Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχονται προβλήματα για τις αγορές μετά τα... αστρονομικά εταιρικά κέρδη του α' τριμήνου

Έρχονται προβλήματα για τις αγορές μετά τα... αστρονομικά εταιρικά κέρδη του α' τριμήνου
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν από το υψηλό 14 μηνών του Απριλίου
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες κατέγραψαν σημαντικά ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, αψηφώντας ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που περιλαμβάνει την έξαρση του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν από το υψηλό 14 μηνών του Απριλίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την παγκόσμια οικονομία, την πτώση της ζήτησης των πελατών και τις πιέσεις που αναπτύσσονται στα περιθώρια κέρδους, όπως σημειώνει το Reuters.
Περίπου οι μισές από τις εταιρείες του STOXX 600 ανακοίνωσαν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και τα δύο τρίτα από αυτές ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, επίδοση ισχυρότερη από ό,τι τα περισσότερα τρίμηνα, όταν περίπου οι μισές εταιρείες συνήθως ξεπερνούν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη.
"Εξακολουθεί να ισχύει, ότι ένας ανθεκτικός καταναλωτής, υποστηριζόμενος από την πλεονάζουσα αποταμίευση και μια ισχυρή αγορά εργασίας συνεχίζει να απορροφά τις υψηλότερες τιμές και να στηρίζει την εταιρική κερδοφορία", έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bernstein Mark Diver και Sarah McCarthy.
Ενώ οι τράπεζες χρειάστηκε να διασωθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία, τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της μεγαλύτερης τράπεζας της ευρωζώνης BNP Paribas, της βρετανικής Barclays  και της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας Deutsche Bank, ξεπέρασαν τις προβλέψεις.
Ο καταναλωτικός όμιλος Nestle και η κατασκευάστρια εταιρεία του σαπουνιού Dove και του παγωτού Ben & Jerry's Unilever ανακοίνωσαν αποτελέσματα ισχυρότερα του αναμενόμενου, καθώς οι αυξήσεις των τιμών αντιστάθμισαν τους χαμηλότερους όγκους.
Η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης LVMH παρήγαγε αστρικές πωλήσεις, καθώς η Κίνα ανέκαμψε έντονα μετά τον τερματισμό των περιορισμών του COVID.
Τα κέρδη των εταιρειών του STOXX 600 αναμένεται επί του παρόντος να αυξηθούν κατά 7,3% το πρώτο τρίμηνο, μια μεγάλη μεταστροφή από την αναμενόμενη μείωση κατά 2,5% μόλις πριν από τέσσερις εβδομάδες, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv I/B/E/S.
Ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται περίπου 7% κάτω από το ανώτατο επίπεδο ρεκόρ που είχε επιτευχθεί τον Ιανουάριο του 2022, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Διαπραγματεύεται περίπου 1% χαμηλότερα από την έναρξη της περιόδου κερδών, όταν έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2022, μετά από μια εκτίναξη που υποστηρίχθηκε από την επαναλειτουργία της Κίνας μετά την covid - 19 και τη μείωση των τιμών της ενέργειας.
Οι τρέχουσες μειώσεις συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με τις παγκόσμιες αγορές.
Η BofA δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν δει εννέα συνεχόμενες εβδομάδες εκροών.

Τι λένε οι αναλυτές

Την περασμένη εβδομάδα, η JP Morgan υποβάθμισε τις μετοχές της ευρωζώνης σε underweight τονίζοντας ότι είχαν ήδη κερδίσει 30% έναντι των ΗΠΑ από τα χαμηλά τους επίπεδα που άγγιξαν τον Σεπτέμβριο.
"(Η ισχυρή περίοδος κερδών) δεν ήταν αρκετή για να φέρει τις παγκόσμιες αγορές να κάνουν νέα υψηλά επίπεδα πιθανώς λόγω των σύννεφων που εξακολουθούν να υπάρχουν στον ορίζοντα", δήλωσε ο Luca Finà, επικεφαλής του τμήματος μετοχών της Generali Insurance Asset Management, αναφέροντας την αύξηση του κόστους κεφαλαίου και τους κινδύνους αθέτησης του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ.
Τα ισχυρά εταιρικά περιθώρια κέρδους που παρουσιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο θεωρείται ότι θα δεχθούν πιέσεις αργότερα μέσα στο έτος.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Refinitiv I/B/E/S, οι εταιρείες του STOXX 600 αναμένεται να παρουσιάσουν καθαρά περιθώρια κέρδους 11,4% το πρώτο τρίμηνο, από 10,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους αναμένεται να μειωθούν στο 10,5% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Refinitiv.
"(Εάν) το πρώτο τρίμηνο αποτελεί παράδειγμα για το 2023, η αύξηση των πωλήσεων θα μπορούσε να παραμείνει ανθεκτική, αλλά τα περιθώρια κέρδους θα δυσκολευτούν να βελτιωθούν σε αυτό το πλαίσιο των υψηλότερων (επιτοκίων)", δήλωσε ο Florian Ielpo, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών του ομίλου πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων Lombard Odier Asset Management.
"Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και χαμηλότερο CAPEX προς το παρόν, και τελικά αυτό θα σημαίνει χαμηλότερη ζήτηση, μείωση των πωλήσεων και χαμηλότερη τιμολογιακή δύναμη, καθώς το καταναλωτικό άκρο θα βρεθεί υπό πίεση", είπε.
Τα νέα στοιχεία από την Κίνα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει ισοπεδωθεί και οι εισαγωγές έχουν μειωθεί, θολώνοντας τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι αναλυτές επισήμαναν επίσης ότι οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν αντιμετωπίσει τη συμπίεση του κόστους ζωής καλύτερα από ό,τι πολλοί περίμεναν, θα μπορούσαν τελικά να ξεμείνουν από αποταμιεύσεις.
Οι κυκλικοί κλάδοι απέδωσαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών ανά μετοχή, με επικεφαλής τις βιομηχανικές και τις καταναλωτικές επιχειρήσεις, ανέφερε η Barclays.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, που σήμερα βρίσκεται στο 7%, θα παραμείνει επίμονα υψηλός φέτος, με την οικονομική ανάπτυξη να προβλέπεται στο 1,1% φέτος και στο 1,6% το 2024.
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας ASML Holding NV ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη, αλλά σημείωσε κάποια σημάδια επιφυλακτικότητας μεταξύ των πελατών.
Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Vodafone σχεδιάζει να περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας σε διάστημα τριών ετών, αφού προειδοποίησε ότι οι κακές επιδόσεις στη μεγαλύτερη αγορά της, τη Γερμανία, θα πλήξουν τις ταμειακές ροές.
Ωστόσο, δεν υπήρξε κύμα αναθεώρησης των προβλέψεων για τα κέρδη προς τα κάτω από τις εταιρείες, παρέχοντας ένα μαξιλάρι για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
"Η καθοδήγηση ήταν λιγότερο θετική το α' τρίμηνο, αλλά δεν υπήρξε ουσιαστική αύξηση του ποσοστού των εταιρειών που καθοδηγούν χαμηλότερα", δήλωσε η Barclays.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης