Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Yardeni: Η ανθεκτικότητα της χρηματιστηριακής αγοράς θα αναγκάσει τη Fed να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα

Yardeni: Η ανθεκτικότητα της χρηματιστηριακής αγοράς θα αναγκάσει τη Fed να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα
Οι μετοχές σημείωσαν πτώση εν μέρει λόγω των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της πέρυσι
Σχετικά Άρθρα
Για τη διατήρηση των επιτοκίων της Fed σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λόγω της ανθεκτικότητα της Wall Street, προειδοποίησε ο βετεράνος της αγοράς Ed Yardeni.
Ο πρόεδρος της Yardeni Research δήλωσε ότι η ανοδική πορεία των μετοχών θα ωθήσει πιθανότατα την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει το κόστος δανεισμού στο σημερινό επίπεδο - απογοητεύοντας τους επενδυτές που ελπίζουν ότι θα υπάρξουν σύντομα μειώσεις επιτοκίων.
«Η αγορά ήταν εξαιρετικά ανθεκτική, κυρίως επειδή η οικονομία ήταν εξαιρετικά ανθεκτική» δήλωσε ο Yardeni μιλώντας στο CNBC.
«Δεν ήθελαν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια μέχρι να συμβεί κάτι πραγματικά σοβαρό και στη συνέχεια να αναγκαστούν να μειώσουν τα επιτόκια», συνέχισε, αναφερόμενος στη Fed. «Έτσι νομίζω ότι βρίσκονται εκεί που θέλουν να είναι - και νομίζω ότι θα το διατηρήσουν σε αυτά τα επίπεδα» συμπλήρωσε.
Η Fed αύξησε το επιτόκιο από σχεδόν μηδενικό σε πάνω από 5% τους τελευταίους 15 μήνες σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, που το 2022 έφτανε κοντά σε υψηλά επίπεδα τεσσάρων δεκαετιών.
Οι μετοχές σημείωσαν πτώση εν μέρει λόγω των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της πέρυσι. Το 2023 σημείωσαν άνοδο, με τον δείκτη αναφοράς S&P 500 να αυξάνεται κατά 10% και τον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq Composite να σημειώνει άλμα 24%.
Η πλειονότητα των traders αναμένει τώρα ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια άλλη μια φορά τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group - αλλά υπάρχει πολύ λιγότερη συναίνεση για το πότε θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού.
Οι μειώσεις των επιτοκίων θα ωθούσαν συνήθως προς τα πάνω τις τιμές των μετοχών, επειδή οι δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες τείνουν να αυξάνονται, οι εισηγμένες εταιρείες μπορούν να δανείζονται μετρητά φθηνότερα και οι επενδυτές κερδίζουν μικρότερες αποδόσεις κρατώντας τα χρήματά τους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης