Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse Research Institute: Εκπαίδευση και εμπόριο οι δύο πληγές της Ελλάδας - Υψηλή η έκθεση σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς

Credit Suisse Research Institute: Εκπαίδευση και εμπόριο οι δύο πληγές της Ελλάδας - Υψηλή η έκθεση σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς
Η Ελλάδα έχει επιδόσεις κάτω από το μέσο όρο και στους έντεκα επιμέρους δείκτες του ERI, γεγονός που καθιστά τη χώρα ακόμη πιο εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο δείκτης οικονομικής ανθεκτικότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Credit Suisse Research Institute, η οποία επισημαίνει τα τρωτά σημεία της χώρας τα οποία την κάνουν εξαιρετικά ευάλωτη στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς.
Ειδικότερα, στο μέτωπο του δείκτη "οικονομικής τρωτότητας" (EVI), το Credit Suisse Research Institute επισημαίνει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα καλά διαφοροποιημένο εμπορικό δίκτυο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι, με την κάθε μία να αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του συνολικού εμπορίου.
Επιπλέον, έχει αναπτύξει ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, γεγονός που έχει διαφοροποιήσει γεωγραφικά το εμπορικό της χαρτοφυλάκιο.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι εν λόγω εμπορικές σχέσεις έχουν επίσης εκθέσει την οικονομία της σε πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους.
Το πιο σημαντικό, ο λόγος πίσω από τη σημαντική συγκέντρωση των εξαγωγών και εισαγωγών της Ελλάδας έγκειται στη συγκέντρωση των προϊόντων της.
Όσον αφορά τις εμπορικές υπηρεσίες, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τις μεταφορές - δύο τομείς που επηρεάστηκαν σημαντικά από την πανδημία.
Το 2019, η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αποτελούσε σχεδόν το 28% της συνολικής απασχόλησης (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού τομέα).
Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.
Η ναυτιλία είναι ένας άλλος τομέας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, με το εμπορικό ναυτικό της χώρας να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και να αντιπροσωπεύει το 18% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου.
Αυτό έχει συμβάλει στην εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές ενέργειας, ιδίως πετρελαίου.
Η Ελλάδα εμφανίζει επίσης έκθεση σε κινδύνους για την υγεία πάνω από το μέσο όρο του δείγματός μας.
1_222.JPG
Δείκτης οικονομικής ανθεκτικότητας (ERI)

Η ελληνική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους δύο κύριους τομείς της, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε έλλειψη οικονομικής διαφοροποίησης.
Ωστόσο, η κύρια πρόκληση της χώρας όσον αφορά την ανθεκτικότητα έγκειται στη δημοσιονομική της κατάσταση.
Ο λόγος του χρέους της προς το ΑΕΠ είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, αφήνοντας στην κυβέρνηση περιορισμένα περιθώρια για επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως οι κοινωνικές πολιτικές και οι υποδομές.
Η έλλειψη χρηματοδότησης στην εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες επαγγελματικές προοπτικές στην αγορά εργασίας, έχει ως αποτέλεσμα υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων και χαμηλή βαθμολογία στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την υγεία.
Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει επιδόσεις κάτω από το μέσο όρο και στους έντεκα επιμέρους δείκτες του ERI, γεγονός που καθιστά τη χώρα ακόμη πιο εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.
Παρά τις προκλήσεις, υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει περικόψει τη φορολογία των επιχειρήσεων, έχει αυξήσει τις συντάξεις και έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό.
Επιπλέον, κατάφερε να μειώσει τον εξαιρετικά υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ.
2_177.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης