Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Η πιστωτική κρίση έχει αρχίσει... αλλά οι αγορές δεν το έχουν καταλάβει ακόμη

BlackRock: Η πιστωτική κρίση έχει αρχίσει... αλλά οι αγορές δεν το έχουν καταλάβει ακόμη
Το ποσό των δανείων που διαπραγματεύονται σε προβληματικές τιμές, που ορίζονται ως κάτω από το 80% της ονομαστικής αξίας, έχει αυξηθεί κατά 26% σε περίπου 127 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Φεβρουαρίου
Πάνω που φαινόταν ότι οι περιφερειακές τραπεζικές πιέσεις στις ΗΠΑ είχαν αρχίσει να χαλαρώνουν, η First Republic Bank επανήλθε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για αυξανόμενο πόνο στο σύστημα δανεισμού.
Οι τράπεζες αύξησαν τον έκτακτο δανεισμό από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, μια ένδειξη της συνεχιζόμενης πίεσης στο σύστημα.
Την περασμένη εβδομάδα, η Fed της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην περιοχή της είχαν επιδεινωθεί απότομα.
Τα προβλήματα επαναφέρουν την ανησυχία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πιστωτική κρίση.
Και περιπλέκει περαιτέρω το σχέδιο για τη συνεδρίαση της πολιτικής της Fed, με τους αξιωματούχους να πρέπει να βρουν πώς να εξισορροπήσουν τους κινδύνους των αυστηρότερων συνθηκών δανεισμού έναντι του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Ακολουθούν έξι παράγοντες που βοηθούν να εξηγηθεί γιατί και πώς ο δανεισμός γίνεται δυσκολότερος σε μεγάλα τμήματα της οικονομίας:

Συρρίκνωση του δανεισμού

"Ο δανεισμός από τις αμερικανικές τράπεζες είναι έτοιμος να συρρικνωθεί τα επόμενα τρίμηνα", έγραψε σε σημείωμά της την Πέμπτη η Amanda Lynam, επικεφαλής της μακροοικονομικής πιστωτικής έρευνας της BlackRock Financial Management.
Οι αντίξοες συνθήκες για την κερδοφορία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κόστους καταθέσεων, έχουν δει τα τραπεζικά spreads να υποαποδίδουν σε σχέση με τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, έγραψε η ίδια.

Προσφορά χρήματος

Το πλήγμα στη διαθεσιμότητα των πιστώσεων έρχεται καθώς η προσφορά χρήματος συρρικνώνεται, ένα σημάδι ότι η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed προκαλεί την έξοδο χρημάτων από το τραπεζικό σύστημα, συρρικνώνοντας τη διαθεσιμότητα των δανείων.
Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία, με τους μονεταριστές οικονομολόγους να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να προαναγγείλει κραχ και αποπληθωρισμό.
Η Fed του Ντάλας και η Fed του Σαν Φρανσίσκο ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πιέσεις στη χρηματοδότηση στις γεωγραφικές τους περιοχές, με την ακύρωση έργων και την αναμενόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αντίξοοι άνεμοι για τους καταναλωτές

Οι τράπεζες που δημοσίευσαν τριμηνιαία αποτελέσματα αυτό το μήνα δήλωσαν ότι αύξησαν τις προβλέψεις για τα επισφαλή καταναλωτικά δάνεια σε επίπεδα που είχαν να δουν από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.
Για παράδειγμα, η Capital One Financial αύξησε τις προβλέψεις της για ζημίες από πιστωτικές κάρτες κατά περισσότερο από 300% σε 2,26 δισ. δολάρια σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι επιχειρήσεις δήλωσαν γενικά ότι οι αυξανόμενες προβλέψεις είναι απλώς η επιστροφή των καταναλωτών στα προ της πανδημίας πρότυπα.

Ανησυχίες γραφείων

Η Capital One έθεσε επίσης περισσότερα χρήματα στην άκρη για να καλύψει τα δάνεια των γραφείων που έχουν υποχωρήσει, καθώς αυξάνονται οι κενές θέσεις και πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να εργάζονται από το σπίτι.
Η Morgan Stanley έχει προηγουμένως εκτιμήσει ότι οι αποτιμήσεις των ακινήτων γραφείων θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 40% από την κορύφωση έως το κατώτατο σημείο, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθετήσεων.
Μια άλλη αναδυόμενη πηγή πίεσης στην πίστωση είναι η αγορά μοχλευμένων δανείων, καθώς οι εταιρικοί δανειολήπτες με χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου αγωνίζονται να συμβαδίσουν με το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Υψηλότερες αθετήσεις

Το ποσό των δανείων που διαπραγματεύονται σε προβληματικές τιμές, που ορίζονται ως κάτω από το 80% της ονομαστικής αξίας, έχει αυξηθεί κατά 26% σε περίπου 127 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Αυτό συγκρίνεται με μια αύξηση 10% για τα ομόλογα σε περίπου 488 δισεκατομμύρια δολάρια.
"Πιστεύουμε ότι η αγορά δανείων, η οποία ιστορικά είχε χαμηλότερο ποσοστό αθέτησης από ό,τι η αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης, θα καταγράψει υψηλότερο ποσοστό κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου", έγραψαν οι Armen Panossian και Danielle Poli, διευθύνοντες σύμβουλοι της Oaktree Capital Management LP.
"Αυτό οφείλεται στον covenant-lite χαρακτήρα των περισσότερων δανείων και στην αυξανόμενη επικράτηση των δανειακών κεφαλαιακών δομών".

Credit Chatter

Τα στελέχη των εταιρειών παγκοσμίως, εν τω μεταξύ, μιλούν για τις πιστώσεις σε τηλεδιασκέψεις με τον υψηλότερο ρυθμό από τότε που χτύπησε η πανδημία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg News.
Ορισμένες αναφορές περιλαμβάνουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Evercore, John Weinberg που σημειώνει την αύξηση των εργασιών αναδιάρθρωσης και διαχείρισης υποχρεώσεων και την αντιπρόεδρο επενδυτικών σχέσεων της Peabody Energy, Karla Kimrey που λέει ότι η εταιρεία έχει τοποθετηθεί ώστε να αποφύγει τις αβέβαιες πιστωτικές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης