Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσοχή από Commerzbank για τα ελληνικά ομόλογα - Τέλειωσε το ράλι, προεξοφλήθηκαν όλα

Προσοχή από Commerzbank για τα ελληνικά ομόλογα - Τέλειωσε το ράλι, προεξοφλήθηκαν όλα
Οι τίτλοι της Ελλάδας διαπραγματεύονται σημαντικά χαμηλότερα από εκείνους της Ιταλίας, η οποία έχει καλύτερη αξιολόγηση και χαμηλότερο δείκτη χρέους
Μετά το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων αυτήν την εβδομάδα, η Commerzbank συστήνει προσοχή, καθώς οι θετικές πολιτικές ειδήσεις και οι προοπτικές αξιολόγησης θα πρέπει να προεξοφληθούν στα τρέχοντα επίπεδα.
Μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πιθανόν να οδηγήσει ακόμα σε μεγαλύτερη ζήτηση από τους αγοραστές, αλλά αυτό θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τις πωλήσεις που ευλόγως θα εκδηλωθούν, εκτιμά.

Έκανε την έκπληξη η Ελλάδα

Οι τίτλοι της Ελλάδας διαπραγματεύονται σημαντικά χαμηλότερα από εκείνους της Ιταλίας, η οποία έχει καλύτερη αξιολόγηση και χαμηλότερο δείκτη χρέους.
Οι εκλογές υπογραμμίζουν τι πραγματικά εκτιμούν οι επενδυτές, επισημαίνει η Commerzbank.
Το ράλι των ελληνικών ομολόγων μπορεί να εξηγηθεί και ταιριάζει με τις άλλες μεγάλες διακρατικές επανεκτιμήσεις που παρατηρούνται φέτος.
Με τα spreads να έχουν πλέον ευθυγραμμιστεί περισσότερο, η Commerzbank προτείνει να μην εκτεθούν άλλο οι επενδυτές στους κινδύνους χωρών ευρωπαϊκής περιφέρειας, εν όψει της επιταχυνόμενης μείωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ.

Spreads, αξιολογήσεις και θεμελιώδη μεγέθη

Το μετεκλογικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα είναι αξιοσημείωτο.
Ολόκληρη η καμπύλη διαπραγματεύεται τώρα περίπου 40-60 μ.β. χαμηλότερα των ιταλικών ομολόγων, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.
Τα 10ετή spreads της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν επίσης μειωθεί απότομα, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται ελαφρώς πάνω από τα χαμηλά επίπεδα του 2021.
Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Λόγω της Ελλάδας και την ιστορική υποχώρηση έναντι της Ιταλίας!
Επομένως, μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με την περιφέρεια αυτή την εβδομάδα ήταν "πώς γίνεται αυτό;".
Εξάλλου, η Ελλάδα εξακολουθεί να αξιολογείται από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης με βαθμό κάτω του επενδυτικού και έχει τον υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη.
Η Ιταλία φαίνεται φθηνή σε σύγκριση με την αξιολόγησή της.
Η απότομη κίνηση αυτής της εβδομάδας αφορούσε αποκλειστικά την Ελλάδα, με τα spreads των ιταλικών ομολόγων να διευρύνονται ακόμη και ελαφρώς έναντι των Bunds.
Η πρόσφατη δυναμική υπογραμμίζει αυτό που πραγματικά έχει σημασία για τους επενδυτές.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η πολιτική σταθερότητα, όπου η απόλυτη πλειοψηφία για τη μεταρρυθμιστική ΝΔ του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη φαίνεται πλέον πολύ πιθανή στις νέες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.
Πέρα από την πολιτική, ενώ ο δείκτης χρέους εξακολουθεί να είναι υψηλότερος στην Ελλάδα, το ποσό των ανεξόφλητων ομολόγων είναι πολύ μικρότερο.
Για παράδειγμα, ο λόγος του εμπορεύσιμου χρέους προς το ΑΕΠ είναι μόνο 46% στην Ελλάδα, σε σύγκριση με 120% στην Ιταλία.
Τέλος, η βραχυπρόθεσμη δυναμική των αξιολογήσεων είναι μάλλον πιο σημαντική από τα επίπεδα αξιολόγησης - και η Ελλάδα είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα φέτος, ενώ η Ιταλία εξακολουθεί να κινδυνεύει να χάσει την αξιολόγηση IG από τη Moody's.

Προσοχή από εδώ και πέρα

Παρά ταύτα, στα τρέχοντα επίπεδα τα περισσότερα από τα καλά νέα για την αξιολόγηση και τα μακροοικονομικά νέα για την Ελλάδα θα πρέπει να έχουν τιμολογηθεί και οι δυνατότητες για περαιτέρω υπεραπόδοση φαίνονται περιορισμένες.
Η Commerzbank πιστεύει ότι ένα καλύτερο μέτρο της θεμελιώδους αξίας από τις πραγματικές αξιολογήσεις, οι οποίες τείνουν να υστερούν, είναι το μοντέλο θεμελιώδους βαθμολόγησης, το οποίο χρησιμοποιεί προβλέψεις για ένα ευρύ φάσμα δημοσιονομικών και μακροοικονομικών μεταβλητών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης