Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Προσδεθείτε... έρχεται βουτιά 40% στα ακίνητα της Ευρώπης - Ο ρόλος της ΕΚΤ

Citigroup: Προσδεθείτε... έρχεται βουτιά 40% στα ακίνητα της Ευρώπης - Ο ρόλος της ΕΚΤ
Εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος, οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays και της JPMorgan συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που είναι πτωτικοί για τον κλάδο
Οι εταιρείες ακινήτων, που ήδη έχουν καταγράψει τις χειρότερες επιδόσεις της Ευρώπης φέτος, φαίνεται ότι θα υποστούν περισσότερο πόνο, καθώς η άνοδος των επιτοκίων τροφοδοτεί την εκτίναξη του κόστους χρηματοδότησης, ενώ οι ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές των κατασκευαστών εμπορικών ακινήτων αυξάνονται.
Οι μετοχές ακινήτων της Σουηδίας -που θεωρούνται προπομποί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά ακίνητα- έχουν υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα, καθώς η SBB, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων της χώρας, σταμάτησε τη διανομή μερισμάτων και ακύρωσε μια έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης, αφού υπέστη υποβάθμιση της αξιολόγησης χρέους.

Αυτά είναι άσχημα νέα για τον δείκτη Stoxx 600 Real Estate Index, ο οποίος έχει διαγράψει περίπου 140 δισ. ευρώ σε αγοραία αξία από την κορύφωσή του τον Αύγουστο του 2021, σημειώνοντας πτώση 45%.
Ο αναλυτής της Citi, Aaron Guy, εκτιμά ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων των εμπορικών ακινήτων στη Δυτική Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί έως και 40%, γεγονός που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει αναθεωρήσεις των συμφωνιών και να απαιτήσει έως και 178 δισ. ευρώ νέων ιδίων κεφαλαίων ή "άλλες ενέργειες μετριασμού".
Αυτό είναι περισσότερο από την κεφαλαιοποίηση ολόκληρου του δείκτη του κλάδου των ακινήτων που ανέρχεται σε 144 δισ. ευρώ.

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι των συμφωνιών, μαζί με το προφίλ αναχρηματοδότησης των ακινήτων για χαμηλότερους δείκτες δανείων προς αξία, απαιτούν μια "σημαντική επανεκμετάλλευση" στον τομέα, λέει ο Guy της Citi.
Αυτό συνεπάγεται δυνητική πτώση βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί να προσφέρει μια μεσοπρόθεσμη ευκαιρία, προσθέτει.
Ο ευαίσθητος στα επιτόκια τομέας παραμένει επίσης υπό πίεση, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της έχει ακόμη περισσότερο δρόμο μπροστά της, με ορισμένους αξιωματούχους να αντιτίθενται στις υποθέσεις της αγοράς ότι ο κύκλος θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.
Εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος, οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays και της JPMorgan συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που είναι πτωτικοί για τον κλάδο.
"Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν χαμηλότερη αποτίμηση και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζητήματα δικαιωμάτων", λένε οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays, οι οποίοι είναι underweight στον τομέα, θεωρώντας τον ως υποκατάστατο ομολόγων.
Οι μετοχές αμφισβητούνται επίσης από τη διαρθρωτική στροφή στην τάση για εργασία από το σπίτι, καθώς και από την ψηφιοποίηση του λιανεμπορίου, προσθέτουν.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan είναι επίσης υποεπενδεδυμένοι, δεδομένων των φτωχών θεμελιωδών μεγεθών, αν και σημειώνουν ότι η στασιμότητα των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί να προσφέρει κάποια ανάσα.

Παραμένει αισιόδοξη η Bank of America

Οι αναλυτές πάντως στην Bank of America είναι πιο αισιόδοξοι, λέγοντας ότι οι προσδοκίες για χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων καθώς η ύφεση εξαπλώνεται είναι ένας λόγος για να είναι overweight στα ακίνητα φέτος.
Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν περισσότερο για τα σουηδικά ακίνητα, τα οποία γνώρισαν υψηλή ανάπτυξη που τροφοδοτήθηκε από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια την τελευταία δεκαετία.
Τώρα, η αγορά έχει πάνω από 40 δισ. δολάρια σε ομόλογα που λήγουν τα επόμενα πέντε χρόνια, το ένα τέταρτο των οποίων λήγει το 2023.
Μεγάλο μέρος αυτού του χρέους είναι βραχυπρόθεσμο και κυμαινόμενου επιτοκίου, καθιστώντας το ιδιαίτερα εκτεθειμένο στα επιτόκια.
Ενισχύοντας τις ανησυχίες, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν πολύπλοκες δομές μετοχών, συχνά επικαλυπτόμενες μεταξύ πολλών εισηγμένων εταιρειών, όπου μια κλήση περιθωρίου έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Αν και ο κίνδυνος εξάπλωσης των σημερινών προβλημάτων της SBB σε άλλους μεγάλους Σουηδούς ιδιοκτήτες δεν είναι τεράστιος, η διακοπή του μερίσματος και η κατάργηση της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης θα είναι "άλλη μια αρνητική επιβάρυνση για τον κλάδο", λέει η Molly Guggenheimer, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Danske Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης