Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Καλύτερες του αναμενομένου οι επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας το α’ τρίμηνο 2023

Fitch: Καλύτερες του αναμενομένου οι επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας το α’ τρίμηνο 2023
Σχόλιο της Fitch Ratings για την παγκόσμια οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Η παγκόσμια οικονομία κατέγραψε καλύτερο του αναμενομένου ξεκίνημα το 2023, με την ανάπτυξη να ξεπερνά σημαντικά τις προβλέψεις, αναφέρει σε έκθεση της η Fitch Ratings.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης ξεπέρασε τις προσδοκίες. Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά η αύξηση της κατανάλωσης επιταχύνθηκε. Ο συνδυασμός επαναλειτουργίας -μετά τον COVID- της κινεζικής οικονομίας, μιας σημαντικής χαλάρωσης της κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και των ανθεκτικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, ευθύνεται για τα καλύτερα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομίας.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο 2023, ταχύτερα από την πρόβλεψη του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης για 1,4%. Η άρση των περιορισμών Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών και οι πωλήσεις ακινήτων έχουν σταθεροποιηθεί.
Η ονομαστική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση ήταν ακριβώς κάτω από το 0,4% που ανέμενε η Fitch στην έκθεση Μαρτίου και το ήμισυ της αύξησης 0,6% το δ’ τρίμηνο 2022. «Όσον αφορά τη σύνθεση της ανάπτυξης των ΗΠΑ, η ισχυρή κατανάλωση και η ανάκαμψη των εξαγωγών αντισταθμίστηκαν από τη συρρίκνωση των επενδύσεων, την τέταρτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση και την πτώση των αποθεμάτων».
Η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Ωστόσο, η Ιταλία και η Ισπανία ξεπέρασαν τις προσδοκίες, σημειώνοντας ισχυρή ανάπτυξη 0,5% (σε σύγκριση με -0,2% και μηδέν, αντίστοιχα, στις προβλέψεις της Fitch), η Γαλλία κατέγραψε μέτρια ανάπτυξη 0,2% (0,1%) ενώ η Γερμανία σημείωσε μηδενική ανάπτυξη (-0,3%) μετά από τριμηνιαία συρρίκνωση 0,5% το δ’ τρίμηνο του 2022, σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης