Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέο σημάδι αποδολαριοποίησης - Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό

Νέο σημάδι αποδολαριοποίησης - Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό
Η UBS εκτιμά ότι ο χρυσός θα σκαρφαλώσει στα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους και στα 2.200 δολάρια μέχρι τον Μάρτιο του 2024
Σχετικά Άρθρα
Η ζήτηση για χρυσό μεταξύ των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών θα παραμείνει πιθανότατα ισχυρή, ακόμη και έπειτα από ένα έτος ρεκόρ αγορών, σύμφωνα με την UBS.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, το 2022, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 1.078  τόνους, την υψηλότερη ετήσια ζήτηση χρυσού από τότε που άρχισε η καταγραφή το 1950 και υπερδιπλάσια από τους 450 μετρικούς τόνους που αγοράστηκαν το 2021. Μάλιστα, με βάση τους αριθμούς του α' τριμήνου, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αγοράσουν 700 τόνους φέτος, αριθμός χαμηλότερος από το 2022, αλλά ακόμα πάνω από τον μέσο όρο των 500 μετρικών τόνων από το 2010.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η τάση αγοράς από τις κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να συνεχιστεί εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και αυξημένου πληθωρισμού», ανέφερε η UBS. «Στην πραγματικότητα, η απόφαση των ΗΠΑ να "παγώσουν" τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να έχει οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών» επισημαίνουν οι αναλυτές.

Σημάδι αποδολαριοποίησης

Το δολάριο ΗΠΑ αποτελεί παραδοσιακά τον κύριο πυλώνα των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών. Αλλά η πρόσφατη αύξηση της ζήτησης χρυσού έχει θεωρηθεί ως σημάδι αποδολλαριοποίησης, αφού το δολάριο χρησιμοποιήθηκε για να ασκηθεί οικονομική πίεση στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Μεταξύ των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών που αγοράζουν χρυσό είναι εκείνες των χωρών που επιδιώκουν να εκτοπίσουν την κυριαρχία του δολαρίου στην παγκόσμια χρηματοδότηση ή προσπαθούν να παρακάμψουν τις δυτικές νομισματικές κυρώσεις, δηλαδή η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία.
Αυτή η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η UBS εκτιμά ότι ο χρυσός θα σκαρφαλώσει στα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους και στα 2.200 δολάρια μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Ο χρυσός υποχώρησε κάτω από τα 2.000 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να έχει αυξηθεί κατά 8% μέχρι στιγμής φέτος.
Ένας άλλος παράγοντας που θα συμβάλει στο ράλι του χρυσού είναι η αδυναμία του δολαρίου. Σύμφωνα με την UBS, το δολάριο πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς η Fed φαίνεται έτοιμη να διακόψει τον κύκλο σύσφιξης, ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους.
«Ο χρυσός έχει ιστορικά καλές επιδόσεις όταν το αμερικανικό δολάριο μαλακώνει λόγω της ισχυρής αρνητικής τους συσχέτισης και βλέπουμε έναν ακόμη γύρο αδυναμίας του δολαρίου κατά τους επόμενους 6-12 μήνες» αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της UBS.
Ένας τρίτος παράγοντας υπέρ του χρυσού είναι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ύφεσης στις ΗΠΑ, με την UBS να σημειώνει επιδείνωση του ΑΕΠ, των κατασκευών, της μεταποίησης και του καταναλωτικού κλίματος. Οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες θα επιβαρύνουν επίσης την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη, προσθέτουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης