Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: «Στεγνώνουν» από ρευστότητα οι αμερικανικές τράπεζες λόγω νομισματικής σύσφιξης

Fitch: «Στεγνώνουν» από ρευστότητα οι αμερικανικές τράπεζες λόγω νομισματικής σύσφιξης
Σχόλιο της Fitch για τις αμερικανικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Η ταχεία νομισματική σύσφιξη από πλευράς Federal Reserve (Fed), μέσω αύξησης των επιτοκίων και απόσυρσης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αναμένεται να μειώσει σημαντικά τη ρευστότητα στο -εμπορικό- τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έως και το επόμενο έτος, καθώς το συνολικό επίπεδο των τραπεζικών αποθεματικών που διατηρούνται στη Fed μειώνεται, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Η ποσοτική σύσφιξη (QT) θα ασκήσει, επίσης, πίεση στις τραπεζικές καταθέσεις, ενισχύοντας την αναλογία δανείων προς καταθέσεις (L/D) σε όλο το σύστημα. Η αυστηρότερη ρευστότητα θα μπορούσε να επιδεινώσει τη συνεχιζόμενη στροφή προς πιο περιοριστικούς όρους για δάνεια, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη των ΗΠΑ, σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
«Η ποσοτική χαλάρωση αύξησε απότομα τα επίπεδα των συνολικών αποθεματικών των εμπορικών τραπεζών. Τα περιουσιακά στοιχεία του τραπεζικού συστήματος έφτασαν το 20% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων το 2014 -μετά τις τρεις πρώτες φάσεις του QE- και στη συνέχεια ξανά το 2021 μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.
Τα QEs συνέπεσαν και με την ισχυρή επέκταση των καταθετικών υποχρεώσεων των τραπεζών, παρά την υποτονική αύξηση των δανείων.
Οι μηχανισμοί QE λειτουργούν αντίστροφα από το QT. Καθώς η Fed μειώνει τα χρεόγραφά της, τα αποθεματικά που δημιούργησε αρχικά κατά τη διάρκεια του QE επιστρέφουν στη Fed και διαγράφονται από το τραπεζικό σύστημα. Τα αποθεματικά έχουν μειωθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Οι καταθέσεις μειώνονται, επίσης, από το 2ο τρίμηνο του 2022, παρά την έντονη αύξηση των δανείων.
Οι δείκτες τραπεζικής ρευστότητας σε όλο το σύστημα εξακολουθούν να είναι ισχυροί, αλλά η βασική μας πρόβλεψη είναι ότι τα αποθεματικά θα μειωθούν σημαντικά κατά 900 δισεκ. δολάρια σε 2,5 δισεκ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους», σχολιάζει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης