Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O Gundlach προειδοποιεί: Η τραπεζική κρίση θα τελειώσει μόλις η Fed μειώσει τα επιτόκια

O Gundlach προειδοποιεί: Η τραπεζική κρίση θα τελειώσει μόλις η Fed μειώσει τα επιτόκια
Ο διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital δήλωσε πως θα συνεχιστεί η φυγή καταθέσεων από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Για συνέχεια της τραπεζικής κρίσης, εάν η Fed συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ομολόγων και διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital, Jeff Gundlach.
«Η αναταραχή που κλονίζει τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ δεν θα τελειώσει μέχρι η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια» επεσήμανε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι πελάτες πιθανότατα θα συνεχίσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις μικρότερες τράπεζες έως ότου το κόστος δανεισμού αναφοράς αρχίσει να πέφτει από το σημερινό επίπεδο του 5% περίπου.
«Οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να απομακρύνονται. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτό το πρόβλημα των περιφερειακών τραπεζών... Δεν βλέπω πραγματικά τι θα το κάνει να σταματήσει, εκτός αν η Fed μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο Gundlach μιλώντας στο CNBC.

Τα επιτόκια της Fed και η κατάρρευση των τραπεζών

Η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια κατά το τελευταίο έτος σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό - αλλά αυτό ταρακούνησε τον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ.
Η Silicon Valley Bank κατέρρευσε τον Μάρτιο μετά την αποκάλυψη ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είχαν τροφοδοτήσει τεράστιες απώλειες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, και αυτό προκάλεσε ραγδαίες εκροές από άλλες περιφερειακές τράπεζες.
Οι πελάτες είτε μεταπηδούσαν σε μεγαλύτερες τράπεζες είτε εκμεταλλεύονταν τις υψηλότερες αποδόσεις από άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρατικά ομόλογα ή τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, με την εκστρατεία σύσφιξης της Fed να ωθεί σημαντικά προς τα πάνω τις αποδόσεις το τελευταίο έτος.
«Ο κόσμος αποσύρει τα χρήματά του επειδή δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κρατήσει τα χρήματά του» δήλωσε ο Gundlach στο CNBC.
Τα σχόλια του Gundlach ήρθαν την ημέρα που η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχόμενη φορά - και η τράπεζα PacWest από την Καλιφόρνια φαινόταν ότι θα γινόταν το τελευταίο θύμα της τραπεζικής αναταραχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης