Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Destination Wealth Management: Μια ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι "θετική είδηση" για τις αγορές

Destination Wealth Management: Μια ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι
Η Fed επαναλαμβάνει σταθερά τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αλλά οι αξιωματούχοι εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το πού πρέπει να κινηθούν τα επιτόκια
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ μπορεί να αποτρέψει μια απότομη πτώση της αγοράς το β' εξάμηνο του 2023, εξέφρασε ο Michael Yoshikami ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Destination Wealth Management.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ο χαμηλότερος ετήσιος ρυθμός από τον Απρίλιο του 2021. Οι αγορές εξέλαβαν τα νέα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας νωρίτερα αυτό το μήνα ως ένδειξη ότι οι προσπάθειες της Fed να περιορίσει τον πληθωρισμό αποδίδουν επιτέλους καρπούς. Αν και έχει υποχωρήσει σημαντικά, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει πολύ πάνω από το στόχο της Fed για 2%.
Η Fed έχει επαναλάβει σταθερά τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αλλά τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ήταν διχασμένοι ως προς το πού πρέπει να κινηθούν τα επιτόκια. Τελικά επέλεξαν άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το επιτόκιο-στόχος της Fed να διαμορφωθεί μεταξύ 5% και 5,25%.
Ο πρόεδρος Jerome Powell άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή μια παύση στον κύκλο αυξήσεων στη συνεδρίαση της FOMC τον Ιούνιο, αλλά ορισμένα μέλη εξακολουθούν να βλέπουν την ανάγκη για πρόσθετες αυξήσεις, ενώ άλλοι προβλέπουν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα άρει την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη.
Παρόλα αυτά, η αγορά αναμένει μειώσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, που τοποθετεί στο σχεδόν 35% τη πιθανότητα το επιτόκιο-στόχος να κλείσει το έτος στο εύρος 4,75-5%. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, η αγορά τιμολογεί μια πιθανότητα 24,5% - την κορυφή της κατανομής της καμπύλης καμπάνας - ότι το επιτόκιο-στόχος θα μειωθεί στο εύρος 2,75-3%.

Το σενάριο της ύφεσης

Από την πλευρά του, ο Yoshikami μιλώντας στο CNBC δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι σε περίπτωση παρατεταμένης ύφεσης, η οποία, όπως είπε, είναι απίθανη χωρίς περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα τονώσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.
«Αυτό θα ακουστεί τρελό, αλλά αν δεν πάμε σε βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και ίσως ακόμη και σε μια ρηχή ύφεση, αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να θεωρηθεί αρνητικό, επειδή τα επιτόκια μπορεί να μην μειωθούν ή ακόμη και να συνεχίσουν να αυξάνονται. Αυτός είναι ο κίνδυνος για την αγορά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιφυλακτικότητα

Ο Yoshikami πιστεύει ότι περισσότερες εταιρείες θα αρχίσουν να καθοδηγούν την αγορά πιο συντηρητικά για τα μελλοντικά κέρδη, αναμένοντας ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους.
«Για μένα, όλα πραγματικά θα καταλήξουν στο "η οικονομία θα πλησιάσει την ύφεση". Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αν συμβεί αυτό, νομίζω ότι θα είναι καλά νέα», δήλωσε ο ίδιος και συνέχισε «εάν η οικονομία το αποφύγει και συνεχίσει την επιπόλαιη πορεία της, τότε νομίζω ότι θα έχουμε κάποια προβλήματα στην αγορά στο δεύτερο μισό του έτους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης