Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: «Πιστωτικά θετική» η κυβερνητική συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας

Moody's: «Πιστωτικά θετική» η κυβερνητική συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας
Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την ανάπτυξη
Πιστωτικά θετική (credit positive) θεωρεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα ο οίκος Moody's, καθώς αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες μια ισχυρής κυβέρνησης υπό τη Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο του οίκου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ενδεχομένως στις δεύτερες εκογές, θα σημάνει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές πολιτικές που βελτιώνουν την πιστωτική θέση της Ελλάδος.
Και αυτή η προοπτική είναι credit positive καθώς ανοίγει το δρόμο προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το Ba2 από το Ba3.
Όπως αναφέρει η Moody's, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη συγκέντρωσε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να της λείπουν μόνο λίγες έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία.
Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει τον συνασπισμό, ένας δεύτερος γύρος εκλογών θα διεξαχθεί πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου.
Αυτός ο δεύτερος γύρος θα γίνει βάσει ενός εκλογικού νόμου που επαναφέρει το πριμ πλειοψηφίας, ξεκινώντας από 20 έδρες για το πρώτο κόμμα, εάν έχει ποσοστό 25%, και αυξάνοντας κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5 ποσοστιαία μονάδα, με ανώτατο όριο τις 50 έδρες.
Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας άλλης κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία θα υποδηλώνει συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, κάτι που αποτελεί πιστωτικό θετικό γεγονός.
Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.
Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αυτό βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας".

Teneo: Η κυριαρχία της ΝΔ με αδύναμη αντιπολίτευση, εγείρει ανησυχίες για τις πελατειακές σχέσεις

Από την άλλη πάντως, ο Wolfango Piccoli, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνων Teneo, προειδοποιεί για τους κινδύνους που προκύπτουν από την απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό σε συνδυασμό με μια ιδιαίτερα αδύναμη αντιπολίτευση.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ευπρόσδεκτο από τους επενδυτές, αλλά η κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σύστημα σε συνδυασμό με μια αδύναμη αντιπολίτευση μπορεί να εγείρει ανησυχίες για τις πελατειακές σχέσεις και την ποιότητα στην άσκηση πολιτικής» υποστήριξε μιλώντας στο Politico.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για την αντιπολίτευση και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ» και τόισε πως «θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακάμψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας τη ΝΔ σε θέση να κυριαρχήσει στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και να κυβερνήσει χωρίς ουσιαστικό έλεγχο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης