Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: «Πρωταθλήτρια» στη μείωση του χρέους η Ελλάδα

UBS: «Πρωταθλήτρια» στη μείωση του χρέους η Ελλάδα
Ανάλυση της UBS για το χρέος στις ευρωπαϊκές χώρες
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στη μείωση του χρέους της ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, σχολιάζει σε ανάλυσή της η UBS, καθώς το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες το δ’ τρίμηνο του 2022, στο 171% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, σε επίπεδο δημόσιου χρέους, η UBS τονίζει ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρωζώνη. Ως αποτέλεσμα, πλέον το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε επίπεδα κατά 9,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των προ-Covid επιπέδων αλλά και κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των υψηλών της πανδημικής περιόδου.
Βέβαια, τη μεγαλύτερη μείωση χρέους το δ’ τρίμηνο του 2022 κατέγραψε η Πορτογαλία, κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά του πρώτου τριμήνου του 2021.
Σε ό,τι αφορά στο χρέος των νοικοκυριών, σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτό το κομμάτι, με μείωση κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 45,2% του ΑΕΠ. Ακολουθεί η Ολλανδία, η οποία βλέπει το χρέος των νοικοκυριών να συρρικνώνεται κατά -2,3 μονάδες, στο 95%. Παρ’ όλα αυτά παραμένει με διαφορά το μεγαλύτερο στη ζώνη του ευρώ.
Στο σύνολό του (δημόσιο και ιδιωτικό), το χρέος στην Ευρωζώνη έχει περιοριστεί στο 360,5% του ΑΕΠ, υποχωρώντας κατά 18,7 μονάδες σε σχέση με τα προ-Covid επίπεδα (379% το δ’ τρίμηνο του 2019). Στην Ελλάδα, το συνολικό χρέος (δημοσίου τομέα, νοικοκυριών, επιχειρήσεων και τραπεζών), διαμορφώνεται σήμερα στο 312,7% του ΑΕΠ, έχοντας κορυφώσει στο 389,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης