Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν «επιστρέψει» στην επενδυτική βαθμίδα - Τα σχόλια από BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν «επιστρέψει» στην επενδυτική βαθμίδα - Τα σχόλια από BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank
Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά σχεδόν 15 μονάδες βάσης (μ.β.) μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής (21/5/2023)
Σχετικά Άρθρα
«Τελειωμένη υπόθεση» είναι για τους επενδυτές ομολόγων, η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, που έχασε πριν από περίπου μία δεκαετία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα που έχασε πριν από μια δεκαετία και πλέον κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του ευρώ είναι τελειωμένη υπόθεση όσον αφορά τους επενδυτές ομολόγων.
Η χώρα, η οποία είχε αξιολογηθεί ως «σκουπίδια» και από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, από τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018 εργάζεται για να κερδίσει ξανά την εύνοια των επενδυτών και την πολυπόθητη αξιολόγηση - σφραγίδα για τη δημοσιονομική εντιμότητα.
Οι επενδυτές ελπίζουν ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας -που σημείωσε συντριπτική νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ- θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάκτηση των αξιολογήσεων από την Ελλάδα.
Οι αναλυτές των τραπεζών που ασχολούνται με το ελληνικό δημόσιο χρέος δήλωσαν στο Reuters ότι μετά την απότομη πτώση του κόστους δανεισμού αυτή την εβδομάδα, τα ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σαν έχουν επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της Refinitiv, που επικαλούνται στο δημοσίευμα του Reuters, παρ' όλο που η Ιταλία έχει πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων γύρω στο 3,9% διαπραγματεύονται τώρα περίπου 50 μονάδες βάσης κάτω από την Ιταλία, η μεγαλύτερη έκπτωση από τουλάχιστον το 1999.
«Θα έλεγα ότι η αναβάθμιση (της αξιολόγησης) έχει τιμολογηθεί. Δεν περιμένουμε πολύ πιο σφιχτή κίνηση με την αναβάθμιση», δήλωσε ο Jean-Christophe Machado, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της BNP Paribas, αναφερόμενος στο spread των αποδόσεων Ελλάδας-Γερμανίας.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά σχεδόν 15 μονάδες βάσης (μ.β.) μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής (21/5/2023).
Η πρόσθετη απόδοση ή το spread που πληρώνουν τα ελληνικά ομόλογα έναντι του ασφαλούς καταφυγίου της Γερμανίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.
Η Ελλάδα έχει αξιολόγηση BB+ από την S&P Global και τη Fitch και αξιολόγηση Ba3 από τη Moody's.

H επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Μια επιστροφή στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα θα ήταν κάτι περισσότερο από συμβολική για τη χώρα. Θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος επιλέξιμο για τους δείκτες κρατικών ομολόγων, προσελκύοντας σταθερή ζήτηση από μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή παγκόσμιων επενδυτών.
Μια πρώτη αναβάθμιση θα μπορούσε να έρθει ήδη από τον Οκτώβριο, όταν η S&P Global Ratings πρόκειται να επανεξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας. Όταν έδωσε θετική προοπτική τον Απρίλιο, δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ.
Η JP Morgan, που θεωρεί «υψηλή πιθανότητα» η Ελλάδα να αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024, αναμένει ότι η διαφορά απόδοσης των ομολόγων έναντι της Γερμανίας θα διαμορφωθεί στις 165 μονάδες βάσης έως τον Μάρτιο του 2024, περίπου 20 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι τώρα.
Ο Machado της BNP Paribas αναμένει ότι η Ελλάδα θα προσφέρει spread 125 έως 180 μονάδων βάσης έναντι της Γερμανίας μόλις αξιολογηθεί ως επενδυτική βαθμίδα και συμπεριληφθεί στους δείκτες, σε σύγκριση με περίπου 140 μ.β. σήμερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη ήταν περιορισμένη.
Ο στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Societe Generale, Sean Kou, αναμένει επίσης μικρό αντίκτυπο από μια αναβάθμιση της S&P Global τον Οκτώβριο, υπενθυμίζοντας τι συνέβη με την Πορτογαλία το 2017.
Οι αποδόσεις της Πορτογαλίας υποχώρησαν απότομα μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P Global Ratings το 2017, αλλά η κίνηση αυτή αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο οίκος προχώρησε απευθείας από την αξιολόγηση ΒΒ+ και τις σταθερές προοπτικές, αντί να αποδώσει πρώτα θετικές προοπτικές - την τρέχουσα στάση του για την Ελλάδα.
Μια επακόλουθη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch Ratings είχε πολύ μικρότερο αντίκτυπο.
«Ένας λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι έχει ήδη τιμολογηθεί είναι επειδή τώρα σχεδόν όλοι περιμένουν αυτή (την αναβάθμιση)», δήλωσε ο Kou.
Ο επικεφαλής του τμήματος επιτοκίων και πιστωτικής έρευνας της Commerzbank, Christoph Rieger, δήλωσε ότι θεωρεί επίσης ότι οι αναβαθμίσεις αξιολογήσεων από άλλους οίκους αξιολόγησης που θα καθιστούσαν το ελληνικό χρέος επιλέξιμο για τους δείκτες κρατικών ομολόγων έχουν ήδη τιμολογηθεί.
Σύμφωνα με τον Rieger, η επίσημη ένταξη στους δείκτες θα μπορούσε να προσελκύσει αγοραστές δεικτών, αλλά μπορεί επίσης να υπάρξουν κάποιες πωλήσεις από επενδυτές γρήγορου χρήματος, όπως τα hedge funds, που είχαν ήδη αγοράσει ελληνικό χρέος εν αναμονή μιας κίνησης.
«Μόλις συμβεί αυτό, μπορεί να τα εξαργυρώσουν. Γι' αυτό πιστεύω ότι καθαρά, δεν θα πρέπει να υπάρξει μεγάλο ράλι λόγω της αναβάθμισης», δήλωσε ο Rieger.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης