Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η JP Morgan επιβεβαίωσε τον «Big Short»: Η κρίση μετρητών και η κατάρρευση των τραπεζών

Η JP Morgan επιβεβαίωσε τον «Big Short»: Η κρίση μετρητών και η κατάρρευση των τραπεζών
Η προειδοποίησε του Michael Burry σχετικά με την αυξανόμενη πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών μοιάζει προφητικά
Σχετικά Άρθρα
Ήταν ακριβώς 12 μήνες πριν όταν ο Michael Burry προειδοποιούσε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα ξεμείνουν από χρήματα αντιμέτωποι με τον ιστορικό πληθωρισμό και την εκτίναξη του κόστους δανεισμού. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της JP Morgan μιλώντας στο Bloomberg.
Ο Burry -ο επενδυτής που έγινε γνωστός από το "The Big Short"- σημείωσε ότι οι Αμερικανοί αποταμιεύουν λιγότερο, συσσωρεύουν χρέος από πιστωτικές κάρτες και "καίνε" τα μετρητά που είχαν κρύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Προέβλεψε ότι αυτές οι τάσεις θα οδηγήσουν τελικά σε ύφεση των καταναλωτικών δαπανών και μείωση των εταιρικών κερδών.
Ο Bob Michele από τη JP Morgan επεσήμανε την έντονη οικονομική πίεση στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και δήλωσε ότι συνέβαλε στην τροφοδότηση της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής.
Τόσο η Silicon Valley Bank όσο και η Signature Bank κατέρρευσαν τον Μάρτιο λόγω ενός παλιρροϊκού κύματος απόσυρσης καταθέσεων, ενώ οι πελάτες της First Republic Bank απέσυραν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια από την τράπεζα το τελευταίο τρίμηνο. Οι καταθέσεις δεν αποσύρθηκαν μόνο διότι οι άνθρωποι φοβήθηκαν ότι η τράπεζά τους θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, αλλά και διότι θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη απόδοση αλλού, δήλωσε ο Michele, ενώ τόνισε ότι επιχειρήσεις και καταναλωτές «καίνε» μετρητά σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταναλωτές εξάντλησαν τις καταθέσεις τους εν μέρει επειδή έπρεπε να καλύψουν το υψηλότερο κόστος των τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Ομοίως, οι επιχειρήσεις απέσυραν μετρητά καθώς τα επιτόκια των χρεών τους διπλασιάστηκαν ή τριπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν, συνέχισε.
Τα νοικοκυριά -ιδιαίτερα τα φτωχότερα- «εξάντλησαν» τις αποταμιεύσεις τους από την πανδημία, αφήνοντας τα υπόλοιπα των καταθέσεών τους κάτω από τα προ κορωνοϊού επίπεδα, σημείωσε ο Michele.
«Δεν τα σπαταλούν σε πράγματα, αλλά τα ξοδεύουν για να ζήσουν», είπε, προσθέτοντας ότι η χρήση πιστωτικών καρτών έχει επίσης εκτοξευθεί, καθώς οι άνθρωποι αγωνίζονται να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Το χάος στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ

Ο τραπεζίτης έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το σημερινό χάος στον κλάδο των περιφερειακών τραπεζών.
«Είναι κάπως αφελές να λέμε ότι αυτό περιορίζεται μόνο στην First Republic» είπε. «Νομίζω ότι πρόκειται για κρίση», πρόσθεσε, διερωτώμενος πώς θα τα πάνε οι μικρότερες τράπεζες όταν λήξουν τα προγράμματα έκτακτης ανάγκης.
Οι προειδοποιήσεις των Burry και Michele υπογραμμίζουν τα πολλαπλά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η αμερικανική οικονομία. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά σε περίπου 5% τον τελευταίο περίπου χρόνο.
Τα υψηλότερα επιτόκια μεταφράζονται σε μεγαλύτερες μηνιαίες πληρωμές στεγαστικών δανείων, λογαριασμούς πιστωτικών καρτών και κόστος ενοικίασης αυτοκινήτων για τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν ήδη δει τους προϋπολογισμούς τους να συμπιέζονται από τις αυξήσεις του κόστους των τροφίμων, της ενέργειας και της στέγασης τους τελευταίους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης