Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της Γαλλίας

Scope: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της Γαλλίας
«Χαστούκι» της Scope στη Γαλλία
Σε υποβάθμιση των προοπτικών επαναξιολόγησης (outlook) της Γαλλίας προχώρησε η Scope Ratings, από σταθερές σε αρνητικές, επιβεβαιώνοντας παράλληλα σε «ΑΑ» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την αποδυνάμωση των δημόσιων οικονομικών και τους κινδύνους εφαρμογής της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης -εν μέσω έλλειψης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο και κοινωνικοπολιτικών αναταραχών.
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης «ΑΑ» υποστηρίζεται από τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της Γαλλίας, την ιδιότητα μέλους στη ζώνη του ευρώ, το ευνοϊκό προφίλ χρέους, την εξαιρετική πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά και τον υγιή και ανθεκτικό τραπεζικό τομέα.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει υψηλότερο από 3,0% μεσοπρόθεσμα, σε αντίθεση με τον στόχο της κυβέρνησης για 2,7% του ΑΕΠ το 2027.
Η Scope προβλέπει μέτρια αύξηση του χρέους προς το ΑΕΠ, από 111,6% το 2022 σε περίπου 114% το 2028. Αυτή η ανοδική τάση έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 109,6% του ΑΕΠ το 2023 και στο 108,3% του ΑΕΠ το 2027.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να επιβραδυνθεί από 2,6% το 2022 σε 0,7% το 2023 (1% σύμφωνα με την κυβέρνηση) πριν αυξηθεί μέτρια στο 1,4% το 2024 (1,6%).
«Ο μακροχρόνιος κατακερματισμός και η πολιτική πόλωση περιπλέκουν τη χάραξη πολιτικής, με πιθανή άνοδο των λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων. Οι κοινωνικές εντάσεις που ακολούθησαν την έγκριση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος αντανακλούν την αντίσταση στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση πέρασε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, οδηγώντας σε επιδείνωση της σχέσης της με τα συνδικάτα, κάτι που θα μπορούσε να επιβαρύνει την ικανότητα της κυβέρνησης να οικοδομήσει συναίνεση γύρω από πρόσθετες μεταρρυθμίσεις. Οι προοπτικές του Προέδρου Μακρόν να ανακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία μέσω πρόωρων βουλευτικών εκλογών έχουν επίσης μειωθεί, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αποδυνάμωση του κόμματος», σχολιάζει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης