Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Ήδη τιμολογείται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα - Θα έρθει 20/10 ή 1/12 του 2023

Societe Generale: Ήδη τιμολογείται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα - Θα έρθει 20/10 ή 1/12 του 2023
Τα ελληνικά ομόλογα επωφελήθηκαν από την εκλογική έκπληξη
Παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τις εκλογές της Ελλάδας στις 21 Μαΐου, οι επενδυτές πανηγύρισαν καθώς βγήκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, παρατηρεί η Societe Generale.
Αλλά όχι επειδή κάποιο πολιτικό κόμμα κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Δεν περίμεναν πολλοί ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών θα ήταν καθοριστικός, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και τον ΣΥΡΙΖΑ, στήθος με στήθος πριν από τις εκλογές, με τα ποσοστά της ΝΔ να είναι μόνο περίπου 3-8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα αποτελέσματα, ωστόσο, έδειξαν ότι η ΝΔ είχε μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.
Το κεντροδεξιό κόμμα της ΝΔ εξασφάλισε το 41% των ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόνο το 20%.
Στον δεύτερο γύρο, για να λάβει το πρώτο κόμμα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να λάβει μόνο το 40%.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες η ΝΔ να κερδίσει περισσότερες από 150 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές του δεύτερου γύρου που θα οριστούν στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.
2_180.JPG
Εύλογη η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Η ανάκτηση της αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του 2023 φαίνεται εύλογη για την Ελλάδα πλέον, σύμφωνα με την Societe Generale.
Μάλιστα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ήδη από τον Οκτώβριο.
Οι ισχυρές επενδύσεις ενίσχυσαν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος ανέκαμψε γρήγορα από την εκτίναξη κατά τη διάρκεια του Covid.
Με το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας να έχει τη μορφή δανείων προς τους επίσημους πιστωτές, το χρέος της χώρας έχει σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και πολύ μεγάλες λήξεις, γεγονός που έχει μειώσει τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει με ταχείς ρυθμούς την Ελλάδα από το 2016, με την S&P και τη Fitch να βαθμολογούν πλέον και οι δύο την Ελλάδα με ΒΒ+, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας φαίνεται να είναι η πολιτική αβεβαιότητα.
Δηλαδή, εάν η αλλαγή της δημόσιας πολιτικής οδηγήσει σε παύση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η πτωτική τάση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ το 2023-2025 ενδέχεται να μην υλοποιηθεί.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έκπληξη στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών προκάλεσε θετική διάθεση στις αγορές.

Τιμολογείται η αναβάθμιση

Η αναβάθμιση της Ελλάδας φαίνεται να τιμολογείται.
Το 10ετές spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών μειώθηκε κατά 19 μ.β. σε χαμηλό ρεκόρ 47 μ.β. τη Δευτέρα 22 Μαΐου, με το ράλι των ελληνικών τίτλων να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή κίνηση 47 μ.β. από το σταθερό επίπεδο στις αρχές Μαΐου.
Ένα άρθρο των Financial Times ανέφερε ότι η θέση short στα ελληνικά ομόλογα είχε φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ των 500 εκατ. ευρώ ακριβώς πριν από τις εκλογές, και όντως έχουμε δει καθαρές ροές πωλήσεων από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και hedge funds από τον Μάρτιο, οι οποίες η Societe Generale πιστεύει ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ράλι της αγοράς.
Η Societe Generale εκτιμά ότι το spread των ελληνικών έναντι των ιταλικών ομολόγων θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το τέλος του έτους, εάν τα θεμελιώδη στοιχεία αποδειχθούν ισχυρά, αλλά θεωρεί ότι θα πρόκειται περισσότερο για μια αργή διαδικασία παρά για μια απότομη πτώση.
Μια αναβάθμιση στις 9 Ιουνίου από τη Fitch φαίνεται απίθανη με τις εκλογές του δεύτερου γύρου στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου να εκκρεμούν ακόμη, αλλά πιστεύει ότι μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι πλέον σχεδόν σίγουρη.
1_228.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης