Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πιστωτικό κραχ βλέπει η Fidelity - Ο κόσμος δέχεται πολλαπλή επίθεση, σύντομα θα πληγωθεί από μια άλλη κρίση

Πιστωτικό κραχ βλέπει η Fidelity - Ο κόσμος δέχεται πολλαπλή επίθεση, σύντομα θα πληγωθεί από μια άλλη κρίση
Τα hedge funds και τους traders που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για το συνέδριο Tradetech equity trading, οι κίνδυνοι ύφεσης αποτέλεσαν βασικό σημείο συζήτησης
Η μεγαλύτερη απειλή για τις προοπτικές της οικονομίας είναι η πιστωτική στενότητα που δεν έχει τελειώσει να διεισδύει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Fidelity Investments σε ευρωπαϊκό συνέδριο μετοχών.
Για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, τα hedge funds και τους traders που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για το συνέδριο Tradetech equity trading, οι κίνδυνοι ύφεσης αποτέλεσαν βασικό σημείο συζήτησης.
Η χρεοκοπία δύο αμερικανικών τραπεζών και η αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse αναστάτωσαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάρτιο, και ένα απότομο sell off των τραπεζικών μετοχών σκλήρυνε περαιτέρω τους όρους δανεισμού, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση.
Η "μεγαλύτερη απειλή" για την οικονομία είναι μια "πραγματική και ορατή πιστωτική κρίση", δήλωσε στο συνέδριο ο Romain Boscher, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Fidelity Investments, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μειώνονται οι εκτιμήσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την περασμένη εβδομάδα τις προοπτικές του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν τη δραστηριότητα, αλλά προειδοποίησε ότι μια σοβαρή αναζωπύρωση της αναταραχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή σε σχεδόν υφεσιακά επίπεδα.
Σημαντικές κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησαν το κόστος δανεισμού κατά το περασμένο έτος για να περιορίσουν την έξαρση του πληθωρισμού.
Από κοντά οι κεντρικές τράπεζες του ανεπτυγμένου κόσμου έχουν αυξήσει τα επιτόκια κατά πάνω από 3.000 μονάδες βάσης σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης.
"Η οικονομία έχει δεχθεί επίθεση από πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Είδαμε τις πιστωτικές συνθήκες να αυστηροποιούνται δραματικά τον τελευταίο μήνα περίπου", δήλωσε ο Shamik Dhar, επικεφαλής οικονομολόγος της BNY Mellon Investment Management και πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).
Ένας πρόσθετος κίνδυνος, δήλωσε ο Dhar, ήταν κάθε εναπομείναν ζήτημα, ιδίως στη Βρετανία, ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι παροδικός.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να είναι μια μόνιμη προσδοκία, είπε.
Η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα στη Δυτική Ευρώπη με διψήφιο πληθωρισμό τον Μάρτιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τετάρτης, ενισχύοντας τα στοιχήματα ότι η BoE θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια τον Μάιο.
Η Fed αναμένεται επίσης από τους traders να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (bps) σε ένα εύρος 5,00%-5,25%, όταν παρουσιάσει την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια στις 3 Μαΐου.
"Η Fed ήταν πολύ αργή για να κινηθεί.
Η μεταβατική ιστορία συνεχίστηκε για πάρα πολύ καιρό.
Αυτό που έχει κάνει έκτοτε η Fed είναι να προλάβει - και να προλάβει αρκετά αποτελεσματικά", δήλωσε ο Dhar.
Ο Dhar δήλωσε ότι αν οι πιστωτικές συνθήκες περιοριστούν αρκετά, οι ΗΠΑ θα διολισθήσουν σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ορατή η επιβράδυνση

Ο Boscher της Fidelity δήλωσε ότι θα υπάρξει μια ορατή επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, με πιθανή μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, εάν η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και την Κίνα διατηρηθεί.
Οι σκληρότερες οικονομικές συνθήκες και τα υψηλότερα επιτόκια έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες για τα χαρτοφυλάκια των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, είπαν και οι δύο.
Το σταθερό εισόδημα έχει γίνει η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων της επιλογής, δήλωσε ο Dhar.
Έχοντας εκτιναχθεί πάνω από 200 μονάδες βάσης πέρυσι, καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αυξήθηκαν, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει κατά 20 μονάδες βάσης φέτος, καθώς οι διαπραγματευτές τοποθετούνται για ασθενέστερες προοπτικές.
Οι μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν αποτελεσματική αντιστάθμιση, δήλωσε ο Boscher, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα κρατικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης