Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s Analytics για Ελλάδα: Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη οι 180 έδρες και η αναθεώρηση του Συντάγματος

Moody’s Analytics για Ελλάδα: Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη οι 180 έδρες και η αναθεώρηση του Συντάγματος
Ένας φιλόδοξος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι να προσπαθήσει να εξασφαλίσει όχι μόνο μεγάλη πλειοψηφία αλλά συγκεκριμένα 180 έδρες στη Βουλή
Σχετικά Άρθρα
Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα αποτέλεσαν μια ξεκάθαρη νίκη για το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατέγραψε μια άνευ προηγουμένου διαφορά (20 ποσοστιαίων μονάδων) από την αξιωματική αντιπολίτευση, λέει η Moody’s... και συνεχίζει:
Ωστόσο, ο πρώτος γύρος των εκλογών δεν του επέτρεψε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, λόγω αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Σε αυτό το στάδιο, στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας δεν διαφαίνεται ούτε κατ’ ελάχιστον η προοπτική υποστήριξης μιας κυβέρνησης συνασπισμού, γεγονός το οποίο οδηγεί σε νέες εκλογές στα τέλη Ιουνίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι τότε θα έχει την πρώτη εκτίμηση των αριθμών του ΑΕΠ του α’ τριμήνου, κάτι που θα μπορούσε να είναι άλλος ένας άσος στο μανίκι του, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 3,7%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Οι βασικές προβολές μας το περασμένο έτος υπέθεταν ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και ότι ένας τρίτος γύρος αποτελούσε κίνδυνο, ενώ και οι Έλληνες θα ήθελαν να αποφύγουν μια αιώνια προεκλογική περίοδο.
«Λοιπόν, όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή μας, αλλά η κυβερνητική σταθερότητα συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες.
Σε περίπτωση που οι επόμενες εκλογές παρουσιάσουν παρόμοια εικόνα σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος στην Ελλάδα, θα μπορούσε να σχηματιστεί μια πολύ εύρωστη κυβέρνηση με πολύ μικρή πιθανότητα αποσταθεροποίησης σε βάθος τετραετίας» επισημαίνει το note – αγιογράφημα της Moody’s.
8_15.JPG
Και στο βάθος… 180

Ένας φιλόδοξος στόχος του Μητσοτάκη, λέει η Moody’s, θα είναι να προσπαθήσει να εξασφαλίσει όχι μόνο μια μεγάλη πλειοψηφία, αλλά 180 έδρες στο κοινοβούλιο, κάτι που θα επιτρέψει την αναθεώρηση του Συντάγματος…
Σε αυτό το σενάριο, υπάρχουν πιθανότητες να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.
Κάτι τέτοιο, συνεχίζει η Moody’s, θα είναι ένα τεράστιο βήμα για το άνοιγμα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα παρέχει κίνητρα και θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα καλωσορίζει τους ξένους φοιτητές, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να μεταρρυθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση με τρόπο τέτοιο που θα ενισχύσει την εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Ανάπτυξη

«Η πολιτική σταθερότητα, η αναγνώριση των νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τη διεθνή κοινότητα και το εξαιρετικό α’ τρίμηνο της τουριστικής περιόδου θα έχουν θετικές επιδράσεις για την ανάπτυξη το 2023 και πιθανότατα θα προκαλέσουν ανοδική αναθεώρηση των βασικών προβολών μας για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο» επισημαίνει η Moody’s, καταλήγοντας:
«Σε αυτό το περιβάλλον, η καμπύλη αποδόσεων θα χαλαρώσει και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί, δημιουργώντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων και πιθανές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.
Πρόσθετες ξένες επενδύσεις και η άρση της γραφειοκρατικής γραφειοκρατίας, θα βοηθούσαν σημαντικά την απασχόληση και θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης