Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η ΕΚΤ θα αποσύρει 200 δισ. ευρώ ρευστότητας το 2023 – Έρχονται αναταράξεις στις αγορές χρέους

Fitch: Η ΕΚΤ θα αποσύρει 200 δισ. ευρώ ρευστότητας το 2023 – Έρχονται αναταράξεις στις αγορές χρέους
Έκθεση της Fitch Ratings για την ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποσύρει 200 δισεκ. ευρώ από τις αγορές το 2023 στο πλαίσιο της νομισματικής σύσφιξης που εφαρμόζει, με το ποσό να είναι ακόμη υψηλότερο το επόμενο έτος, σχολιάζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η ταχεία νομισματική σύσφιξη που εφαρμόζει τόσο η ΕΚΤ όσο και η Federal Reserve, θα προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές στις αγορές χρέους και επίσης θα επηρεάσει τη ρευστότητα και τα νούμερα στις καμπύλες αποδόσεων.
«Εν μέσω αναταράξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τις χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της. Τα ομόλογα (κυρίως κρατικά) της κεντρικής τράπεζας θα συρρικνωθούν κατά περίπου 200 δισεκ. ευρώ το 2023 και ακόμη περισσότερο το 2024, με έμφαση στα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. Η ποσοτική σύσφιξη -QT- θα επιβαρύνει περισσότερο τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, θα οδηγήσει σε αυστηρότερους όρους κρατικού δανεισμού και θα περιορίσει τη δημιουργία πιστώσεων, αν και η εκτίμηση των μεγεθών είναι δύσκολη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Image
«Τον Μάρτιο, η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχε στο πλαίσιο του APP, το κύριο όχημα για την ποσοτική χαλάρωση από το 2014. Είχαν προηγηθεί μειώσεις του δανεισμού προς τις τράπεζες στο πλαίσιο του TLTRO III. Η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο APP των 3,2 τρισεκ. ευρώ κατά μέσο όρο 15 δισεκ. ευρώ το μήνα την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2023. Η αντιστροφή του QE θα έχει μικρό αντίκτυπο επίδραση στις αποδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων και θα αφορά περισσότερο στις καμπύλες αποδόσεων, σημειώνει η Fitch.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης