Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μετά τη Fitch και η DBRS έθεσε τις ΗΠΑ υπό αρνητική αναθεώρηση - Απειλείται η «άριστη αξιολόγηση»

tags :
Μετά τη Fitch και η DBRS έθεσε τις ΗΠΑ υπό αρνητική αναθεώρηση - Απειλείται η «άριστη αξιολόγηση»
Ο ακριβής χρόνος για το πότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα διαθέσιμα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα, η λεγόμενη ημερομηνία Χ, είναι κάπως ασαφής
Σχετικά Άρθρα
Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του οίκου Fitch (δείτε εδώ), και η DBRS έθεσε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις των ΗΠΑ σε ξένο και τοπικό νόμισμα υπό αναθεώρηση με αρνητικές επιπτώσεις.
Επιπλέον, η DBRS Morningstar έθεσε τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις των ΗΠΑ σε ξένο και τοπικό νόμισμα - πιστοληπτικές διαβαθμίσεις εκδότη R-1 (υψηλές) υπό αναθεώρηση με αρνητικές επιπτώσεις.
Ο χαρακτηρισμός Under Review with Negative Implications αντανακλά τον κίνδυνο το Κογκρέσο να μην καταφέρει να αυξήσει ή να αναστείλει εγκαίρως το ανώτατο όριο χρέους.
Εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.
Ο ακριβής χρόνος για το πότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα διαθέσιμα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα, η λεγόμενη ημερομηνία Χ, είναι κάπως ασαφής.
Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen επανέλαβε την προειδοποίησή της στις 22 Μαΐου ότι η ημερομηνία Χ θα μπορούσε να έρθει ήδη από την 1η Ιουνίου.
Κρίνοντας από τα τελευταία στοιχεία για τις ημερήσιες καθαρές εισροές στον Γενικό Λογαριασμό του Δημοσίου, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η ημερομηνία X θα μπορούσε να έρθει εντός εβδομάδων, αν όχι ημερών.

Θα αυξηθεί το όριο χρέους

Ενώ η DBRS εξακολουθεί να αναμένει ότι το Κογκρέσο θα αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους πριν το Υπουργείο Οικονομικών εξαντλήσει τους διαθέσιμους πόρους, υπάρχει κίνδυνος αδράνειας του Κογκρέσου καθώς πλησιάζει η ημερομηνία Χ.
Η DBRS Morningstar θα θεωρούσε οποιαδήποτε μη πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου ως αθέτηση πληρωμών.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι σχετικές αξιολογήσεις εκδοτών των ΗΠΑ θα υποβαθμίζονταν σε "επιλεκτική αθέτηση".
Εναλλακτικά, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να δώσει προτεραιότητα στις πληρωμές χρέους μετά την ημερομηνία Χ, προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση πληρωμών.
Ωστόσο, η ιεράρχηση των πληρωμών του χρέους για σημαντικό χρονικό διάστημα θα οδηγούσε πιθανότατα σε ενέργειες αξιολόγησης, καθώς εκτιμά ότι μια τέτοια στρατηγική θα είχε εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και θα μπορούσε γρήγορα να προσκρούσει σε νομικές και λειτουργικές προκλήσεις.
Παρόμοιες προκλήσεις θα μπορούσαν να προκύψουν εάν η Διοίκηση δώσει εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών να αγνοήσει το όριο χρέους ή να παρακάμψει το όριο χρέους μέσω κάποιας άλλης στρατηγικής.
Επιπλέον, η μη έγκαιρη άρση του ανώτατου ορίου θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι η πολιτική πόλωση επηρεάζει την ποιότητα και την προβλεψιμότητα της χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ.

Συμπέρασμα

Η αξιολόγηση θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί στο ΑΑΑ εάν το Κογκρέσο αυξήσει εγκαίρως το ανώτατο όριο χρέους και οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις αψιμαχίες για το ανώτατο όριο χρέους στο εγγύς μέλλον θεωρούνται σχετικά χαμηλοί.
Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν εάν: 1) το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν καταβάλει εγκαίρως όλες τις υποχρεώσεις του χρέους του, 2) η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συσσωρεύσει σημαντικές μη τοκοχρεωλυτικές οφειλές ή 3) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επαναλαμβανόμενων αδιεξόδων για το ανώτατο όριο χρέους σε ένα κλίμα αυξημένης πολιτικής πόλωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης