Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ρεκόρ χρεοκοπιών στις αναδυόμενες οικονομίες την περίοδο 2020 – 2022

Fitch: Ρεκόρ χρεοκοπιών στις αναδυόμενες οικονομίες την περίοδο 2020 – 2022
Σχόλιο της Fitch Ratings για τις αναπτυσσόμενες χώρες

Σε επίπεδα – ρεκόρ εκτοξεύθηκαν οι χρεοκοπίες (αθετήσεις πληρωμής ομολόγων) αναδυόμενων οικονομιών την περίοδο 2020-2022, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, επισημαίνει αντικατοπτρίζοντας την κρίση που επέφερε ο κορωνοϊός, το «κύμα» πληθωρισμού και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, την εν λόγω περίοδο έχουν σημειωθεί 15 ξεχωριστά γεγονότα αθέτησης πληρωμών ομολόγων, σε εννέα κράτη, σε σύγκριση με 19 χρεοκοπίες 13 χωρών μεταξύ 2000 και 2019. Μάλιστα, πέντε εξ αυτών δεν έχουν ακόμη επιλυθεί: Λευκορωσία, Λίβανος, Γκάνα, Σρι Λάνκα και Ζάμπια.
Βέβαια, για το 2023, οι αναβαθμίσεις και οι υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας για τις αναδυόμενες οικονομίες είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένες, ενώ οι θετικές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) υπερβαίνουν πλέον τις αρνητικές.
«Έως σήμερα, η Fitch έχει αναβαθμίσει τέσσερις αναπτυσσόμενες χώρες: Αρούμπα, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα και Σαουδική Αραβία, σε σύγκριση με πέντε υποβαθμίσεις: Αργεντινή, Βολιβία, Αιθιοπία, Γκάνα και Πακιστάν.
Δώδεκα αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται σε outlook (από πέντε τον Απρίλιο του 2022), που ξεπερνά τα εννέα αρνητικά outlook (από 12 τον Απρίλιο του 2022). Αυτό υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι μετά τον μεγάλο αριθμό υποβαθμίσεων το 2022. 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης