Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Σε σχήμα «Κ» και με ανισότητες η ανάκαμψη στις οικονομίες – Ενισχύονται οι αβεβαιότητες στις αγορές

Citigroup: Σε σχήμα «Κ» και με ανισότητες η ανάκαμψη στις οικονομίες – Ενισχύονται οι αβεβαιότητες στις αγορές
Η δημοσιονομική πολιτική στην ΕΕ θα πρέπει να είναι ουδέτερη (αμετάβλητο διαρθρωτικό πρωτογενές ισοζύγιο)... λέει η Citi
Σχετικά Άρθρα
Αυξανόμενες ενδείξεις ανάκαμψης σε σχήμα «K», με τάση εδραίωσης ανισορροπιών και έντασης ανισοτήτων, βλέπει για την παγκόσμια οικονομία και δη για την Ευρωζώνη η αμερικανική τράπεζα Citigroup.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Citigroup, η παγκόσμια ανάπτυξη θα «τρέξει» με +2,4% το 2023 και 2,1% το 2024.
Ωστόσο, το μείζον είναι ότι, παρά τους αντίθετους ανέμους, η παγκόσμια ανάπτυξη συνέχισε να κινείται προς τα εμπρός, με την υποστήριξη των ισχυρών δαπανών για υπηρεσίες.
Από την άλλη, παρότι η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλά νέα, έχει τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις ενώ ώθησε τις κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν την πολιτική τους.
«Η αυστηρή πολιτική θα διατηρηθεί μέχρι να αντιστραφεί ο πληθωρισμός.
Σημειωτέον, οποιαδήποτε αναστροφή θα απαιτήσει χαλάρωση στην αγορά εργασίας ενώ προϋποθέτουν ύφεση σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες.
Βλέπουμε αυτές τις πτώσεις να συμβαίνουν με διαφορετικό χρονοδιάγραμμα και σοβαρότητα σε διάφορες χώρες, συγχρονιζόμενες με τη μακροχρόνια υπόθεσή μας για τις κυλιόμενες υφέσεις».
Επίσης, οι πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό τομέα εγκυμονούν καθοδικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων της πιθανότητας αυστηρότερων πιστωτικών συνθηκών, ασθενέστερης ανάπτυξης και μακροχρόνιων (ή βαθύτερων) υφέσεων.
«Οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά εργασίας παραμένουν εξαιρετικά αυστηρές.
Για ένα ευρύ σύνολο μεγάλων οικονομιών, το ποσοστό ανεργίας είναι γενικά ή κάτω από τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την πανδημία.
Οι μισθολογικές πιέσεις, αντίθετα, είναι πολύ πιο έντονες από ό,τι πριν από την πανδημία. Συνολικά, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν μια πιο απότομη καμπύλη Phillips» λέει η Citigroup Και προσθέτει: Το βασικό ερώτημα είναι εάν η απότομη ανάπτυξη είναι μια προσωρινή ή μόνιμη εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζήτημα… Τα καλά νέα είναι πως οι βασικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει απότομα τους τελευταίους μήνες λόγω της πτώσης στις τιμές των τροφίμων και στην Ενέργεια.
Ο βασικός πληθωρισμός, αντίθετα, παρέμεινε σταθερός, περίπου στο 4-5%, λόγω του ισχυρού πληθωρισμού των υπηρεσιών.
«Βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ανταποκρίνεται αργά στη σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών, ενώ οποιαδήποτε άμβλυνση ενδέχεται να απαιτήσει χαλάρωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας».

Τράπεζες - χρέος

Στο βασικό σενάριό της, η Citigroup προβλέπει πως οι πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό τομέα
θα αμβλυνθούν – αν και με επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.
«Σαφώς, ορισμένες «περιφερειακές» τράπεζες των ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει πιέσεις, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι οι προκλήσεις τους δεν θα επηρεάσουν το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ ευρύτερα.
Ωστόσο, αναγνωρίζουμε επίσης ότι το τρέχον περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων και του αυξανόμενου κινδύνου ύφεσης ασκεί πίεση στους ισολογισμούς και τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών».
Όσον αφορά το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, μια συμφωνία πριν από την date X (τη μέρα που τελειώνει η ρευστότητα) είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αν και τα ακριβή χαρακτηριστικά μιας συμφωνίας παραμένουν ασαφή.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από την ημερομηνία X, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα «προτεραιοποιήσει» τις πληρωμές του χρέους και, ως εκ τούτου, θα αποφύγει μια αθέτηση υποχρεώσεων.
Ακόμα κι έτσι, η υπέρβαση της ημερομηνίας X θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προθυμία της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να ενισχύσει τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες και να ανατρέψει περαιτέρω τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει η Citigroup.

Eυρωζώνη

Σε σχέση με την Ευρωζώνη, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ανάκαμψης σε σχήμα Κ από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, με τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες να εντείνονται.
Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τις οικονομίες που προσανατολίζονται στις υπηρεσίες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, εις βάρος των οικονομιών που καθοδηγούνται από τη μεταποίηση, όπως η Γερμανία.
«Συνολικά, αναθεωρούμε την πρόβλεψή μας για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023 κατά 0,2 π.μ. σε 1,1% (Ε.Ε. Επιτροπή 1,1%, ΕΚΤ 1,0%), με πιο σημαντικές και αποκλίνουσες αλλαγές στις προβλέψεις σε επίπεδο χώρας.
Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η νομισματική σύσφιξη θα προκαλέσει ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2024 ενώ προβλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 0,8% το 2024 (Ε.Ε. Επιτροπή και ΕΚΤ 1,6%)».
Οι προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τον περασμένο μήνα, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τη μείωση των τιμών στα βασικά εμπορεύματα της ενέργειας.
Οι μεγάλες επιδράσεις βάσης πρόκειται να ωθήσουν τον ονομαστικό πληθωρισμό στο 3-3,5% έως το δ’ τρίμηνο του 23, από 7% τώρα, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην εξομάλυνση των μισθολογικών πιέσεων το 2024.
Η εναλλαγή από τον ΕνΔΤΚ βασικών αγαθών στις υπηρεσίες, που είναι κινητήριες δυνάμεις του βασικού πληθωρισμού, βρίσκεται σε εξέλιξη:
Παρά τον επίμονο πληθωρισμό πυρήνα, θα υποχωρήσει το 2024.
Εκτός από τους κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η ΕΚΤ βρίσκεται σε καλό δρόμο για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Οι ομιλίες των Ευρωπαίων policymakers αποκαλύπτουν πως το μέγιστο επιτόκιο θα αγγίξει το 3,5-4,5%.
Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις (κατά 25 μονάδες βάσης) έως ότου ο δομικός πληθωρισμός αλλάξει κατεύθυνση, πιθανότατα το φθινόπωρο.
Αυτό θα σήμαινε τρία ακόμη βήματα 25 μ.β., στο 4%, έως τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενα από 12 μήνες αναμονής και στη συνέχεια σταδιακές περικοπές.
Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι ουδέτερη (αμετάβλητο διαρθρωτικό πρωτογενές ισοζύγιο) φέτος, αλλά θα εξακολουθεί να είναι διευκολυντική σε σύγκριση με την προπανδημική περίοδο, με δημοσιονομικό έλλειμμα >3% του ΑΕΠ.
Η Επιτροπή της ΕΕ βλέπει 6 από τα 20 μέλη της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, να ξεπερνούν το όριο του ελλείμματος του 3% το 2024, δίνοντας έμφαση στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης