Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα πυρά El Erian κατά Fed: Μπορεί να συνθλίψει την αμερικανική οικονομία

tags :
Νέα πυρά El Erian κατά Fed: Μπορεί να συνθλίψει την αμερικανική οικονομία
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz εκτόξευσε νέα πυρά κατά της Fed
Σχετικά Άρθρα
Για τον κίνδυνο συντριβής της αμερικανικής οικονομίας λόγω των ενεργειών της Fed θα περιορίσει πολύ γρήγορα τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, προειδοποιεί ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El-Erian.
«Το να φτάσουμε γρήγορα στο 2% θα κινδύνευε να συντρίψει άσκοπα την οικονομία» σχολίασε ο El Erian σε ανάρτηση του στο twitter, αλλά πρόσθεσε ότι η «πληγωμένη από την αξιοπιστία Fed» θα δυσκολευόταν να υιοθετήσει έναν εναλλακτικό στόχο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Fed που «επιδιώκει σταθερά» τον στόχο ήταν «ακατάλληλη για έναν κόσμο με ανεπαρκή συνολική προσφορά».
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά αυτόν τον μήνα - από σχεδόν μηδενικά τον περασμένο Μάρτιο σε πάνω από 5% σήμερα. Ο πληθωρισμός έχει επιβραδύνει, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στο 4,93% τον Απρίλιο.

Το tweet του El-Erian ήταν απάντηση σε ένα άρθρο του Bloomberg σχετικά με το πώς μια σειρά από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της Wall Street δεν πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να επιτύχει το 2%, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock, της Bank of America και άλλων που προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο El Erian, ο οποίος είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι, υπό την ηγεσία του Jerome Powell, η Fed κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία «ως η Fed που υπονόμευσε την αξιοπιστία της, την πολιτική της αυτονομία και τον κρίσιμο ρόλο αγκύρωσης της Αμερικής στο κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας».
Έχει επίσης επανειλημμένα επικρίνει την κεντρική τράπεζα ότι απέρριψε την αύξηση του πληθωρισμού την περίοδο 2021-2022 ως «παροδική», για να αναγκαστεί στη συνέχεια να προχωρήσει σε μια σειρά απότομων αυξήσεων των επιτοκίων πέρυσι, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης