιτική αποτυχία.
Οι δημοσκοπήσεις μετά το ατύχημα έδειξαν σημαντική πτώση στη στήριξη της ΝΔ, αν και τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κέρδισαν τόσα πολλά.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νίκη της ΝΔ έχει γίνει λιγότερο πιθανή.
Είναι πλέον πιο πιθανό η επόμενη κυβέρνηση να σχηματιστεί από έναν συνασπισμό κομμάτων».
Οι ελληνικές εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της αναλογικής εκπροσώπησης.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι έδρες κατανέμονται με απλή αναλογική στον πρώτο γύρο, εφόσον το κόμμα περάσει το εκλογικό όριο του 3%.
Ωστόσο, ο υψηλός βαθμός πολιτικού κατακερματισμού σημαίνει ότι η νίκη στον πρώτο γύρο είναι εφικτή μόνο μέσω μεγάλων συνασπισμών.
Εάν τα κόμματα δεν συνασπιστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις αρχές Ιουλίου.
Σε αυτήν την περίπτωση, η κατανομή των θέσεων θα αλλάξει.
Το κόμμα που θα έρθει πρώτο θα λάβει 20 επιπλέον έδρες σε σύνολο 300 και μία επιπλέον έδρα για κάθε μισή ποσοστιαία μονάδα μεταξύ 25% και 40% (έως και 30 έδρες).
Οι υπόλοιπες έδρες θα κατανεμηθούν αναλογικά.
Έτσι, ένα ποσοστό 40% των ψήφων εξασφάλιζε στον νικητή την πλειοψηφία, ένα χαμηλότερο ποσοστό –όπως 37%-38%– θα είναι αρκετό για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ανάλογα με το πόσα κόμματα αποκλείονται από το κοινοβούλιο βάσει του εκλογικού ορίου 3%.

Πολιτικοί κίνδυνοι

Οι πολιτικοί κίνδυνοι περιορίζονται, λέει η Oxford Economics, και συνεχίζει:
«Παρά την αβεβαιότητα, πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι λόγω εκλογών είναι πολύ περιορισμένοι.
Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα υποχωρήσει, ενώ η άμβλυνση των συνεπειών λόγω της ενεργειακής κρίσης θα μειώσει την ανάγκη για κρατική στήριξη, επιτρέποντας τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών.
Σε κάθε περίπτωση, όποιος και αν κερδίσει στις εκλογές, δεν πρόκειται να ακολουθήσει κάποια ριζοσπαστική οικονομική ατζέντα.
Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν πίεσε για μεγάλες μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον δεν τις απαιτεί.
Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2015 που οδήγησαν σε έντονες αντιπαραθέσεις με την ΕΕ, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές τώρα.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με την ανεργία λίγο πάνω από 11% έναντι 25% τότε.
Και το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά περίπου 9%, χάρη στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και στις υψηλότερες άμεσες ξένες επενδύσεις.
Τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται επίσης σε ισχυρότερη θέση.
Η Ελλάδα πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα για πρώτη φορά το 2016 και διατηρεί μια γενικά πιο συντηρητική δημοσιονομική θέση σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι πάνω από το 170% του ΑΕΠ.
Όμως, δεδομένου ότι κατέχεται σε μεγάλο βαθμό από διεθνείς οργανισμούς με ευνοϊκούς όρους, προστατεύεται από την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων, η οποία έχει μόνο οριακή επίδραση στις πληρωμές τόκων.
Η δημοσιονομική εξυγίανση και το τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον μειώνουν σημαντικά το βάρος του χρέους, εξαλείφοντας την πανδημική έκρηξη δανεισμού και μειώνοντας τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.
Εν τω μεταξύ, δεν πιστεύουμε ότι η επαναφορά των αναθεωρημένων ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων από το επόμενο έτος θα απαιτήσει πρόσθετη δημοσιονομική εξυγίανση από την Ελλάδα - αν και λεπτομέρειες για τις αλλαγές δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επίσης αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις τους για το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας κάποια στιγμή το 2023-2024.
Ωστόσο, αυτό δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο.
Εν τω μεταξύ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνονται σχετικά ήρεμες σε συνδυασμό με τα πολιτικά ζητήματα, με το spread του ελληνικού 10ετούς σε σχέση με το γερμανικό bund να διευρύνεται ελάχιστα παρά τον αυξημένο κίνδυνο ενός παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου.
Πράγματι, το γεγονός ότι ο κίνδυνος του Grexit εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έχει βοηθήσει να κατευναστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές».
Η στάση των πολιτών απέναντι στην ΕΕ βελτιώνεται.
Ο ευρωσκεπτικισμός βρίσκεται επίσης σε χαμηλό επίπεδο, με τις έρευνες του Ευρωβαρόμετρου να δείχνουν αυξανόμενη υποστήριξη προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μετά την πτώση που σημειώθηκε μετά την κρίση του 2010.
Ενώ η υποστήριξη των ψηφοφόρων για την ΕΕ παραμένει χλιαρή, τα κεφάλαια που εισρέουν από το πακέτο NextGenerationEU θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τα πολιτικά κόμματα να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Πράγματι, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από το πρόγραμμα.
Οι κρατικές επενδύσεις αυξήθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια, από 4,7 δισ. ευρώ το 2019 σε περίπου 7 δισ. ευρώ το 2022.
Ωστόσο, πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμη, καθώς το ποσό εξακολουθεί να είναι το μισό από αυτό που ήταν το 2009.
Συνολικά, η ευκολότερη επιλογή για μια νέα κυβέρνηση θα είναι να τηρήσει το status quo.
Ακόμα κι αν ο ευρωσκεπτικισμός αναζωπυρωθεί, δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή στις κυβερνητικές πολιτικές ή να υπάρξει δημοσιονομική σπατάλη, όπως φαίνεται να συμβαίνει στην Ιταλία.

Τι μπορεί να πάει στραβά

Αν και η τρέχουσα πολιτική κατάσταση δεν υποδηλώνει ακραίο κίνδυνο, ορισμένες απειλές εξακολουθούν να υπάρχουν.
Εάν τα κόμματα αποτύχουν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση ή καθυστερήσουν πολύ, τα κονδύλια από NextGenerationEU ενδέχεται να καθυστερήσουν να απορροφηθούν.
Επιπλέον, μια νέα ενεργειακή κρίση ή περαιτέρω αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που μπορεί να εξελιχθεί σε πιστωτικό γεγονός, σε μια εποχή που η Ελλάδα δεν διαθέτει σταθερή κυβέρνηση, θα μπορούσε να βλάψει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Επιπλέον, ζητήματα από την τελευταία κρίση θα μπορούσαν γρήγορα να επανέλθουν, δεδομένου ότι η ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια –αν και μειώνονται– παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Μακροπρόθεσμα, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας είναι ζοφερές, επιβαρυμένες από τους χαμηλούς δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ένας ταχέως μειούμενος πληθυσμός, παράλληλα με τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας και τις καθαρές μεταναστευτικές ροές, θα μειώσει σημαντικά την προσφορά εργασίας τις επόμενες δεκαετίες.
Ένας ταχέως μειούμενος πληθυσμός, παράλληλα με τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας και τις καθαρές μεταναστευτικές ροές, θα μειώσει σημαντικά την προσφορά εργασίας τις επόμενες δεκαετίες.
Επιπλέον, το σύστημα πρόνοιας της Ελλάδας εξακολουθεί να φαίνεται ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική μετάβαση, η οποία θα επηρεάσει δυσανάλογα τους φτωχότερους.
Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα μέσω μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αγορών εργασίας και την προώθηση των επενδύσεων.
Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν λίγα κίνητρα για να αντιμετωπιστούν επειγόντως αυτά τα ζητήματα, καθώς η οικονομία τα πηγαίνει σχετικά καλά.
Έτσι, ενώ μια νέα κρίση δεν φαίνεται επικείμενη, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι πιθανό να παραμείνει πολύ χαμηλότερο από αυτό της ευρωζώνης για τις επόμενες δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης