Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GoldSwitzerland: Πολύ έξυπνοι στη Γερμανία... Θέλουν ηλιακή ενέργεια, χωρίς να έχουν ήλιο και αναγκάζονται να καίνε κάρβουνο

GoldSwitzerland: Πολύ έξυπνοι στη Γερμανία... Θέλουν ηλιακή ενέργεια, χωρίς να έχουν ήλιο και αναγκάζονται να καίνε κάρβουνο
Ποιος περίμενε ότι η Σαουδική Αραβία θα υποδεχόταν τον Biden και τις ντροπιαστικές εκκλήσεις του για αύξηση της παραγωγής, αφού προηγουμένως είχε πει στον κόσμο ότι θεωρεί τη Σαουδική Αραβία κράτος παρία...
Δεν χρειάζεται να μπορεί κανείς να διαβάσει μια κρυστάλλινη σφαίρα για να καταλάβει τα λάθη που κάνουν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με τη διαχείριση της ενέργειας.
Αρκεί μόνο να γνωρίζει κανείς μαθηματικά και ιστορία για να ερμηνεύσει το τρέχον περιβάλλον της ενεργειακής κρίσης στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας κρίσης χρέους, σύμφωνα με την GoldSwitzerland.
Και σαφώς για να προβλέψει καλύτερα την κατεύθυνση των αγορών συναλλάγματος και χρυσού χωρίς την ανάγκη χρήσης καρτών... ταρώ.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το θέμα των απλών (καθώς και των τρομακτικών) επιπέδων χρέους των ΗΠΑ καθιστούν μια τέτοια μελλοντική σκέψη σχεδόν υπερβολικά απλή.

Το θέμα του πετρελαίου

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στο εμπόριο πετρελαίου ή στην πράσινη πολιτική της άκρας αμερικανικής αριστεράς, για να καταλάβει ότι οι πολιτικές της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης κατά του σχιστόλιθου κάνουν καλό (αμφισβητήσιμο;) περιβαλλοντικά, αλλά αγνοούν τα μαθηματικά, την ιστορία και την επιστήμη της υγιούς εθνικής καθώς και της παγκόσμιας σκέψης.
Το πετρέλαιο, ωστόσο, εξακολουθεί να έχει σημασία.
Και όταν γίνεται κατανοητό στο ευρύτερο πλαίσιο των μακροοικονομικών θεμάτων-δηλαδή το χρέος, τα νομίσματα, ο πληθωρισμός, ο χρυσός, μια στριμωγμένη Fed και ένα εργαλειοποιημένο δολάριο ΗΠΑ- οι τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις είναι ήδη σε κίνηση.
Και όσον αφορά την ατελείωτη συζήτηση σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις φιλικές προς την πεταλούδα ενεργειακές πολιτικές και την απλή πραγματικότητα των ορυκτών καυσίμων ως μέρος και όχι ως απειλή για τον πλανήτη μας, σίγουρα δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις.
Ωστόσο, οι Γερμανοί (και οι ηλιακές τους ιδέες σε ένα μέρος της Ευρώπης με πολύ λίγο ήλιο) δεν το καταλαβαίνουν...
Στην πραγματικότητα, παίρνουν μεγάλο μέρος της (πυρηνικής) ενέργειάς τους από τη Γαλλία και τώρα αναγκάζονται να καίνε κάρβουνο για να βγάλουν το χειμώνα.

Πολιτική πετρελαίου

Ο Biden, όπως φαίνεται αρκετά σαφές σε όλους, δεν είναι υπεύθυνος για την πολιτική των ΗΠΑ.
Αυτό είναι ένα τρομακτικό γεγονός.
Ακόμα πιο τρομακτικό, ωστόσο, είναι ο προσδιορισμός του ποιος είναι υπεύθυνος;
Ποιος ήταν ο υπεύθυνος που περίμενε ότι η Σαουδική Αραβία θα υποδεχόταν τον Biden και τις ντροπιαστικές εκκλήσεις του για αύξηση της παραγωγής, αφού προηγουμένως είχε πει στον κόσμο ότι θεωρεί τη Σαουδική Αραβία κράτος παρία...

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία ξοδεύει τώρα πολύ περισσότερο χρόνο με τους Κινέζους και το Ιράν.
Επίσης, πως εξηγεί ο Λευκός Οίκος πώς περιμένει ότι η αυξημένη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μειώσει τον ενεργειακό πληθωρισμό, όταν ταυτόχρονα προσπαθεί να βγάλει το πετρέλαιο από την αμερικανική αλυσίδα.
Επιπλέον, θα άξιζε να υπενθυμίζει κανείς στους Αμερικανούς και τους πολιτικούς που έχουν κουραστεί από τις διογκωμένες τιμές των καυσίμων ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των διογκωμένων δαπανών στην αντλία οφείλεται στους αμερικανικούς φόρους ανά γαλόνι, όχι στις περικοπές της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας.

Μαθηματικά πετρελαίου

Με τα σημερινά επίπεδα παραγωγής και εξερεύνησης πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ (σύμφωνα με την ίδια τη Fed του Ντάλας) θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ετήσια επίπεδα πληθωρισμού των τιμών της ενέργειας 8-10% μόνο και μόνο για να διατηρήσουν τα φώτα της πετρελαϊκής βιομηχανίας αναμμένα σε ένα επίπεδο ισοσκελισμένων τιμών.
Τέτοια συντηρητικά ποσοστά πληθωρισμού για την τιμολόγηση του πετρελαίου/καυσίμων, όταν τα βλέπουμε στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ που ξεπερνά τα 31 τρισ. δολάρια, ουσιαστικά σημαίνει ότι η ικανότητα της Fed να καλύπτει το διαρκώς αυξανόμενο βάρος του δημόσιου χρέους του θα αποδυναμώνεται κατά τουλάχιστον 8-10% ετησίως σε μια στιγμή της ιστορίας των ΗΠΑ όπου η ίδια χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια.

Καταπολέμηση του πληθωρισμού με πληθωρισμό και του χρέους με χρέος;

Σύμφωνα με την GoldSwitzerland, είναι περιττό να ευπωθεί ότι η μόνη "λύση" σε αυτά τα διογκωμένα βάρη χρέους θα είναι ο νομισματικός πόμενος, του οποίου η καταδικαστική (αλλά πλέον οστεοποιημένη) "λύση" για την αντιμετώπιση των διογκωμένων τιμών του πετρελαίου είναι η ακόμη πιο πληθωριστική πολιτική της εκτύπωσης περισσότερου χρήματος για την θεραπεία μιας κρίσης πληθωρισμού.
Η νομισματική πολιτική της Fed, καταλήγει σε αυτό: και μια κρίση πληθωρισμού με περισσότερο... πληθωρισμό.
Είναι αυτό "υγιής νομισματική πολιτική";
Ή μήπως, απλώς εξάγει τον πληθωρισμό στον υπόλοιπο κόσμο;
Διότι εκεί είναι το πρόβλημα.
Γιατί;
Απλά: Αυτά τα δολάρια ΗΠΑ στερεύουν (εκτός αν τυπωθούν περισσότερα).
Για πόσο καιρό τα παγκόσμια νομίσματα (και οι ηγέτες) θα παραμείνουν αιχμάλωτοι του δολαρίου;
Ανεξάρτητα από το αν πιστεύει κανείς στην αέναη ηγεμονία του δολαρίου ως συστήματος πληρωμών ή όχι, μπορούν όλοι να συμφωνήσουν ότι η ρευστότητα του δολαρίου στερεύει.
Τα έθνη που αντιμετωπίζουν το διπλό πρόβλημα της ανάγκης για περισσότερα δολάρια ΗΠΑ για να πληρώσουν τις διογκωμένες τιμές του πετρελαίου και τα διογκωμένα χρέη σε δολάρια ΗΠΑ.
Τι μπορούν να κάνουν αυτά τα έθνη σε αυτό;
Απλά να γυρίσουν την πλάτη στο δολάριο, σύμφωνα με την GoldSwitzerland.


Πώς οι ΗΠΑ δημιουργούν μια παγκόσμια νομισματική κρίση

Αν δεν γυρίσουν την πλάτη τους στο δολάριο ΗΠΑ (όχι ακόμα), η μόνη επιλογή που έχουν σήμερα τα άλλα έθνη είναι να υποτιμήσουν τα δικά τους νομίσματα στο εσωτερικό τους.
Αλλά και πάλι οι αξίες θα υποτιμηθούν, με τον χρυσό να αποτελεί και πάλι το καταφύγιο.
Αυτό το ξεκάθαρα στρεβλό σύστημα των ΗΠΑ που εξάγει τον πληθωρισμό του σε έναν κόσμο που αναγκάζεται από τη δεκαετία του 1970 να εισάγει πετρέλαιο υπό ένα πληθωριστικό δολάριο, έχει πραγματική δυνατότητα να καταρρεύσει.
Ήδη, χώρες όπως η Γκάνα έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι καλύτερα να εμπορεύονται το πετρέλαιο σε πραγματικό χρυσό παρά σε fiat δολάρια.
Αν ο κόσμος στραφεί αργά προς την κατεύθυνση της διακανονισμού του πετρελαίου σε χρυσό (μερικώς ή πλήρως) για να αποφευχθεί μια παγκόσμια νομισματική κρίση, ο χρυσός θα πρέπει να ανατιμηθεί σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από την τρέχουσα τιμολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης