Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Δεν επηρεάζονται οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς από το «πάγωμα» στα επιτόκια στεγαστικών δανείων

Fitch: Δεν επηρεάζονται οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς από το «πάγωμα» στα επιτόκια στεγαστικών δανείων
Σχόλιο της Fitch για την Τρ. Πειραιώς
Σχετικά Άρθρα
Οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς δεν αναμένεται να επηρεαστούν από το «πάγωμα» στα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων που εφαρμόστηκε τον Απρίλιο 2023 στην Ελλάδα, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Να σημειωθεί πως η μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας αξιολογείται με «Β» από τον αμερικανική οίκο αξιολόγησης, ενώ οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) 12μήνου ορίζονται σε θετικές.
Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση για τα καλυμμένα ομόλογα, διαμορφώνεται σε «ΒΒΒ».
Το μέτρο του «παγώματος» θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2024, υπενθυμίζεται.
H Fitch σημειώνει πως εν μέσω ενός περιβάλλοντος των αυξανόμενων επιτοκίων και κόστους ζωής, το μέτρο θα στηρίξει την απόδοση των δανειοληπτών, καθώς θα προστατεύονται από τις αυξήσεις στις πληρωμές στεγαστικών δανείων για τους επόμενους 12 μήνες. Ωστόσο, θα μειώσει προσωρινά το επιπλέον περιθώριο κέρδους, καθώς οι ταμειακές ροές που λαμβάνονται από το χαρτοφυλάκιο θα είναι δυνητικά χαμηλότερες κατά τους επόμενους 12 μήνες. «Οι ταμειακές ροές τόκων από τα περιουσιακά στοιχεία επαρκούν για την πραγματοποίηση πληρωμών για τα καλυμμένα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου χωρίς ανώτατο όριο. Επιπλέον, το πρόγραμμα επωφελείται από ένα αποθεματικό ρευστότητας που καλύπτει τα κόστη και τις πληρωμές τόκων για τα καλυμμένα ομόλογα για έξι μήνες. Εάν το ανώτατο όριο επεκταθεί πέραν του Απριλίου 2024 ή εάν το Euribor αυξηθεί πέρα από τις προσδοκίες μας, θα επανεκτιμήσουμε τον αντίκτυπό του στο πρόγραμμα», σημειώνει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης