Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O Dalio της Bridgewater προειδοποιεί: Το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί «μεγάλες αναδιαρθρώσεις» σύντομα - Μη βιώσιμο το βάρος του χρέους

O Dalio της Bridgewater προειδοποιεί: Το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί «μεγάλες αναδιαρθρώσεις» σύντομα - Μη βιώσιμο το βάρος του χρέους
Σύμφωνα με τον Dalio, η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συρρίκνωσης που θα καταστήσει δύσκολα τα επόμενα ένα με δύο χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Σαφή προειδοποίηση για το τραπεζικό σύστημα -που πλέον βρίσκεται σε τροχιά αλλαγών- απευθύνει ο Ray Dalio, ιδρυτής της Bridgewater Associates, τονίζοντας ότι τα επίπεδα του χρέους έχουν διαμορφωθεί σε μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα.
Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates επεσήμανε ότι τα χρέη θα αυξηθούν τόσο πολύ που οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να τα αγοράσουν.
«Δεδομένων αυτών των συνθηκών, φαίνεται ότι τα επιτόκια που είναι αρκετά υψηλά (και το χρήμα και η πίστωση που είναι αρκετά σφιχτά) για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και να παρέχουν στις τράπεζες επαρκείς πραγματικές αποδόσεις θα είναι αφόρητα υψηλά για τους δανειολήπτες-οφειλέτες», δήλωσε ο Dalio και συμπλήρωσε «αυτό σημαίνει ότι το σύστημα βρίσκεται κοντά στο σημείο, όπου θα χρειαστούν μεγάλες αναδιαρθρώσεις. Φυσικά, το ποιοι οφειλέτες και πιστωτές θα επηρεαστούν θα διαφέρει».
Ο Dalio επανέλαβε, επίσης, το πλαίσιο του «Μεγάλου Κύκλου» που λέει ότι τα ίδια οικονομικά μοτίβα επαναλαμβάνονται σε όλη την ιστορία, δηλαδή η δημιουργία τεράστιου χρέους, οι συγκρούσεις στο εσωτερικό των χωρών, οι συγκρούσεις μεταξύ των χωρών, η επίδραση της φύσης και οι τεχνολογικές αλλαγές όπως το διαδίκτυο ή η τεχνητή νοημοσύνη.
Κάθε μία από τις πέντε δυνάμεις -σύμφωνα με τον Dalio- συγκλίνουν τώρα σε μεγέθη που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.
Εν τω μεταξύ, μέσα στον ευρύτερο κύκλο, υπάρχει ένας μικρότερος, βραχυπρόθεσμος κύκλος, που ορίζεται από την οικονομική αδυναμία, με τις κεντρικές τράπεζες να δημιουργούν υψηλό πληθωρισμό και τελικά ύφεση.
Κατά την άποψή του -έπειτα από εννέα συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, ιστορικό πληθωρισμό, συνεχιζόμενη κρίση χρέους και πιστωτική κρίση- εδώ βρίσκονται τώρα τα πράγματα: «Βρισκόμαστε τώρα στη φάση του σφιχτού χρήματος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού αυτού του κύκλου, λίγο πριν την οικονομική συρρίκνωση που είναι πιθανό να κάνει τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια δύσκολα στην οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης